Nogomet

Real - Bayer: Real na krovu Europe!

Tomislav Pacak • srijeda, 15.05.2002.

Real Madrid - Bayer Leverkusen 2:1 (2:1)
Glasgow, 15. svibnja, Hampden Park
Sudac: Urs Meier (Švicarska)
Strijelci: 1:0 - Raul (9), 1:1 - Lucio (14), 2:1 - Zidane (45)
Real Madrid: Cesar (67. Casillas) - Carlos, Hierro (kap.), Helguera, Salgado - Makelele (73. Conceicao), Zidane, Solari, Figo (61. McManaman) - Raul, Morientes
Trener: Vicente Del Bosque
Bayer Leverkusen: Butt - Sebescen (65. Kirsten), Živković, Lucio (90. Babić), Placente - Ramelow (kap.), Brdarić (38. Berbatov), Schneider, Ballack, Basturk - Neuville
Trener: Klaus Toppmoller


Slika 2 od 2.

Real iz Madrida zasigurno ne bi imao ništa protiv da se finale Lige prvaka svake godine igra na Hampden Parku - nakon spekakularne 7:3 pobjede protiv Eintrachta 1960., Real je noćas, u predivnom ambijentu glasgowskog stadiona, po deveti puta u svojoj bogatoj povijesti osvojio naslov prvaka Europe, najprestižniju titulu u klupskom nogometu. A kao i onda, Real su do pobjede doveli najbolji igrači svijeta, tada Puskas i Di Stefano, a danas Raul te fantastični Zinedine Zidane. Svi golovi pali su u prvom poluvremenu, rano vodstvo Reala brzo je anulirao sjajni Lucio, no u 45. minuti utakmicu je riješio predivnim volejom Zidane, dok je u drugom dijelu sve pokušaje Bayera zaustavila ili obrana Madriđana ili, posebno pred kraj utakmice, Iker Casillas.

Pred 51.000 gledatelja na stadionu, i pred milijunima ljudi u preko 200 zemalja svijeta, Bayer se nije prestrašio Reala, velikog favorita u ovoj utakmici. Nijemci su odmah pokazali da su se došli nadigravati, i ako je ikako moguće, skinuti sa sebe "etiketu" gubitnika, koju su sami sebi "nalijepili" porazima na svim frontama (prvenstvo i kup) nakon što su cijelu sezonu igrali odlično. No i Real je bio u sličnoj situaciji, nije bilo primjereno da "kraljevski klub" u stotoj godini postojanja ne osvoji niti jedan trofej, a već su propustili španjolsko prvenstvo i kup. U takvoj "moraš pobijediti" utakmici, rezultatski je ipak bolje krenulo za puno poznatiju i renomiraniju momčad iz Madrida, u 9. minuti Raul je pobjegao obrani Leverkusena i i lijepo iskoristio dugačko ubacivanje iz auta Roberta Carlosa, prizemnim udarcem u lijevi donji kut svladao je vratara Butta i tako donio ranih 1:0 Realu.

Slika 1 od 1.

No Bayer je brzo pokazao da Realu neće biti lako, usprkos ranom vodstvu - već u 14. minuti Schneider je lijepo ubacio, a viši od Fernanda Hierra u zraku je bio Lucio i poslao loptu u gol Cesara za 1:1. Osam minuta kasnije, Nijemci su ponovno opasni, Brdarić izbija s lijeve strane sam pred vratara, no loše se snalazi u dobroj prilici pa je Cesar loptu izbacio u aut. U 25. minuti Morientes je "okrenuo" našeg Živkovića, ali pucao je u Butta, dok je još lošije pucao Michael Ballack deset minuta kasnije, propustivši okruniti odličnu akciju Bayera. I kad su već svi mislili da će se na odmor otići u egalu, Zinedine Zidane pripremio je "pilulu za apotekare" - francuski virtuoz je sa 16 metara, fantastičnim volejom poslao loptu u gornji desni kut vrata Leverkusena.

Na početku drugog dijela, najaktivnija je bila - kiša, Bayer i Real nisu kreirali prave prilike sve do 57. minute kada je vratar Butt nogom izbio loptu ispred Raula, nakon lijepe akcije Madriđana. Vrijeme nakon toga je "ukrao" golman Reala, Cesar, kojeg je u jednom duelu nehotice ozljedio Lucio, pa se ovome prvo ukazivala pomoć nekoliko minuta, a onda je potrošio još nekoliko dok je šepao da bi izašao, zamjenio ga je Iker Casillas. Za Real, pokazalo se, sreća u nesreći. Nakon toga Real kontrolira igru, pogotovo odlični Zidane, dok Nijemci usprkos dobroj pas-igri ne uspijevaju složiti priliku sve do 80. minute nakon koje počinje zaista vatromet akcija. Prvo Živković spašava gol Bayera nakon ubacivanja McManamana, u 82. minuti Morientes puca preko gola, a isto čini i Ballack minutu kasnije. Četiri minute prije kraja regularnog dijela Berbatov glavom također šalje loptu preko Casillasa, dok minutu kasnije Solari dobro prolazi, ali puca u Butta.

Posljednju priliku "apotekarima" je dao solidni sudac Maier; Švicarac je produžio finale dugih, ali opravdanih, sedam minuta. U drugoj minuti njegove nadoknade, vratar Bayera Butt puca glavom pored gola svog kolege Casillasa, minutu potom neprecizan je i Neuville, dok 95. i 96. minuta pripadaju Casillasu - prvo brani udarac Basturka, potom još bolje udarac Berbatova s jednog metra, te na kraju Živkovićev udarac glavom, ponovno s nekoliko metara. To je ujedno bila i posljednja šansa Leverkusena, koji će u njemačkom tisku ponovno osvanuti kao "Loserkusen", iako nezasluženo, jer momčad Klausa Töppmollera odigrala je hrabro, odigrala je napadački, ali nije bila dovoljno s(p)retna da dobru igru okruni i s više pogodaka.

Prevaga je na strani Španjolaca svakako bio Zidane, osim sjajnog pogotka Francuz je i podijelio puno odličnih lopti, pa svakako zaslužuje naslov igrača utakmice. Inače, Zidaneu je to bilo treće finale Lige prvaka, "treća sreća" bila je sretna za njega, dok je Real po treći puta u pet godina postao najbolji klub u Europi, a deveti puta u svojoj povijesti, Sport Net se pridružuje čestitkama. Tako je danas je na vrlo lijepi način završena ovogodišnja klupska sezona, no najbolji nogometaši svijeta nisu završili sa svojim poslom, pred nama je Svjetsko prvenstvo...

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!