Nogomet

Milan - Dinamo: Male šanse za uzvrat

Davor Sajko • četvrtak, 10.08.2000.


Tužni pogled Abbiatia za loptom koja se umirila tek iza njegovih leđa (Snimio: Bojan Brčić)

Stadion "Giuseppe Meazza" polako se punio prije početka susreta trećeg pretkola između Milana i Dinama. Svoj dio tribine Bad Blue Boysi popunili su vrlo rano i povremeno provocirali Milanove ultrase. Boysi su se ipak pojavili u većem broju od najavljenih 2.000 te nisu štedjeli svoja grla i dlanove u "drukanju" za svoje ljubimce. Nakon popodnevnog okršaja s karabinjerima na glavnom milanskom trgu gdje je bilo privedeno 60-ak Boysa, atmosfera na tribini bila je puno mirnija, iako je broj karabinjera oko zagrebačkih navijača bio popriličan.

Video: BBB svojim navijanjem zaslužili desetku

Početak susreta pripao je domaćoj momčadi koja je u vodstvo mogla doći već u početnim minutama susreta. Serginho je na lijevom boku pokupio jednu odbijenu loptu, centrirao, a Jose Mari loptu šalje pokraj vratiju. Marijan Vlak odlučio se ipak da mjesto libera prepusti Bišćanu, dok je Polovanec striktno pokrivao Milanovu "sedmicu", Shevchenka. U vrhu napada usamljen je bio Balaban, a Mikić je svoju priliku dobio na desnom boku. Svoj prvi kontakt s loptom Shevchenko je mogao pretvoriti u pogodak, međutim njegov udarac završio je preko vratiju. Dinamu, danas u bijelim dresovima, nije dugo trebalo da uzvrati. Već je u četvrtoj minuti po desnoj strani Pavlović obišao dvojicu Milanovih igrača, ali njegov udarac s vrha šesnaesterca završio je pokraj vratiju. Igru je kontrolirao Milan, a Dinamo svoju priliku tražio preko rijetkih protunapda. Leonardo je u 15. minuti izvanredno uposlio Shevchenka, na sreću Dinamove obrane bio je prekratak tako da je Butina loptu bez problema smirio.

BBB besplatno na uzvrat

Nakon popodnevnog incidenta na glavnom milanskom trgu BBB su svoje pravo lice pokazali prije i tokom susreta. Grmoglasna podrška 3.500 BBB nije prestajala tokom cijelog susreta. Nagrada za bespoštedno trošenje dlanova i glasnica došla je i nakon završetka press konfernecije. Glasnogovornik Dinama, Ivan Rotim obznanio je da svi BBB mogu svoju kartu za prvi susret trećeg pretkola između Milana i Dinama zamijeniti za ulaznicu uzvratnog susreta koji će biti na rasporedu u utorak 22. kolovoza u Maksimiru.

Sredinom prvog dijela po desnoj strani Pavlović je nanizao nekoliko Milanovih igrača da bi na kraju iznudio i korner. Nakon izvedene akcija lopta je još jednom završila u korneru. Mujčin izvodi korner, a u kaznenom prostoru najviši je u skoku bio Pilipović i odličnim udarcem glavom matirao Milanovog vratara za 0:1.

Video: Baš je dobro BBB

Slavlje BBB i Dinamovaca nažalost nije dugo trajala. Samo minutu kasnije nakon slobodnog udarca Albertinija u Dinamovom kaznenom prostoru najviši je na drugoj stativi bio Shevchenko kojem nije bilo teško s nekoliko metara savladati Butinu. Brzo poravnanje rezultata uzdrmalo je Dinamove igrače i do kraja poluvremena nisu više uspijevali na odgovarajući način parirati domaćinu. Sedloski se u 29. minuti nakon odigranog duplog pasa s Balaban u prilici, ali njegov udarac s 20-ak metara završio je preko vratiju. Na drugoj strani Butina se u nekoliko navrata iskazao s odličnim obranama. Pred kraj prvog dijela Milan je povećao pritisak, a Dinamovi su igrači pomalo panično izbijali loptu iz svoje polovice.


Pilipović i Polovanec zaboravili Shevchenka koji je to odmah kaznio (Snimio: Bojan Brčić)

Drugi dio dinamo je započeo zamjenom igrača. Umjesto odličnog Polovaneca, koji je uspio neuralizirati Shevchenka, ušao je još mlađi Drpić. Pritisak s kraja prvog dijela nastavio se i početkom drugog dijela. Milanezi su redali priliku za prilikom, a Dinamo je pokušavao iz rijetkih protunapada. U 59. minuti slobodni udarac s 20-ak metara izvodi Albertini, lopta se odbija od Balabana, a odbijenu loptu s nekoliko metara Scevchenko još jednom šalje iz nemoćnog Butine.

Video: Uz bubnjeve u napad

Nakon primljenog drugog pogotka, usamljenom Balabanu u napadu Vlak pridodaje Šokotu, međutim osim nekoliko neuspjelih protunapada Dinamo nije uspio ozbiljnije ugroziti Milanovog vratara. Priliku da poravna rezultat nije iskoristio Šokota kada je nakon odličnog Mikićevog centaršuta loptu glavom poslao preko vratiju.

Polovanec završio u bolnici

Jedna od svjetlijih točaka u Dinamovom nastupu na San Siru su nastupi Dinamovih mladih nada, Dine Drpić i Kristijana Polovaneca. Drpiću je nastup protiv Milana ujedno bio i prvi nastup za prvi sastav. Iako je odlično odigrao prvi dio Polovanec je u poluvremenu morao ostati u svlačionici. Tokom prvog dijela Polovanec je dobio udarac u bubrege te je došlo do krvarenja. Prije kraja susreta Polovanec je otpremljen u bolnicu na pretrage. Osim natučenih bubrega te mirovanja od nekoliko dana nisu ustanovljene ozbiljnije povrede.

Pred kraj utakmice Milan zadovoljan rezultatom smirio je igru što je Dinamo iskoristio i pokušao poravnati rezultat, ali sve je ostalo na neikorištenim prilikama. U sudačkoj nadoknadi kada su već svi očekivali završetak susreta Albertini je u šesnaestercu odlično uposlio Comandinija kojem njie bilo teško s nekoliko metara savladati Butinu.

Izjave nakon susreta

Ovim pogotkom Dinamove su šanse za plasman u Ligu Prvaka drastično pale jer teško će u uzvratnom susretu modri ostvariti potrebnu prednost od dva pogotka. Malo jenedostajalo da rezultat nakon posljednjeg sučevog zvižduka glasi 2:1 što bi dalo puno više šansi, međutim mora se priznati da je Milanova pobjeda od 3:1 u potpunosti zaslužena.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!