Ostali sportovi

NFL: Što se dogodilo ovog ljeta (1)

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 02.09.2002.

U četvrtak, 5. rujna, utakmicom između NY Giantsa i SF 49ersa počinje nova sezona National Football League, najkraće, ali možda i najpopularnije lige u SAD-u. Iako baseball slovi kao "najameričkiji" sport, Super Bowl (finale NFL) je najgledaniji sportski događaj na svijetu (uz, naravno, finale SP-a u nogometu) što dovoljno govori o popularnosti footballa, ne samo u americi već i širom svijeta. Nažalost, hrvatske televizijske kuće nisu našle za shodno prenositi utakmice footballa, pa čak ni uvijek spektakularnog Super Bowla (do prije dvije godine mi, ljubitelji američkog nogometa, gledali smo bar tu jednu utakmicu godišnje), a u nepokrivenost atraktivnog sporta uklopili su se i pisani mediji koji na football tek tu i tamo potroše malo tinte. Ipak, na sreću ljubitelja 49ersa, Cowboysa, Ramsa ili pak ljubitelja kladionica, Sportnet će i ove, kao i protekle dvije godine pratiti svih 17 tjedana regularne sezone, playoff i naravno, finale svih finala.

Kako sezona u NFL-u traje relativno kratko, od rujna pa do kraja siječnja, klubovi su imali sedam mjeseci kako bi složili što jaču momčad uoči nove sezone, postavili nove ciljeve i sastaviti formule kako do zacrtanih ciljeva i doći. Promjene su se, naravno, dogodile u igračkom kadru klubova, no neke momčadi imaju i nove trenere, nove stadione, a i sama liga je doživila veliku promjenu, što će i biti predmet ovog teksta. Naime, NFL je dobio novi klub, svoju prvu sezonu ove godine će odigrati Texansi, grad je Houston, a država, očigledno - Texas. Kako se liga uvijek brine za svoju "bebu", Texansi su imali pravo na ekspanzijski draft, a i pravo prvog izbora na pravom draftu.

Na prvospomenutom draftu teksašani su imali pravo prvoizbora dostupnih free-agenta (igrača bez ugovora), a najzvučnije ime koje su Texansi "upecali" je Tony Boselli, branič koji je pet puta izabran u Pro Bowl selekciju (svojevrsni All Stars). Naravno, još je tu kvalitetnih igrača potpisalo za Houston poput Jermainea Lewisa, a najbolji "ulov" stigao je na pravom draftu gdje su se novaci odlučili za Davida Carra, najboljeg quarterbacka na sveučilišnoj sceni proteklih godina. Naravno, dečkima će trebati vremena za uigravanje, Carru za prikupljanje iskustva, no opća je ocjena da su Texansi možda i najbolje poslagali momčad u povijesti ekspanzijskih klubova, pogotovo s obzirom da nisu otišli previše iznad salary cupa što je bio veliki problem prijašnjih "rookiea".

Ulazak novog kluba u NFL bitno je promijenio izgled divizija, pa čak i konferencija. Prva velika novost je da su formirane po četiri divizije (Istok, Zapad, Sjever, Jug), u svakoj konferenciji (AFC i NFC), u odnosu na prijašnje tri, a svaka takva divizija ima četiri momčadi. Mnoge momčadi mjenjale su svoju diviziju, a Seattle je čak promijenio konferenciju i iz AFC prešao u NFC. Takav novi sistem izbrisao je neka stara rivalstva divizijskih protivnika, no vjerojatno i stvorio nova, a generalno gledajući svakako je pozitivno rješenje.Najbolja od mnogih prednosti novog sustava je činjenica da će svaka momčad igrati sa svakom bar svake četiri godine, pa će se izbjeći situacije da, na primjer, Oakland ne gostuje kod Green Baya 20 godina.

I dalje će u playoff ići po šest momčadi iz konferencije, no s obzirom na četiri pobjednika divizija (za razliku do dosadašnja tri) ostat će mjesta za samo dva wild-carda (za razliku do dosadašnja tri). Što se tiče promjena u igračkom i trenerskom smislu, one će biti predmetom promatranja u sljedeća dva teksta kao i konačna prognoza o novom pobjedniku, a za kraj tek prognoza američkih stručnjnaka, do koje su došli interesantnim načinom. Naime, u protekle tri godine prvak je uvijek bio netko potpuno neočekivan, i zadovoljao je sljedeće uvjete - nikad osvojen Super Bowl u povijesti, negativan učinak u prijašnjoj sezoni, niti jedna utakmica u elitnom terminu ponedjeljkom (Monday Night Football), novi running back, a pomoćni QB promoviran je u startnog.

Takvu situaciju uoči svojih šampionskih sezona imali su redom St. Louis, Baltimore i ove godine New England, a ove sezone bi prema toj formuli, pobjednik trebali biti - Atlanta Falconsi. Bilo bi to veliko iznenađenje, no to su bila i slavlja Ramsa, Ravensa i Patriotsa. A ako smo išta naučili u protekle tri godine, to je da iznenađenja - nema.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!