Nogomet

Hajduk - Slaven: Dva poluvremena, dvije priče

Bernard Jurišić • nedjelja, 13.08.2000.

Slaven Belupo još se jednom pokazao kao vrlo neugodan protivnik Hajduku. Momčad Mladena Frančića prošle je sezone u 5 međusobnih ogleda, u prvenstvu i Kupu, bila najneugodniji protivnik “bijelih”, pa je stoga bio nužan oprez prije početnog udarca, jer su Splićani htjeli nastaviti stopostotni niz. Napokon je poljudske tribine pohodila i publika, nakon serije utakmica bez gledatelja. U lijepom ambijentu tople ljetne večeri, skupilo ih se, za splitske pojmove, samo oko 4000.


Božac postiže svoj prvijenac za Hajduk, glavom nakon kornera Leke (Snimio: Baldo Leburić)

Hajdukov napad predvodio je novopečeni reprezentativni tandem Bilić - Bošnjak, koji će sredinom tjedna putovati s našom najjačom vrstom na prijateljski ogled u Slovačku. No, sve se u prvih 45 minuta vrtjelo oko jednog imena - Hajdukove “desetke” Ivana Leke. Leki je očigledno dobro “sjeo” izostanak Igora Muse u središnjici, bivši kapetan mlade reprezentacije bio je razigran, neuhvatljiv i opasan.

Počeo je u 6. minuti, asistencijama za Bošnjaka, pa za kolegu iz veznog reda Srđana Andrića, koji nisu opasnije ugrozili Solomuna. Nastavio je u 10. minuti opasnim slobodnim udarcem, a u 15. minuti nije se usudio uputiti udarac desnom nogom sa vrha šesnaesterca, kad je već napravio teži dio posla i izborio poziciju. U 24. minuti, Bošnjak mu je uzvratio asistencijom, no desetka bijelih slabo je zahvatila loptu.

U 25. minuti, Leko je pokušao iz slobodnog udarca sa više od 20 metara, no lopta je bila previsoka. Dvije minute kasnije, gotovo sa iste pozicije, nišanske sprave namještene su puno bolje. Od lijeve vratnice, lopta je odskakutala u mrežu, za 1:0. Bila je to konačna kruna premoći domaće momčadi protiv gostiju koji nisu pokazivali prevelike napadačke ambicije.

Tako su prvi udarac u okvir vratiju Koprivničanci izveli u 31. minuti, no Kacićevu bombu Pletikosa je spremno dočekao. U 37. minuti, ponovno je na sceni Leko iz slobodnog udarca sa lijeve strane, no lopta je fijuknula uz lijevu vratnicu. Već u slijedećem napadu, poljudske tribine na noge je digla lijepa brza akcija Miladin - Bošnjak, u kojoj se brzonogi Vinkovčanin htio iskupiti za jednu sebičnost koja mu je zamjerena iz utakmice protiv Marsonije tijekom tjedna. Sada je, umjesto da sam završi akciju, oči u oči sa Solomunom, tražio Bilića u sredini, što su Koprivničani pročitali. No, opasnost je otklonjena samo zakratko, jer je na Lekinu loptu iz kornera, najviše skočio Dalibor Božac i zabio svoj prvijenac u Hajdukovom dresu, za lijepih i mirnih 2:0; prije poluvremena.


Solomun je bio brži od Miladina (Snimio: Baldo Leburić)

U drugom dijelu očekivao se nastavak dopadljive igre domaćina, koja je stvarala prigode, no čim se Leko umorio - stala je i igra bijelih. Ipak, prvu šansu u nastavku imali su domaći, Miladin je odlično uposlio Bilića, kojem je lopta odskočila u presudnom trenutku prije udarca. Potom su gosti krenuli agresivnije prema Pletikosi.

Iz prve prave akcije Slavena, u 54. minuti Ogrizović je ostao za trenutak oči u oči s Pletikosom. Obrana Hajduka uspjela je u zadnji tren izbiti loptu u korner. Udarac iz kuta izveo je Kacić, visoko na vrh kaznenog prostora, odakle ju je visoki Crnac glavom vratio u peterac Splićana, a tamo ju maleni Geršak glavom poslao iza Pletikose. Igrala se 55. minuta, a rezultat od 2:1 nije domaćinima garantirao mirni završetak.

No, nisu ni plavi imali ideju kako probiti zadnju liniju obrane Hajduka, pa Pletikosa nije bio ozbiljnije ugrožavan. U 57. minuti Mikolaj je uposlio Dodika, koji je slabo pucao u šesnaestercu Hajduka. Nakon toga, tek je u 80. minuti brzonogi Geršak prošao po lijevoj strani, no izgubio je koncentraciju prije završnog dodavanja, pa je lopta završila u naručju Hajdukova vratara. Posljednje uzbuđenje priredili su četvrti sudac Goran Marić i Hajdukova klupa, minutu prije kraja. Epilog je bio - isključenje Hajdukovog trenera Petra Nadoveze, te fizeoterapeuta Domenika Sisgorea.



Ivan Leko bio je najbolji igrač na terenu (Snimio: Baldo Leburić)

Petar Nadoveza, trener Hajduka: ”Ovo je sramotan način na koji su me izbacili sa terena. Objašnjavao sam pomoćnom sucu da nisam prešao crtu i da me nema pravo bezrazložno izbaciti, da bi to sve uslijedilo pozivanjem glavnog suca koji mi je pokazao put prema svlačionici. Ne znam gdje je ovo sve došlo, jer ispada da više ne možemo ni vlastitim igračima dati upute, a ako se suci misle i dalje ovako iživljavati na nama trenerima, onda neka nas uopće više ne stavljaju na klupu. Čestitam svojim momcima na velikom zalaganju, a posebno bih istaknuo prvo poluvrijeme koje je po meni bilo izvrsno. Nažalost nismo smogli snage u drugom dijelu što je rezultiralo onim golom Belupa. Bilo je tu dosta udaraca, razbijenih arkada, mnogi mi se žale, ali nadam se da ćemo sve to uspješno sanirati do sljedeće utakmice”.

Mladen Frančić, trener Slaven Belupa: ”Čestitam Hajduku na zasluženoj pobjedi, ali visio je naš drugi gol u zraku, te smatram da bi i bod bio korektan. Jurčec se ozlijedio u prvom poluvremenu što je rezultiralo padom u igri naše momčadi kada smo i primili ona dva pogotka. Sami smo krivi za te golove, a takve nespretnosti ćemo u budućnosti nastojati izbjeći. Moje viđenje Hajduka jest da je ovo mlada momčad koja ima velike ambicije, međutim smatram da imaju još dosta poraditi u veznoj liniji i obrani, pogotovo nakon odlaska Slavena Bilića. Poznajem Hajduka dobro, te najavljujem pobjedu u Koprivnici, jer i moja je momčad stekla jedan čvrsti prvoligaški status, i igru kojom može daleko dogurati”. (bl)

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!