Vodeni sportovi

Louis Vuitton Cup: Američka dominacija

Igor Dragozetić • utorak, 01.10.2002.

Slika 1 od 1.

Prvi dan natjecanja prošao je u potpunosti u znaku američkih momčadi. OneWorld Challenge, Oracle BMW Racing i Team Dennis Connor zabilježili su pobjede. U europskom dvoboju između Alinghi Swiss Challenga i Le Defi Arevi, očekovano, bolji su bili «Švicarci». Uvjeti su bili tipični za zaljev Hauraki, stalne promjene na velika su iskušenja stavila taktičare. Vjetar je bio jugozapadni, jačine 10 do 12 čvorova.

Alinghi (SUI-64) – Le Defi Areva (Fra 69) Nakon uzbudljivog i izjednačenog starta Alinghi je polako prešao u vodstvo. Trebalo je samo nekoliko minuta da Russel Coutts pokaže kako je iskustvo, ali i brzina broda na njihovoj strani. Pobjeda Alinghia nije niti u jednom trenutku došla u pitanje. Prednost je na kraju iznosila 4 minute i 48 sekundi.

Oracle BMW Racing (USA-76) – Prada Challenge (Luna Rossa) Dvoboj kojim je započeo ovogodišnji Louis Vuitton Cup otišao je na stranu Amerikanaca. Za kormilom talijanskog broda Luna Rossa našao se Rod Davis dok je brodom USA-76 upravljao Peter Holmberg. Već u samom startu vidjelo se da su posade krenule potpuno drugačijim taktikama. Nakon starta upravljanje Luna Rossom preuzeo je Francesco de Angelis, ali USA-76 je nakon pet minuta počeo ostvarivati prednost. Iako je talijanska momčad bila bolja na sve tri etape niz vjetar, jednostavno nisu mogli pratiti američki brod kada je trebalo jedriti protiv vjetra. Pobjeda i prednost od 42 sekunda odlična su premijera za Oracle BMW Racing i Peter Holmberg kojemu je ovo prvi nastup na Louis Vuitton Cupu.

Team Dennis Connor (Stars & Stripes) – GBR Challenge (Wight Lightening) Najneizvjesniji meč prvoga dana. Britanci su na startu loše krenuli, što je američka posada na Stars & Stripesu iskoristila i stvorila prednost. Protivnici su ih cijelo vrijeme pokušali sustići i vršili su strašan pritisak. Prednost Amerikanaca ispred posade Wight Lightninga u jednom je trenutku pala sa 17 na samo 6 sekundi. Međutim sama završnica pripala je Team Dennis Connoru, koji su uspjeli konačnu prednost podići na 20 sekundi.

OneWorld Challenge (USA 67) – Mascalzone Latino (ITA 72) Američka posadsa ostvarila je najuvjerljiviju pobjedu prvoga dana. Očiti je da su jaki treninzi dali ploda. Posada broda USA-67 djelovala je moćno i niti u jednom trenutku njihova pobjeda nije došla u pitanje. Već u samom startu James Spithill, za kormilom USA-67, donosi prednost. Do kraja utrke razlika je rasla, da bi se prolaskom kroz cilj zaustavila na ogromnih 5 minuta i 43 sekunde.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!