Vodeni sportovi

Louis Vuitton Cup: Alinghi na korak od konačnog slavlja

Igor Dragozetić • petak, 17.01.2003.

Slika 2 od 2.

Švicarska i američka posada okončali su i peti ogled u finalnoj seriji Louis Vuitton Cupa. Današnja borba obilovala je tenzijama i senzacionalnim borbama u Hauraki zaljevu. Svaka je momčad vodila na određenom dijelu utrke i do samoga kraja bilo je nemoguće predvidjeti pobjednika. U finišu je Alinghi slavio sa 13 sekundi prednosti, te im je potrebna još samo jedna pobjeda kako bi izborili pravo borbe protiv Team New Zealanda koja započinje 15. veljače.

Slika 1 od 1.

"Ovo je fantastično. Vrlo nam je bitna ova pobjeda i iako se tijek utrke nije razvijao onako kako smo planirali, moram priznati da je ovako napeta završnica rezultirala još većim zadovoljstvom. Mislim da je presudila mala razlika u današnjim taktikama i malo bolje pripremljeni brod.”izjavio je nakon četvrte pobjede Jochen Schuemann,, član Alinghi Challenga.

Komentira Rajko Kujundžić, istaknuti hrvatski skiper

Tijek utrke:Nakon starta obje jedrilice su bile izjednacene, s tom razlikom sto je bolja strana pripala Alinghiju. Oracle je boljom procjenom regatnog polja presao u vodstvo, te imao 28 sekundi prednosti na prvoj privjetrinskoj oznaci. Daljnji tijek voznje pratimo kod Alinghija koji odrzava nesto vecu brzinu u krmu (od vjetra), ali Amerikanci dobro cuvaju svoju poziciju. Tako je trajala regata sve do trece oznake dok SUI-64 nije prosao fantasticnim okretima, zahvaljujuci svojoj posadi, US-76 i presao u vodstvo za 9 sekundi. Od tog trenutka Svicarci su preuzeli kontrolu regate, te nakon privjetrinske oznake i zadnje stranice u krmu mirno zavrsavaju plov s pobjedom nad Oracleom za 13 sekundi. Ovih 13 sekundi nam dovoljno govori koliko je regata bila tijesna, i da su oba teama bila vrlo blizu pobjedi.

Komentar:Sigurnost Svicaraca u Hauraki Zaljevu nije iznenadujuca, ali smo sigurni da oba team-a imaju jos aduta sa kojima mogu iznenaditi jedni druge, a isto tako i Black Magic Team.Tenzije rastu naravno cim je blize "Grande Finale", previse su Amerikanci prokockali situacija, jer kod rezultata 4:1, a vozi se na 5 pobjeda gotovo da se moze cestitati Alinghiju. U iscekivanju novih dvoboja, te radi pravog dozivljaja ovakvog natjecanja, zelja mi je da i ovo i sljedece finale zadovolji jedrilicare na prvenstvu, te sve nas koji pratimo i iscekujemo pobjednika America s Cup-a.

Slika 3 od 3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!