Vodeni sportovi

Louis Vuitton Cup: Zbog jakog vjetra ponovno odgođene utrke

Igor Dragozetić • četvrtak, 03.10.2002.

Slika 1 od 1.

Nakon što su održane prve utrke na Louis Vuitton Cupu, organizatori su na mukama kako nastaviti natjecanje. Naime već dva dana za redom zbog jakoga vjetra jedriličari ne izlaze na more.

Prema pravilima do odgađanja dolazi ako je vjetar slabiji od sedam čvorova ili jači od devetnaest čvorova. S obzirom da posljednja dva dana jačina vjetra rijetko pada ispod 25 čvorova organizatori ne dozvoljavaju nastavak natjecanja.

«Nije to bila teška odluka. Koliko god mrzili odgađanja, ne smijemo riskirati uništavanje flote. Ustvrdili smo da bi vjetar još mogao i pojačati. Mislim da natjecatelji neće biti frustrirani zbog ovoga jer su dobili još vremena za taktičku pripremu, a uostalom nije cilj ovog natjecanja preživjeti već biti najbrži.» - izjavio je nakon objavljivanja odluke Peter Reggio, glavni nadgledatelj natjecanja. Odluka je naišla na odobrovanje i među natjecateljima što potvrđuje i Peter Gilmour, skiper OneWorld Challenga: «Mislim da je donešena apsolutno ispravna odluka. Treba sačuvati flotu u ovoj ranoj fazi natjecanja. Da smo danas izašli na more barem polovica brodova bi doživjela havariju.»

Drugoga dana natjecanja trebaju se sastati Team Dennis Connor i aktualni osvajač Louis Vuitton Cupa, Prada Challenge. Znanje će odmjeriti i pobjednici prvoga dana OneWorld Challenge i Alinghi, dok će Oracle BMW Racing suprotstaviti se talijanskom Mascalzoneu. Prvi puta će nastupiti i švedski Victory Challenge kojemu će protivnik biti Le Defi Areva.

Osim odgode, veliku pažnju privuklo je i otpuštanje Douga Petersona iz momčadi Prade. Patrizio Berterelli direktor momčadi odlučio je prekinuti suradnju s jednim od naujuspješnijih dizajnera u klasi America's Cupa. Bez obzira što je Peterson dvostruki osvajač najprestižnijeg jedriličarskog natjecanja, čini se da je poraz Prada Challenga u prvoj utrci, protiv Oracle BMW Racinga, bio dovoljan razlog za otpuštanje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!