Nogomet

Dinamo - Pomorac: Kwedi novi ljubimac Maksimira

Tomislav Pacak • subota, 02.03.2002.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Prva domaća utakmica Dinama na Maksimir nije privukla puno ljudi, proljetnu premijeru pohodilo je tek oko 3.000 ljudi, vjerojatno kao rezultat ne baš uvjerljivih nastupa Dinama ove sezone. Sunčano vrijeme, ugodna temperatura i odličan travnjak ponudili su sve potrebne uvjete za dobru utakmicu, a Dinamo i Pomorac nisu razočarali te su, posebice Dinamo, gledatelje nagradili više nego pristojnom utakmicom, jednom od boljih ove sezone na Maksimiru.

Već u drugoj minuti Goce Sedloski opasno puca s 20-ak metara, no njegov pokušaj sjajno brani vratar Damir Knez i odbija loptu u korner. U 8. minuti Dinamo izrađuje prvu veliku priliku, sam pred vratara Kneza izbija Niko Kranjčar, no njegovo oklijevanje koriste Knez i branič Rakocija te zajedničkim snagama loptu izbacuju u novi korner za modre. Već minutu potom Kranjčar propušta još izgledniju priliku - nakon što je Knez obranio udarac Sedloskog, rastrčani Enes Mešanović odlično ubacuje u peterac, pronalazi Kranjčara, no njegov udarac s gol linije izbija obrana Pomorca.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Ipak, nije se igralo samo na jedan gol. U 12. minuti Pomorac pokazuje zube i opasno prijeti preko Jasmina Samardžića, ali reprezentativnu kvalitetu pokazuje Tomislav Butina odbivši loptu u korner. Minutu poslije ponovno je opasan Pomorac, iz kornera je sjajno nabacio Stjepan Ostojić, a Marin Papić glavom šalje loptu tik uz desnu vratnicu. Do 30. minute bilježimo još udarce Flege, Mešanovića i Kwedija, a u 25. minuti Butina izvrsno brani udarac glavom agilnog Samardžića. Najvažniji trenutak prvog poluvremena dogodio se u 29. minuti, kada se Jerko Leko probio po desnoj strani, a u šesnaestercu gostiju ruši ga Dalibor Božac, što sudac Dražen Komar "nagrađuje" najstrožom kaznom i žutim kartonom. Siguran izvođač s bijele točke bio je Dario Smoje, vratar Knez otišao je u desni kut, a lopta u lijevi, za zasluženo vodstvo Dinama.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Već par minuta kasnije Samardžić vara dvojicu braniča Dinama, no njegov centaršut su suigrači zakasnili iskoristiti, da bi u kontri Dinama Agić previše petljao s loptom, te na kraju pucao daleko od gola Kneza. U 39. minuti žuti karton za igranje rukom dobio je Dario Smoje, a Grubišićev slobodan udarac odlično izbio Tomo Butina. I u 44. minuti prijete gosti, sjajan udarac Antuna Dunkovića ramenom brani raspoloženi Butina i to je ujedno bila posljednja prilika u dopadljivom prvom poluvremenu.

Trener Ilija Lončarević očito je pozitivno djelovao na svoje igrače u svlačionici, jer je Dinamo u drugom dijelu zaigrao još bolje, oku ugodnije, a za rezultat korisnije. U 48. minuti Mešanović prelazi istrčalog Kneza, no puca pored gola iz izgledne situacije. Najopasniju prigodu Pomorca u drugom poluvremenu stvorio je Butina, ispucavši loptu ravno u Dunkovića, no od ovoga se lopta odbila u gol-aut. Odluka je pala u 56. minuti - akcija Dinama s lijeve strane završila je ubačajem u peterac gostiju, gdje se odlično snalazi Mešanović i lijevom nogom šalje loptu u gol za 2:0, i za svoj prvi službeni pogodak u dresu Dinama.

Novi centarfor modrih imao je još jednu odličnu priliku dvije minute kasnije, pobjegao je obrani Pomorca no pucao je mlako, te vratar Knez nije imao puno problema s kroćenjem tog udarca. U 61. minuti novi gol za Dinamo - lijepo je s desne strane prošao odlični Patrice Kwedi, novi ljubimac zagrebačke publike, ubacio u sredinu, gdje Zahoru u matnoj poziciji ruši Branko Panić i zasluženo dobiva crveni karton. Jasmin Agić ugledao se na suigrača Smoju i loptu poslao desno, a vratara lijevo, za novu promjenu rezultata, 3:0 za Dinamo.

Slika 4 od 4.
Foto: Davor Sajko

I dvije minute kasnije trebao je biti jedanaesterac za Zagrepčane, ali sudac Komar prekršaj na Agiću ipak vidi izvan kaznenog prostora te sudi slobodan udarac koji je Zahora poslao preko gola Pomorca. Najljepši pogodak na utakmici djelo je mladog Ante Tomića, koji je zamjenio novog kapetana modrih Silvija Marića - Sedloski je glavom spustio loptu za Tomića, koji loptu preciznim udarcem šalje u desni donji kut vratara Kneza. Do kraja utakmice raspoloženi Dinamo stvara još par prilika, ali Sedloski pogađa stativu, a Knez brani udarce Agića i dva puta Petrovića, pa se rezultat više nije mijenjao, ostalo je i više nego zasluženih 4:0 za Dinamo.


Ilija Lončarević, trener Dinama: Moram priznati da nisam očekivao ovakvu nervozu i opterećenje mojih igrača, možda proizašlo iz naše loše igre u Šibeniku. Zbog te nervoze Pomorac je dolazio do izglednih situacija i mogli smo biti kažnjeni. Iako nije lijepo reći, izgledalo je u prvom poluvremenu kao da moji igrači "lažiraju" utakmicu, mislim na vezni red, stajali su predaleko od gostujućih igrača, i daleko od obrane. To je bio naš problem u prvom poluvremenu. U drugom dijelu igrali smo bolje, i mislim da smo zasluženo pobijedili."

Predrag Stilinović, trener Pomorca: "Dolazeći u Zagreb nismo gajili nade da možemo parirati Dinamu, ali smo se pokušali boriti i kroz kontru stvoriti prilike, no danas nam Dinamo nije dao pravu šansu za bodove. Dinamo je zasluženo pobijedio, u drugom poluvremenu smo još i dobro prošli."

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!