Vodeni sportovi

Alinghi Challenge pobjednik Louis Vuitton Cupa

Igor Dragozetić • nedjelja, 19.01.2003.

Švicarska posada Alinghi i po peti puta je pobijedila Oracle BMW u finalnoj seriji Louis Vuitton Cupa. Ovaj uspjeh omogućit će «Europljanima» da se u veljači suprotstave Team New Zealandu u borbi za America's Cup.

Po drugi puta u svojoj karijeri Russel Coutts, kormilar Alinghi Challenga, osvojio je ovaj prestižni trofej. Start, kako se pokazalo posljednje utrke, odgođen je za više od dva sata zbog preslaboga vjetra. U početku Oracle dolazi do prednosti, ali ubrzo Švicarci svoj zaostatak od 150 metara anuliraju i prelaze u vodtsvo koje na kraju iznosilo 2 minute i 34 sekunde.

Slika 2 od 3.

Iako je većina posade već okusila slast pobjede sa svojim kormilarom 1995., sedmorica skipera prvi puta su doživjela pobjednički doček oko 600 brodova gledatelja, koji su ih pozdravljali svojim sirenema i trubama a slavlje je završeno svečanom ceremonijom, uručenjem trofeja i ispijanjem, pobjedničkog, šampanjca Moet & Chandon.

Slika 1 od 2.

«Imamo veliki respekt prema Team New Zealandu koji nas sada dočekuje.Već smo jedrili protiv njih i dva puta su nas pobijedili tako da smo svjesni njihove kvalitete. Poštujem Deana Barkera i smatram da je to jedan inteligentan mladić koji je sposoban odvesti Novozelanđane do kraja tako da ćemo zaista morati dati sve od sebe želimo li uspjeti.» - izjavio je nakon osvajanja kupa, Ernesto Bertarelli, vlasnik Alinghi Challenga.

America's Cup započinje 15. veljače i drugi puta za redom na njemu neće sudjelovati američka momčad.

Komentira Rajko Kujundžić, istaknuti hrvatski skiper

Startna procedura je protekla u laganoj dominaciji Alinghi team-a, gdje se u jednom bliskom susretu prova napadaca SUI-64 previse priblizila napadnutoj krmi US-76. Suci su presudili sporo izbjegavanje sudara strani Oracle BMW Racing-u i dali su im penal. Poslije mirnijeg starta razdvajaju se, US-76 na lijevo a SUI-64 na desno, na gotovo 800 metara. Na povratku jedan drugome Americki team dobiva na svojoj lijevoj strani, te okrece prvu oznaku s prednoscu od 15 sekundi. Krma pripada opet briljantno odvozenoj posadi i kormilaru Oracle BMW Racing-a i udaljenost se povecava na 28 sekundi. Prednost US-76 iznosila je gotovo 150 metara, uz kazneni okret. Alinghi-jev takticar Brad Butterworth u sljedecoj stranici privjetrinske oznake zadrzava povjerenje desnoj strani, te dobiva pred oznakom US-76. Zadnja krma obiluje taktickim okretima Oracle BMW Racing-a zaustavljanjima broda, tjeranjem Alinghi-ja da pogrijesi i da na takav nacin anuliraju penal i dobiju na vremenu. Mirnoca posade, takticara i skipera Alinghi-ja u pravom trenutku ipak prevladava ovakve agresivne napade Amerikanaca, te sigurno uplovljavaju u finale protiv vec nestrpljivog Team-a New Zealand.

Slika 3 od 4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!