Nogomet

Čakovec - Varteks: Remi u “sjevernom” derbiju

Marko Breljak • subota, 05.08.2000.

Još od osnutka hrvatske države cijelo Međimurje očekuje ulazak Čakovca u prvu nogometnu ligu. Ove godine im je to konačno uspjelo, a u prvom prvoligaškom nogometnom susretu na domaćem travnjaku dobili su idealnog protivnika, lokalnog rivala i renomiranog prvoligaša Varteksa. Iako je na terenu i oko njega bilo male nervoze, sve je, kad se uzme u obzir da se radi o nogometu, ipak proteklo u najboljem redu. Utakmica je završila miroljubivo, bez pobjednika.

Počelo je prigodama za domaćine. U 3. minuti je sudac Šunjić iz Splita zaustavio akciju Demira zbog prekršaja na Brleniću, iako su svi očekivali da će pustiti prednost. Nakon tog prekršaja i slobodnog udarca lopta dolazi do Kelemena, koji je neometan sa samo nekoliko metara pucao “premlako” da ugrozi gol Varaždinaca. S druge strane, nakon lijepe kombinacije Karić – Sabolčki, i odličnog centaršuta Sabolčkog u idealnoj prigodi se našao Šafarić, ali je njegov udrarac glavom išao ravno u vratara Mlinara.

Nakon toga slijedi zatišje sve do 23. minute, kada su gosti došli u prednost. Najzaslužniji za vodstvo Varteksa je Mukaj, koji je odlično povukao loptu kroz sredinu terena, ona se od obrane Čakovčana odbila do Šafarića, a mladi reprezentativac u maniri iskusnog prvoligaškog igrača precizno pogađa mrežu domaćina za 0:1. No, već u 29. minuti uslijedilo je izjednačenje.

Brlenić je u svom stilu ispremiješao nekoliko igrača i ubacio precizan centaršut u peteraca Varteksa, gdje najviši, prinova u redovima Međimuraca, Škopljanac glavom donosi izjednačenje domaćinima, 1:1. Do kraja poluvremena bilježimo još nekoliko prigoda za Čakovčane. Kelemen je u 34. minuti pokušao volejem, a Prenga je u dva navrata bio nedovoljno koncentriran da ugrozi sigurnog Mađarića.

U nastavku smo ipak vidjeli nešto bolju igru Varteksa, a najopasniji je bio dvojac Varteksa Drobne – Karić. Upravo su njih dvojica bili glavni sudionici akcije u 49. minuti koja je donijela vodstvo gostiju. Drobne, koji je prihvatio loptu leđima okrenut golu, lijepo je “okrenuo” Karabatića te dodao do Karića koji je postavio rezultat na 1:2. Samo tri minute kasnije prigodu da riješi utakmicu propustio je Sabolčki pucavši preko gola, nakon što se Karić “poigrao” sa cjelokupnom obranom Čakovca te nesebično poslužio bočnog igrača Varteksa.

Promašaj gostiju kaznili su Međimurci već u 61. minuti. Lopta je na lijevoj strani došla do Kelemena, bivšeg Varteksovog igrača, koji je malo povukao te odlično ubacio loptu do Demira. Ovaj je smirenim udarcem ponovo izjednačio rezultat na 2:2.

Tada je uslijedio mali pad u tempu igre, činilo se da su obje momčad zadovoljne podjelom bodova. Ponovni preokret dogodio se u 77. minuti, kada jedan od najiskusnijih Čakovčana, Ribić, s leđa nepropisno zaustavlja Hrmana za što dobija svoj drugi žuti karton. Isključenje važnog igrača obrane otvorilo je više prostora za Varteksove napadače, ali Bjelanović, Režić i Karić nisu uspjeli donijeti pobjedu Varteksu te je na kraju ostalo neriješeno, 2:2.

Nakon utakmice Anđelko Herjavec “kiptio” je od nezadovoljstva, no čini se da bodom moraju biti zadovoljni i jedni i drugi. Čakovec se može veseliti zbog “povijesnog” gola Škopljanca te zbog osvojenog boda, koji je također njihov prvijenac u prvoligaškom natjecanju. Varteks može biti zadovoljan što opet nije izgubio, a treba uzeti u obzir da su igrali bez glavnog obrambenog igrača Grgice Kovača. Varteksovci svakako trebaju biti oprezni jer će im eventualni novi remi u sljedećem kolu protiv Cibalije gledatelji teško oprostiti. Zadovoljni svakako mogu biti i gledatelji jer su vidjeli jednu dobru, borbenu utakmicu, punu tempa i četiri gola. Ovo je prva prvoligaška utakmica između Međimuraca i Varaždinaca i treba se nadati da smo u tom srazu dobili jedan od tradicionalnih derbija naše lige.


Izjave nakon utakmice

Trener Varteksa, Ivan Katalinić: "Odigrali smo jednu zanimljivu utakmicu, punu tempa, gdje su obje ekipe tražile pobjedu. Rezultat je na kraju pravedan, iako su obje ekipe imale šansi za pobjedu. Smatram da smo mi ipak bili bliži pobjedi jer smo dvaput imali vodstvo i čovjeka više na terenu. Čestitke Čakovcu, bili su dobri i nisu pali nakon naših dvaju vodstava."

Trener Čakovca, Ilija Lončarević: "Bio je to pravi derbi, po igri, publici. Iako je to teško reći, mislim da ipak mogu biti zadovoljan osvojenim bodom jer smo se dvaput vraćali nakon vodstva gostiju. Ovo je naša prva utakmica pred domaćim gledateljstvom i na trenutke smo igrali kvalitetno, ali i prilično neiskusno. Treba uzeti u obzir da je ovo tek naša treća ozbiljna utakmica i u njoj smo osvojili bod. Možda smo mogli i tri da nije bilo isključenja."

Strijelac prvog pogotka u prvoj ligi za Čakovec, Željko Škopljanac: "Žao mi je zbog publiko što nismo uspjeli pobijediti u današnjoj utakmici. Publika je bila fenomenalna, ali nakon dva vraćanja u igru i isključenja nije se moglo više. Vrijeme radi za nas i iz utakmice u utakmicu biti ćemo samo bolji."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!