Košarka

Split CO - Maccabi: Nepremostiva razlika u kvaliteti

Bernard Jurišić • subota, 07.12.2002.

Okus kreme europske košarke barem za trenutak podignuo je raspoloženje i oraspoložio okruženje na splitskim Gripama. Iluzije u pobjedu protiv miljama udaljenog Maccabija (i zemljopisno i kvalitetom) nisu se ni iznosile u javnost, utakmica je, kao i kompletna Goodyear liga uostalom, shvaćena kao dobar trening i skupljanje iskustva za golobrade splitske igrače.

Prva četvrtina ponudila je iznenađujuću, ali i nerealnu sliku stanja ova dva kluba koja veže slavna isprepletena prošlost. Domaćini su, naime, u 8. minuti imali 19:12. No, uslijedila je "crna rupa" - izraelska momčad je serijom od 16:0, što je preraslo u čak 26:2, stigla do prednosti i do kraja utakmice se poigravala s domaćinima.

Koliko je Splićanima koristilo "skupljanje iskustva" protiv Maccabija pokazat će vrijeme, no uz katastrofalan šut trojke iz vanjske linije, još su se domaćini rezultatski dobro i (o)držali. Subotić, Mimica i Ukić zajedno su ispalili 30 lopti, kroz obruč su prošle - četiri. Tek je kapetan Andrija Žižić pronalazio lijeka za obranu Izraelaca. S druge strane, višak iskustva, kvalitete, novca, profesionalizma, materijalizirali su Vujčić, Goree i Udrih, uz pomoć "sekundanata" u liku sjajnog, ali danas neraspoloženog Quincyja Lewisa, te Bursteina.

Split se još jednom "primaknuo" gostima serijom od 11:0 za 54:62 u 34. minuti, no Maccabi je odgovorio s 12:0 i riješio sve eventualne nedoumice samo dvije minute kasnije. Gostujući trener Blatt dvije minute prije kraja izvukao je iz igre Nikolu Vujčića, omogućivši mu da ga njegovi nekadašnji navijači toplim pljeskom pozdrave u njegovoj prvoj posjeti Gripama u "stranom" dresu.


Mladen Starčević, trener Split CO-a: "Čestitam Maccabiju i njegovom mladom i talentiranom treneru, koji je još kao asistent osvajao europske naslove. Mi smo dali koliko smo mogli, mislim da je ovo negdje naš limit protiv ovakve momčadi, koja je europski vrijedna. Protiv ovako kvalitetnog protivnika najbolje se uči, vidjeli smo i danas veliku rupu na "četvorci", naši mladići nisu se mogli nositi s Maccabijevim igračima koji su puno iskusniji. Samo se Žižić mogao nositi s njihovim centrima danas, oscilacije su sastavni dio ovakvih momčadi kao što je naša, a za više od ovoga što smo pružili večeras jednostavno nemamo kvalitetu."

Ivan Mimica, Split CO: "Počeli smo dobro, ali je u drugoj četvrtini Maccabi ušao u veliku seriju iz koje nismo znali naći izlaz. Vratili smo se donekle u zadnjoj četvrtini, ali nismo imali snage za više."

David Blatt, trener Maccabija: "Po prvi put sam u Splitu u svojoj karijeri i moram se zahvaliti našim domaćinima na sjajnom prijemu, što priliči klubu s ovako velikom poviješću. Gledao sam Split puno puta na kazetama, sviđaju mi se, imaju dobre temelje, dobrog trenera, no nedostaje im iskustva i kvalitete kojeg moja momčad ima. Imali smo velik motiv, nakon poraza u Kaunasu u Euroligi, odigrali smo čvrstu obranu sa samo nekoliko "crnih rupa". Razlika je ipak prevelika, u kvaliteti, iskustvu, novcu, ovo nije loš rezultat za Split jer oni još uvijek uče. Drago mi je da sam vidio odakle je Nikola..."

Nikola Vujčić, Maccabi: "Zadovoljstvo je bilo nakon dužeg vremena ponovno igrati na Gripama. Žao mi je što nije bilo više publike, ipak je Maccabi europska veličina i mislim da imamo kvalitete za sam europski vrh. Prate nas problemi s ozljedama, igramo puno utakmica, a malo smo ispali i iz forme. No, nadam se da će krenuti nabolje i u Euroligi i u otalim natjecanjima, raspored nam ide na ruku, nadamo se novim pobjedama."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!