Nogomet

Osijek - AEK: Grci odlaze s prednošću

Bernard Jurišić, Hrvoje Niče, Bojan Purić • četvrtak, 18.10.2001.

Gosti iz Atene najavljeni su kao neugodan suparnik. Već karakterističnu grčku borbenost nadopunila je nadahnuta igra pojačanja sa strane, dok je Osijek nastupio bez jednog od svojih "stupova" Ergovića, te bez povratnika Krpana, koji još nema pravo nastupa u Europi.

Uvodno ispitivanje snaga nije još bilo ni završeno (istakao se Beširević odmjerenim, ali nepreciznim "slobodnjakom", te Turković iz okreta), a Grci su u nesretnoj, 13. minuti, poveli. AEK je izveo slobodni udarac, Osječani se nisu ni snašli, a lopta je školski, po zemlji, upućena Zagorakisu, koji s 10-ak metara s lakoćom matira Galinovića. Pet minuta kasnije okušao se Balatinac, udarcem glavom, nakon udarca iz kuta, no lopta je otišla preko grede. Do kraja poluvremena uslijedila je izjednačena, obostrano neefikasna igra. Osječani su "na silu" pokušavali poravnati, a Grci su znalački "odrađivali posao".

U nastavku se takvo stanje na terenu uglavnom nastavilo, a u domaćim se redovima već poprilično uočavala nepovezanost. Osuđeni na stihijske akcije, "bijelo-plavi" nisu djelovali kao momčad koja može napraviti preokret. Iz "nogometne dosade" probudila su nas dva pogotka, po jedan sa svake strane.

Najprije je Nikolaidis poentirao za AEK, nakon što su odlični Tsartas i Brazilac Marica izigrali Osijekovu obranu. Ubačaj Marice na drugu vratnicu pronašao je usamljenog Nikolaidisa za povećanje grčkog vodstva. No, već u 72. minuti Brkić pokušava pucati s desetak metara, lopta se odbija od gostujuće obrane u visokom luku, a prije Atmatsidisa poletarac Mijatović stiže glavom poslati loptu u mrežu za 1:2.

Pogodak je ulio određenu živost među domaće, ali ipak ne toliku da bi mogli ozbiljnije razmišljati o poravnanju. Kada je u 88. minuti Pavličić zbog neopreznog starta s leđa dobio crveni karton, bilo je jasno - Osijek je izgubio prvu utakmicu, a rijetko koji element igre nas može uvjeriti da tako neće biti i u uzvratu u Ateni.

Nakon što su se igrači povukli u svlačionice, treneri Osijeke i AEK-a došli su na tiskovnu konferenciju dati svoje viđenje utakmice. Prednost kako i na terenu, tako i u kancelariji imao je trener grčke momčadi, Santos Fernando:
"Ovo je bila jedna veoma dobra utakmica gdje je Osijek nastojao od početka iznenaditi i u prvih desetak minuta stvoriti određene neprilike u našoj obrani. Nakon te početne inicijative domaćina, mi nadvisujemo Osijek u taktičkom smislu i smirujemo loptu. Postigli smo gol iz jedne poluprilike, nakon čega smo mogli s manje muke ostvariti neke naše zamisli. Nastojali smo striktno pokriti igrača što je davalo sliku gledateljima jedne tvrde i nezanimljive utakmice. U drugom poluvremenu nismo si dopustili probleme kao na početku prvog dijela, a i igru smo cijeli vrijeme mi vodili iz čega se došlo i do pogotka. Mirnu završnicu sami sebi smo zakomplicirali jeftinim golom, no po našu sreću ipak smo uspjeli sačuvati vodstvo. Čestitao bih igračima obaju ekipa na borbenoj i poštenoj igri."

Da li je vaša momčad podcijenila Osijek, te vidite li se već u 3. kolu Kupa UEFA?
" Naprotiv, mi smo se postavili kao pravi profesionalci koji respektiraju protivnika, ali ga se ne plaše. Tako je bili i na ovoj utakmici. Morate znati da nitko ne pobjeđuje prije utakmice i za zelenim stolom. Prolazak u daljnji tijek natjecanja još nismo osigurali, a da bi taj cilj ostvarili igra nam za 15 dana mora biti na najvišem nivou."

Riječ je nakon svog kolege, dobio i trener Osijeka, Vjekoslav Lokica:
"Mi smo danas igrali protiv, objektivno rečeno, kvalitetnije, skuplje i iskusnije momčadi koja nas je uspjela nadigrati. Sve smo to imali u vidu i nastojali smo parirati AEK-u i njegovoj igri. Moje kolege i ja smo proučili tu igru, tako da moji igrači nisu bili neupućeni s kakvom momčadi imaju posla. Imali smo dvije stopostotne šanse koje nismo iskoristili, a primili smo prvi gol previše jeftino gdje je naša obrana potpuno zakazala. Šteta je što u prvom dijelu nismo uspjeli doći do izjednačenja. U drugom poluvremenu AEK u stilu velikih momčadi čuva rezultat i čeka na našu pogrešku koju mi ponovno činimo. No ipak smo se uspjeli djelomično vratiti u susret, no više od ovoga izgleda nismo mogli. Čestitao bih AEK-u na pobjedi i gotovo sigurnom prolasku u idući dio natjecanja."

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!