Nogomet

Rijeka - Hajduk: Kovačić uništio jadranski derbi

Igor Dragozetić • srijeda, 28.11.2001.

Glavni djelitelj pravde Draženko Kovačić glavni je antijunak jadranskoga derbija. Katastrofalnim suđenjem uništio je i ono malo nogometa što je ovaj susret pružio. U takvim "uvjetima" bolje su se snašli Splićani, te su pogocima Andrića došli do vrijednih tri boda. Gol za Rijeku postigao je Andrej Mijatovića.

Početak utakmice pripao je gostima. Terensku prevagu umalo su realizirali u 11. minuti kada je Sablić centaršutem s desne strane pronašao Bošnjaka u petercu Riječana, no njegov udarac Tafra je obranio. Tri minute kasnije nakon ubačaja s lijeve strane Srna iz blizine šalje loptu prema mreži no u posljednji trenutak uklizava Višković i otklanja opasnost. U 18. minuti Meštrović puca s dvadesetak metara no lopta odlazi iznad Pletikosinog gola. Do kraja poluvremena značajnijih prilika nije bilo, a "nogomet" koji je ponuđen na travnjaku Kantride definitivno nije mogao zadovoljiti gledateljstvo.

U drugome dijelu počinje Kovačićev "one-man-show". Nakon samo dvije minute igre, glavni arbitar ocjenjuje naguravanje Ercega i Mijatovića dovoljnim povodom za najstrožu kaznu. Andrić sigurno izvodi kazneni udarac i dovodi svoju momčad u vodstvo. U 64. minuti Vidović pada u gostujućem šesnaestercu. Kovačić pokazuje na bijelu točku, a sigurni izvođač je Andre Mijatović. Već u slijedećem napadu "bili" umalo vraćaju prednost. Nakon slobodnog udarca s desne strane Bošnjak s pet metara, glavom, puca iznad gola. U 68. minuti Vidović uspijeva upropastiti dvije prigode. U prvoj mogao je sam krenuo prema golu, ali je dodao loptu do Pletikose, dok je u slijedoćoj uklizao na loptu na samo nekoliko metara od gola, nakon odličnog, prizemnog centaršuta Račkog s desne strane, ali njegovu prijetnju otklanja splitska obrana.

Minutu kasnije sveprisutni "čovjek u crnom" isključuje Mijatovića. Četranaest minuta prije kraja Hajduk dolazi u novo vodstvo. Andrić izvodi slobodni udarac s lijeve strane, udaljen dvadeset i pet metara od gola, lopta prelijeće sve igrače i na opće iznenađenje zaustavlja se u lijevim rašljama Tafrinoga gola. Pet minuta kasnije isključen je i Goran Brajković i riječke šanse za bodovima svedene su na minimum. Utakmica je prekinuta u 88. minuti, kada je dio Armade pokušao prodrijeti u teren, ali je nakon petnaestak minuta nastavljena. Do promjene rezultata nije došlo.

Ovaj susret nije donio ništa pozitivnog, već je samo do kraja ogolio probleme hrvatskoga nogometa. Susret između visoko pozicioniranih momčadi hrvatskog prvenstva sličio je na tragi-komediju u režiji Kovačića. Rijeka je odigrala ispod svih očekivanja, a jedini udarac u okvir bio je jedanaesterac. Postavlja se i pitanje zašto je Katalinić držao sedamdeset minuta Vidovića na terenu, koji bio izgubljen u prostoru i vremenu. Rezultat i tri postignuta gola zavaravaju, jer ovu utakmicu treba što prije zaboraviti.


Slaven Bilić, trener Hajduka: "Dominirali smo igrom, te smo se postavili domaćinski. Rezultat toga je nemogućnost Rijeke da dođe do našega gola. Zadovoljan sam zalaganjem i igrom moje momčadi, posebice jer smo igrali protiv ekipe koja je u posljednje vrijeme izgubila samo jednu utakmicu. Sada u dobroj atmosferi dočekujemo Zagreb."

Igor Štimac, kapetan Hajduka: "Utakmica je bila teška, kako smo i očekivali. Događa nam se da igramo protiv momčadi koje su u tom trenutku u najboljoj formi. Rijeka je sada čvršća i opasnija no prije. Mislim da dosuđeni jedanaesterci nisu utjecali na rezultat već je presudan bio slobodni udarac koji je završio u mreži. Teško je igrati u situaciji kada se sucima svaku grešku uzima za zlo."

Ivan Katalinić, trener Rijeke: "Očekivao sam tešku utakmicu. Nogometa nije bilo niti s jedne strane. Ovo je sramota. Ne znam gdje ovo vodi i da li treneri uopće trebaju voditi ovakve momčadi. Sudac nije niti jednoj momčadi dozvoljavao igru, a što se tiče penala, začuđen sam u oba slučaja što su dosuđeni. Mislim da je utakmicu odlučilo isključenje Mijatovića, ali sve u svemu Hajduk je zasluženo pobijedio."

Andrej Mijatović, kapetan Rijeke: "Ovo je bila teška utakmica, lišena lijepog nogometa. Prvo poluvrijeme još bilo na kakvoj-takvoj razini, no u drugom nakon dosuđenog jedanaesterca za Hajduk, utakmica je ušla u ratničku fazu. Čestitam Hajduku na čvrstoj igri."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!