Nogomet

Nikola Jurčević: "Brazil će biti prvak svijeta"

Branimir Korać • srijeda, 26.06.2002.

Nikolu Jurčevića oduvijek su smatrali jednim od naših najinteligentnijih nogometaša. Kao igrač afirmirao se u austrijskom Casino Salzburgu, preko kojeg je došao i do reprezentativnog dresa. Po vokaciji bio je napadač, ali u formaciji Ćire Blazevića, na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. igrao je na poziciji desnog bočnog ili povučene špice. S Nikolom Jurčevićem porazgovarali smo o prvom polufinalnom susretu u kojem su se sastali Njemačka i Koreja, te najavili drugi susret polufinala, onaj između Brazila i Turske.

Poznat je prvi finalist svjetskog prvenstva u Japanu i Koreji, Njemačka se pobjedom nad Korejom 1:0 plasirala u to finale. Koliko je to bilo očekivano?
"Gledajući utakmicu, Njemačka je sasvim zasluženo pobijedila i ušla u finale. Bili su nešto bolji od Koreje koja nije stvorila više od jedne do dvije prigode koje je Kahn bez problema spasio. U svakom slučaju zaslužena pobjeda Njemačke, iako je taj ulazak u finale Njemačke veliko iznenađenje. Iznenađenje nije u tome što su danas svladali Koreju nego što je u finalu, opcenito, Njemačka. Svi smo tu očekivali Argentinu, Francusku, Portugal... Njemačka ih je sve ostavila iza sebe isključivo zbog jednog karaktera i pristupa u svakoj utakmici, gdje su maksimalno iskoristili sve svoje kvalitete.Tu sam prije svega mislio na fenomenalnog vratara Kahna, koji je vjerojatno najbolji na svijetu. Tu je Ballack, vrlo koristan vezni igrač, a ujedno i golgeter. U napadu imaju dvojicu odličnih napadača Klosea i Neuvillea. Igrali su izuzetno disciplinirano iskoristivši premoć u skoku, a u toj skok igri su možda i najbolji na ovom svjetskom prvenstvu. Na takav način, s odličnom duel-igrom, jednom kompaktnošću na sredini terena, jednostavno bili prečvrsti i preorganizirani za Koreju."

Koreja je puno napredovala. Kolika je zasluga Guusa Hiddinka u svemu tome?
"Sigurno da je zasluga Guusa Hiddinka za ovakav "boom" velika. Oni su bili totalni autsajderi, bez obzira što su domaćini svjetskog prvenstva, a došli su među četiri najbolje reprezentacije na svijetu izbacivši neke renomirane reprezentacije. To je bio jedan spoj njega kao vrhunskog stručnjaka, koji je trenirao nizozemsku reprezentaciju, Real iz Madrida i neke vrhunske europske klubove, i te fanatičnosti i discipline koju imaju samo ti Azijati. Oni ga slijede u svakom njegovom razmišljanju i ideji. Taj fanatizam, mentalitet i kompletna atmosfera oko svjetskog prvenstva doveli su do ovog rezultata. Guus Hiddink je svakako najzaslužniji za to."

Oko suđenja u susretima kada je igrala Koreja dizalo se dosta prašine. Kako je po vama svirao Urs Meier u ovom susretu.?
"Mislim da je Meier svirao praktički bez pogreške. Nije bilo niti jedne veće greške koja bi mogla utjecati na rezultat. Bio je potpuno objektivan, nije napravio niti jedan propust i pokazao je zašto ga smatraju jednim od najboljih svjetskih sudaca."

U drugom polufinalu igraju Brazil i Turska.
"Dajem prednost Brazilu jer Brazil je u ovom trenutku najveći favorit za osvajanje naslova prvaka. Brazil za razliku od Turske ima prave klasne igrače koji igraju spektakularan nogomet. Tursku ne treba podcijeniti. To je također jedna odlična reprezentacija koja je zasluženo ušla među četiri najbolje reprezentacije na svijetu. Gledajući malo rezultate na svjetskom prvenstvu treba biti itekako oprezan u prognozama obzirom koliko smo senzacionalnih rezultata vidjeli. Osobno mislim da Brazil ipak tu neće dozvoliti iznenađenje. Ipak su na pragu da osvoje naslov prvaka svijeta nakon dugo vremena. Brazil po profilu igrača koji igraju u toj reprezentaciji igra napadački. Imaju šest izrazito jakih individualaca koji pretendiraju ka ofenzivi. Cafu i Carlos su više krila nego bekovi, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho i Juninho. Sve su to vrhunski ofenzivci. Još ako uđe i Denilson, to su takvi individualci da ih je teško zaustaviti. To je Brazil, a oni već godinama tradicionalno imaju velike igrače koji mogu sami riješiti utakmicu. Protiv Turske će ipak trebati veliki oprez u obrani jer su Sas, Sukur i Davala vrlo neugodni igrači."

Finale Brazil: Njemačka. Nijemci bez Ballacka, tko je ovdje favorit?
"I u finalu dajem veće šanse Brazilu. Brazil je kvalitetnija i bolja reprezentacija od Njemačke. Međutim, u jednoj utakmici je sve moguće jer su Nijemci sigurno jedan žilav i agresivan protivnik. Kvaliteta je ipak na strani Brazilaca i mislim da bi bilo i ljepše i bolje za ovo prvenstvo da Brazil bude prvak svijeta nego Njemačka. Nijemci bez obzira na ulazak u finale ipak nisu reprezentacija koja bi mogla nekoga oduševiti svojom igrom, načinom poimanja nogometa, iako ne treba osporiti zasluženost njihova ulaska u finale."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!