Nogomet

Zlatko Kranjčar: "Ronaldinho je veliko iznenađenje"

Branimir Korać • nedjelja, 30.06.2002.

Utrka za novim izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije sve više se zahuktava. Jedan od pretendenata na tu poziciju svakako je i Zlatko Kranjčar. Kranjčar je trener koji iza sebe ima već bogatu kolekciju trofeja što kao igrač, što kao trener. Član je one Dinamove zlatne generacije iz '82. godine. Kao igrač veliki obol dao je i Rapidovim pohodima na naslov prvaka. Trenersku karijeru započeo je u sisačkoj Segesti, a sa Dinamom je osvajao duplu krunu, da bi najveći uspjeh ostvario prošle sezone prekinuvši vladavinu Dinama i Hajduka, osvojivši naslov prvaka sa momčadi Zagreba. Danas je trener Rijeke, a povod našeg razgovora je veliko finale svjetskog nogometnog prvenstva u kojem se sastaju Njemačka i Brazil.

"Opravdano ste rekli da je veliko finale jer su i Njemačka i Brazil dvije nogometne velesile. Ovo će biti finale sa dosta neizvjesnosti. Brazil je kroz grupu, ali i u samom nokaut dijelu natjecanja, pružio kvalitetniju igru nego Njemačka, no Nijemce ne treba nikada otpisivati. Oni su s jednom ekipom kojoj nitko nije davao velike šanse ušli u finale. Pokazali su da su kvalitetni, ali gledajući i individualnu kvalitetu Brazila, tu su Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo, Denilson, Cafu, svatko tko se iole razumije u nogomet dat će prednost Brazilu."

Njemačka će biti oslabljena neigranjem najboljeg igrača, Ballacka umjesto kojeg ulazi Jens Jeremies. Koliko Jeremies može kvalitetno odmijeniti Ballacka?
"Njihova kvaliteta uopće nije za usporedbu. Oni su drugačiji tipovi igrača, Ballack je i organizator igre, ali i opasan po gol, osoba je koja može riješiti svojom individualnošću utakmice, dok Jeremies igra organizatora odozada koji je daleko od gola i mislim da će Njemačka imati snagu u kolektivu. Gledajući njihove utakmice kroz ovo prvenstvo, cijelo vrijeme su dobro funkcionirali kao kolektiv, tu su se dobro postavili i normalno da uz takvu discipliniranu igru, pojedinci kao Ballack ili Klose, dolaze u situaciju da budu dominantni."

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Brazilci imaju nekoliko igrača u najužem izboru za igrača turnira. Tko je po vama obilježio turnir u igračkom smislu?
"Ronaldo je napravio veliki povratak nakon dvogodišnjeg odsustva, potvrdio je da se stvarno radi o vanserijskom igraču. Trenutno je i prvi strijelac. Rivaldo također teži da bude proglašen najboljim igračem, u grupi je sve utakmice odigrao vrlo dobro, no ppokazao je i jednu lošu stranu, a to je egoizam. Možda baš u tom segmentu izgubi taj primat prvog igrača jer i Ronaldo osim pogodaka također sudjeluje aktivno u igri, vrlo je simpatičan i možda baš simpatije budu na njegovoj strani. No, tu se pojavljuje još jedan igrač, Ronaldinho. On također zaslužuje veliku pažnju jer je svojim igrama bacio na sebe veliku pozornost i vidi se da je igrač koji si daje za pravo da bude proglašen igračem turnira."

Ronaldinho - Ronaldo - Vieri. Mogući napad Intera iduće sezone. Koliko Ronaldinhu igrom odgovara talijanska liga?
"Vjerujem da će i Talijani nakon ovog prvenstva mijenjati sustave igre. Pretpostavljam da će se ipak više posvetiti ofenzivi, obzirom da na svjetskom prvnstvu jednom zatvorenijom varijantom nisu napravili rezultat koji su očekivali. Ronaldinho u takvom ofenzivnom nogometu ima mjesta, individualno, u kreativi i igri ima puno prostora i bit će opasan. Uopće nije sporno da će ovo biti pakleni napad. To su tri vrhunska igrača koji će, nadam se, nakon niza godina vratiti naslov Interu. Sada su bili blizu i nisu uspjeli i sigurno da će Moratti učiniti sve da ga dovede i da napokon osvoji Scudetto."

Finale sudi Collina. Koliko vjerujete Collini?
"Collina je najbolji sudac na svijetu i sigurno da je najbolji izbor FIFA-e. Vjerujem da će odsuditi izrazito kvalitetno i da neće biti repova iza ovog finala. Ne vjerujem da će se pprikloniti bilo kojoj ekipi već će odsuditi najbolje, u interesu nogometa."

Rijeka igra uzvrat sa St. Patricksom. Što očekujete od uzvrata?
"Mi smo već dva tjedna u trenažnom procesu. Utakmice natjecateljskog karaktera poput Intertoto kupa, pale su nam u najnezgodnije vrijeme. Nama je bilo stalo do prve pobjede, pogotovo jer je to bio moj debi na klupi Rijeke. Pobjedom smo i sigurno podigli međunarodni rejting Rijeke, uzvrat ima također jednu takvu karakteristiku. Ja sam dubokog uvjerenja da možemo u Dublinu izvući povoljan rezultat, ne izgubiti, čak ćemo težiti tome da pobjedimo. Cilj nam je ući u drugo kolo jer koliko god taj Intertoto nije dobrodošao ja vidim tu jednu međunarodnu reputaciju i izazov gdje Rijeka može ići z kola u kolo i stjecati to iskustvo igranja u Europi."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!