Nogomet

Pogrešaka je svima dosta, je li i sucima?

Marko Breljak • utorak, 15.08.2000.

Završilo je i treće kolo Prve HNL, a na vrhu je ostao vječni hrvatski dvojac Dinamo i Hajduk. Osijek je zadržao priključak i već sada možemo u njima vidjeti čelne pozicije i ove sezone. Šibenik je u Maksimiru apetit derbija uspijevao zadržati tek jedno vrijeme, dok je imao snage...

Zato je u "donjem domu" jako uzbudljivo. Pogoci pljušte, ali i dalje pljušte i suci. Koji smeteni postroženim kriterijima "povlače" i žuto i crveno i to sve - često! Svi ih već prozivaju, a i oni kažu da nešto ne štima, nadajmo se da će to znati i potvrditi i na terenu...

Nogometni vikend koji je iza nas, nije nam u Prvoj HNL-u donio nikakvo iznenađenje, svi favoriti su ubilježili pobjede, a na vrhu ljestvice je trojka koja je i prošle godine dominirala ligom; Dinamo, Hajduk i Osijek. Dinamo je uvjerljivo svladao Šibenik, Splićani su pobijedili za njih neugodne Koprivničance, a Osijek se namučio protiv prinove iz Čakovca. S druge strane još uvijek je potpuno neizvjesno tko će od ostalih klubova u borbu za sredinu ljestvice, a tko za prvoligaški opstanak. Jer, gotovo sve momčadi su u stvaranju i nezahvalno je već u trećem kolu prognozirati koliko će u tom procesu biti uspješni.

Momčad 3. kola (3-4-3)

1. Tomislav Butina (Dinamo)
2. Dino Drpić (Dinamo)
3. Marijo Osibov (Zagreb)
4. Ivan Režić (Varteks)
5. Nenad Bjelica (Osijek)
6. Ivan Leko (Hajduk)
7. Nikola Šafarić (Varteks) (2)
8. Bernard Brnjić (Marsonia)
9. Igor Cvitanović (Dinamo)
10. Veldin Karić (Varteks) (2)
11. Dumitru Mitu (Osijek)

Očito je da Šibenik nije momčad koja će se boriti za vrh, jer treba uzeti da su njihove prve dvije pobjede ipak ostvarene vrlo tijesno i to protiv Rijeke, koja je oslabljena očekivala pretkolo Kupa Uefe i Marsonije, koja je povratnik u prvu ligu. Europskom Dinamu nisu uspjeli parirati i nakon poraza u papirnatom derbiju će vjerojatno okrenuti svoje misli sljedećem kolu i gostovanju Zagreba. A susret je to koji bi trebao izreći pravu vrijednost Šibenčana. Zagrebaši su pak u Slavonskom Brodu konačno osvojili prve bodove, iako su i u prva dva kola u utakmicama protiv Osijeka i Hajduka bili blizu bodova, no za bodove treba nešto više od na trenutke dobre igre.

Varaždinci su ostvarili prvu pobjedu na domaćem travnjaku nakon travnja i pokazali da bi upravo oni mogli biti momčad koja će biti iznenađenje ove sezone. I u prva dva nastupa protiv susjeda Slavena i Čakovca, pobjeda im je izmakla “za dlaku”. Katalinić se odlučio za mlađe snage te će Varteksovi mladići konačno dobiti prigodu za iskazivanje i to pod “paskom” iskusnog Kate, koji je, što je najvažnije, sličan proces prilično uspješno već prošao u Splitu. Upravo bi Varteks, koji je jedan od rijetkih klubova bez većih potresa, mogao biti iznenađenje ovogodišnjeg prvenstva. U momčadi Cibalije je gotovo polovica novih igrača, a najveći problem im predstavlja napad, jer njihovi napadači prije sezone nisu imali niti jednu cijelu prvoligašku utakmicu u nogama. Varteksovci su to iskoristili i predvođeni Šafarićem i Karićem lagano svladali Vinkovčane. Ipak, treba vjerovati kako će Mladina, koji se lani pokazao kao dobar znalac, uspjeti povezati konce njihove igre te bi mlada ekipa Cibalije, predvođena Meštrovićima mogla opstati u prvoj ligi.

Najviše pogodaka smo vidjeli na utakmici u Osijeku. Čakovčani su opet ostali bez pobjede iako su, kao i u prva dva susreta, bili ravnopravan suparnik renomiranom Osijeku. Osječani su, nakon Zagreba, sa 4:3 svladali i Čakovčane. Kada na utakmica padne sedam golova ona ne može biti nezanimljiva i prava je šteta da je sudac Šime Vukić bio tako neraspoložen. Osječani su pobjedom zasjeli na treće mjesto na tablici i čini se da će, kao i prošle godine prijetiti Hajduku. Najzaslužniji za to je, svakako njihov srednji red u kojemu se najviše ističu Krstulovič, Prišć i naravno - Nenad Bjelica. Upravo oko njega lome se ovih dana koplja na relaciji Osijek – Ćiro Blažević. No, iako se ne zna točno tko je kome nudio, davao ili tražio novac, evidentno je da je ovaj osječki nogometaš zaslužio izbornikov poziv i pomalo je neobično kako je Blažević opet pozvao vezne igrače kojima nedostaje kreativnosti. Jurčić, Cvitanović, Bišćan i Soldo su svakako odlični igrači, ali ne može svaki napad ovisiti o dobroj lopti Prosinečkog ili o prodoru Jarnija ili Stanića. Nenad Bjelica, koji se lani vratio u hrvatski nogomet nakon sedam godina izbivanja, predstavlja pravo osvježenje za našu ligu i izbornik ne bi trebao na njega zaboraviti. Izbornik se opet na primjeru Bjelice obračunava sa svima oko sebe i troši vrijeme na isprazne polemike umjesto da se skoncentrira na vođenje momčadi i traženje okosnice ekipe za SP 2002. Netjecanje koje Hrvatska ne smije propustiti.

I za kraj - suci. Opet su klubovi po sucima opalili paljbu, nakon samo nekoliko kola. Treba uzeti u obzir da je tek završeno Europsko prvenstvo donijelo neke promjene pa kao i uvijek nakon velikog natjecanja treba vremena da suci ujednače kriterije. Jer prošlu godinu su odradili odlično, bez mnogo većih pogrešaka te nam pokazali da u suđenju ne zaostajemo za europskim vrhom. Stoga bi se klubovi više trebali posvetiti vlastitim igračima i ponašanju predstavnika klubova, nego suđenju, jer tu dobro zaostajemo za ostatkom Europe. A tamo, na kraju krajeva, svi želimo… Dakako, suci ne bi smjeli svoj renome trošiti na očitim greškama. Uostalom, i sami čelnici sudačke organizacije su priznali pogreške. Nadajmo se samo da ih neće biti previše. Jer, vjerujemo da je svima dovoljno pogrešaka, ne samo za ovo prvenstvo, nego i za sljedećih deset godina!

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!