Ostali sportovi

WRC Finska: Gronholmova treća pobjeda

Igor Dragozetić • nedjelja, 11.08.2002.

Marcus Gronholm došao je do pobjede na najpoznatijem reliju Svjetskoga prvenstva koji se ovoga vikenda održao u Finskoj. Ovo je treći trijumf Finca u ovoj sezoni, ali i treća uzastopna pobjeda na reliju 1000 jezera.

Prvi dan natjecanja obilježila je potpuna dominacija Peugeota. Na prvome mjestu našao se Richard Burns, a na drugu i treću poziciju smjestili su se Rovanpera i Gronholm koji je zbog problema s amortizerom izgubio dvadesetak sekundi.

Unatoč nevoljama koje su snašle momčad «lavića» tijekom drugoga dana i dalje su uspjeli zadržati prve dvije pozicije. Naime Harri Rovanpera je zbog vožnje s probušenom gumom toliko oštetio automobil da je morao odustati od natjecanja. Peugeot Richarda Burnsa je nakon jednog od prizemljenja izgubio snagu što je Britanca koštalo gubljenja dragocjenog vremena. Nastalu situaciju najbolje je iskoristio Gronholm koji se probio na čelnu poziciju. Njegov najveći konkurent u borbi za naslov prvaka, Colin McRae, dočekao je posljednji dan natjecanja na trećoj poziciji.

Iako se očekivalo da će Škot ugroziti vodstvo Finca do toga nije došlo. Ford Colina McRaea zapalio se tijekom dvadesetog brzinskog ispita i Peugeotovo slavlje moglo je započeti. Gronholm i Burns su bez većih poteškoća zadržali svoje pozicije, dok se glavna bitka vodila za treće mjesto. Na kraju je, nakon pređenih više od 400 kilometara, Petter Solberg s 4.2 sekunde prednosti završio ispred četvrtoplasiranog Carlosa Sainza.

Ovom pobjedom Marcus Gronholm stekao je 17 bodova prednosti ispred Colina McRaea. «Pogled na ukupni poredak i broj bodova izgleda jako dobro. S nestrpljenjem očekujem sljedeća dva relija koji će se voziti na asfaltnoj podlozi.» - izjavio je Finac nakon pobjede.

Svjetsko prvenstvo sve se više bliži kraju. Ostalo je još pet relija, a sljedeći «ispiti» održati će se u Njemačkoj.

Rezultati:
1 Gronholm (FIN) Peugeot 3h 17m 52.5
2 Burns (GB) Peugeot +1m 27.3
3 Solberg (N) Subaru +2m 49.6
4 Sainz (E) Ford +2m 53.8
5 Martin (EE) Ford +3m 10.0
6 Makinen (FIN) Subaru +4m 34.1

Ukupni poredak (vozači):
1. Grönholm (FIN) 47
2. C.McRae (GB) 30
3. Sainz (E) 26
4. Burns (GB) 25
5. Panizzi (F) 21
...

Ukupni poredak (momčadi):
Peugeot 99, Ford 74, Subaru 40, Škoda 8, Mitsubishi 7, Hyundai 6.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!