Nogomet

Dinamo - Hajduk: Tragedija zasjenila pobjedu Hajduka

Davor Sajko • nedjelja, 14.10.2001.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Derbi između Dinama i Hajduka trebao je biti prilika za predstavljanje nove zastave BBB i sve je uoči početka susreta ukazivalo na odlično nedjeljno nogometno popodne. Prigodnim domjenkom u čast osnivanja Udruge navijača Dinama, kao i predstavljanju 60-metarske zastave započeo je derbi. Odlična navijačka kulisa na sjeveru i ugodno popunjen dio juga davali su nadu u pravi navijački dekor. Međutim, na kraju je pad jednog navijača sa sjeverne tribine bio ključni trenutak današnjeg derbija.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

S obzirom na najave iz Splita tijekom tjedna, Hajduk nije krenuo ništa ofanzivnije. Gračan se odlučio za napadački dvojac Erceg-Deranja, dok je na suprotnoj strani Ilija Lončarević priliku u vrhu napada dao Petroviću i Mikiću. Počelo je oprezno s obje strane, a do vodećeg pogotka Hajduka, obje momčadi su ostale na po jednoj neiskorištenoj poluprilici. Rano je Hajduk došao u vodstvo, već u 12. minuti. Korner je s desne strane izveo Carević, a u kaznenom prostoru Dinama na prvoj stativi najviši je bio Štimac koji je pokraj Agića, Smoje i Sedloskog loptu "zakucao" pokraj nemoćnog Butine. Vodstvom "bijelih" na terenu se ništa nije bitno promijenilo. Igra se odvijala na sredini terene uz obostrane pogreške.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

U 19. minuti na polovici Hajduka sudarili su se Štimac i Mikić, nakon čega je kapetan "bijelih" napustio travnjak te se više nije vratio u igru. Nezadovoljan ozljedom Štimac je reagirao izuzetno nekorektno i nogom razbio staklo na klupi za rezervne igrače svoje momčadi. Ovakav ispad četvrti je sudac popratio tek pogledom. U trenucima kada je Hajduk bio bez jednog igrača, Dinamo je poravnao rezultat. Slobodni je udarac izveo na desnoj strani Agić, u sredini je Sedloski glavom proslijedio do Smoje koji je pokraj Pletikose loptu poslao u suprotni gornji kut. Pogodak Dinama nije donio nikakvu prevagu na terenu i do kraja prvog dijela tek je Pilipović odličnim prodorom preko cijele protivničke polovice na trenutak uzbudio navijače na danas pristojno popunjenom maksimirskom stadionu. Na suprotnoj je strani "povratnik" Erceg na kušnju stavio Butinu, koji nije najbolje reagirao, ali na sreću dinamovog vratara loše odbijenu loptu nije se dokopao niti jedan igrač u bijelom.

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Nastavak susreta započeo je bez izmjena u obje momčadi. Hajduk se povukao na svoju polovicu i čekao svoju priliku iz protunapada, dok su "modri" pokušavali ozbiljnije zaprijetiti Pletikosi. Odličnu je priliku nakon nekoliko minuta imao Mikić. Po desnoj je strani prošao Leko, ubacio u sredinu, ali je Mikićev udarac glavom ukrotio Pletikosa. Na suprotnoj je strani Butina odlično reagirao nakon gužve pred svojima vratima, a onda je nakon prekida pao i vodeći pogodak Hajduka. S više od 30 metara slobodni je udarac izveo Andrić, Cesar je skrenuo loptu što je bilo dovoljno da prevari Butinu. Vodeći pogodak su Splićani proslavili, a tada se dogodio tragični događaj na sjevernoj tribini.

Zlatko Kravarščan (26) iz Zagreba je nakon drugog pogotka Hajduka pao s sjeverne tribine. Pod još nerazajšnjenim okolnostima navijač Dinama je nakon pada zaradio teške ozljede glave te potres mozga. Prevezen je na Rebro gdje se oporavlja i gdje je došao k svijesti. Liječnici se nadaju da neće biti potrebna operacija.

Jedan od navijača pao je s desetak metara i teško se ozlijedio. Dugo je trebalo da na mjesto nesreće dođe pomoć, a navijači su tražili prekid susreta. Međutim, danas dobar sudac Draženko Kovačić nije bio istog mišljenja. Susret je nastavljen dok je ozlijeđeni mladić beživotno ležao na atletskoj stazi, a nezadovoljni sudačkom odlukom da se susret nastavi veći je dio navijača na sjevernoj tribini napustio stadion. Djelomično se ispraznila i istočna tribina. Nakon toga sve je stalo na travnjaku.

Nakon što sudac nije prekinuo susreta kako bi se što prije ukazala pomoć nastradalom navijaču Dinama, veći je dio BBB s sjeverne tribine napustilo stadion. Prilikom izlaska sa stadiona došlo je do sukoba s policijom pri čemu je privedeno više desetaka osoba, a nekoliko je osoba teže ozlijeđeno bez opasnoti po život.

Dinamo je imao nekoliko prilika da poravna rezultat, ali bezuspješno. Nakon gužve u 80. minuti u kaznenom prostoru Hajduka sudac Kovačić nije sudio igranje rukom jednog hajdukovog igrača, a nešto kasnije Vuković je riješio opasnu siutaciju pred svojim vratima. Nekadašnji Hajdukovac, Sedloski, mogao se u posljednjim minuta upisati u strijelce, ali i opet je Pletikosa na crti bio nesavladiv. Pad koncetracije mlade Dinamove momčadi mogli su bolje iskorisiti napadači Hajduka. Radčenkov bijeg je u posljednji trenutak uspio zaustaviti prekršajem Polovanec, dok je Butina odličnom intervencijom obranio Bošnjakov udarca minutu prije kraja susreta.

Ovom zasluženom pobjedom nakon 9,5 godina Hajduk iz Zagreba ide uzdignutih ruku. Jednostavno, Hajduk je svoje prilike iskoristio dok je kod "modrih" i opet došla do izražaja neefikasnost.


Nenad Gračan, trener Hajduka: "Igralo se očekivano te smatram da smo i zasluženo pobijedili. Igrali smo disciplinirano i s veliko željom. Kao što smo danas igrali, igrat ćemo i ubuduće"

Ilija Lončarević, trener Dinama: "Iako smo pobjeđeni, što ne može zadovoljiti naše navijače, igrali smo na granicama naših mogućnosti. U nekim smo elementima pokazali da smo slabi, a da nije bilo pogreške kod drugog Hajdukovog gola imali bismo nerješen rezultat. U ovoj sezoni nismo primili niti jedan pogodak iz prekida, da bi danas primili dva. Što se tiče tragičnog događaja nisam znao ništa dok nisam došao u svlačionicu."

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!