Ostali sportovi

NHL: Colorado posljednji konferencijski finalist

Tomislav Pacak • četvrtak, 16.05.2002.

Slika 1 od 1.

Do sinoć, tri momčadi bile su poznati sudionici konferencijskih finala, da bi se jučer Detroitu, Torontu i Carolini kao četvrti finalist pridružio Colorado, koji je u sedmoj, odlučujućoj utakmici s 1:0 svladao San Jose Sharkse i tako ostao u utrci za Stanley Cupom, koji brani od prošle sezone. Čini se da sedme utakmice izvlače najbolje iz aktualnih prvaka; nakon što su u prošlogodišnjem finalu osvojili kup Lorda Stanleya u sedmoj utakmici protiv New Jerseya, u prvom krugu ovogodišnjeg play-offa isti broj utakmica trebao im je i protiv Los Angelesa.

A upravo kao i u te dvije utakmice, Colorado nije primio ni jedan gol sinoć, ponovno ponajviše zahvaljujući briljantnom vrataru Patricku Royu, koji je dodao još jedno poglavlje u priči o karijeri sigurnog budućeg hall-of-famera. Kanadski vratar obranio je 27 udaraca Sharksa, čime je svoj učinak u sedmim utakmicama popravio na 6-5. Jedini gol koji su Roy i Avsi trebali postigao je dvije minute prije kraja druge trećine Peter Forsberg - "Veliki Peter" svoj je sedmi pogodak u seriji postigao nakon krasnog duplog pasa sa Alexom Tanguayom, okrunivši tako veličanstveni povratak nakon ozljede zbog koje je propustio prošlogodišnji playoff i cijelu regularnu sezonu.

Branič Colorada, Rob Blake, ovako je komentirao uspjeh "Lavine": "Patrick nam je dao tu šansu. Bili su posvuda po nama, pak je bio očišćen, Peter i Tangs odigrali su nevjerojatnu akciju, i odosmo mi dalje.". Trener San Josea, koji je pružio sjajan otpor prvacima, Darryl Sutter, nije, naravno, bio oduševljen, ali priznao je veličinu Patricka Roya: "Igrali smo čvrsto, borili smo se muški do kraja. Roy je bio razlika. Pokazali smo da možemo igrati s njima, sad još samo moramo smisliti način kako da ih pobijedimo." Ovakav rasplet donio je finale Zapada kojemu su se svi nadali, zaista finale prije finala - Colorado, branitelj Stanley Cupa, protiv Detroita, najbolje momčadi regularne sezone.

Colorado je vjerojatno jedina momčad koja bi se mogla nositi s kvalitetom Red Wingsa, i nije pretjerano reći da će pobjednik tog malog finala na kraju i osvojiti Stanley Cup. Dvije su to momčadi koje su zaista obilježile proteklo desetljeće u National Hockey League, i tko god pobijedi neće biti nezasluženo, a najviše će profitirati gledatelji kojima odlična i napeta serija neće izmaknuti. U sjeni tog susreta, finale Istoka odigrati će Carolina i Toronto, a ta serija počinje već večeras.

Rezultati, srijeda 15. svibnja:
Colorado (2) - San Jose (3) 1:0 (4-3)
Parovi konferencijskih finala:
Istočna konferencija: Carolina (3) - Toronto (4)
Zapadna konferencija: Detroit (1) - Colorado (2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!