Vodeni sportovi

Jedrenje s humanitarno-ekološkom porukom

Igor Dragozetić • srijeda, 23.04.2003.

Na danas održanoj press-konferenciji povodom održavanja "regate" Jadranski dupin predstavnici Udruge Skipera Jadrana, Udruge gluhih i naglugih, Udruge Plavi svijet te marketinške agencije Manufaktura predstavili ovaj humanitarno-ekološki događaj koji će se tijekom narednoga vikenda održati u akvatoriju Maloga Lošinja.

Manifestacija službeno započinje 25. travnja, dolaskom brodova na privez u uvalu Čikat, nakon čega slijedi priprema brodova i posada za regatu. Glavni događaj započinje u subotu u 11 sati kada će se krenuti zadanom rutom. Ovisno o vremenskim prilikama, regata će biti dužine između 15 i 21 nautičke milje. Po završetku ovog jedriličarskog druženja biti će uručene i prigodne nagrade.

Slika 1 od 2.

Ovaj događaj će okupiti minimalno sedam jedrilica kojima će upravljati poznati hrvatski skiperi. "Sudjelovanje Udruge skipera Jadrana u ovom događaju definirano ciljevima same Udruge koji između ostalog definiraju i eko-pristup problemima vezanim za Jadran, a uz to nastavak je kvalitetne suradnje s Udrugom gluhih i nagluhih", riječi su Slobodana Banašina, izvršnog direktora Udruge skipera Jadrana.

"Jako smo zadovoljnim dosadašnjim, pripremnim razvojem ove manifestacije, a i samom regatom s obzirom da se radi o kvalitetnom projektu. Možda ste primijetili da izbjegavamo ovaj događaj zasada nazivati regatom jer je prije svega riječ o jedriličarskom druženju pomoću kojeg će ove tri Udruge predstaviti svoje projekte te smo se na osnovu toga i mi kao agencija odlučili uključiti u ovu humanitarno-ekolološku manifestaciju. Odaziv medija je poprilično dobar kao i odaziv sponzora, pa je moje mišljenje da će već dogodine ovo prerasti u pravu regatu. Postoje naznake da bi ovaj projekt mogao dobiti i svoju komercijalnu vrijednost. Naime neke inozemne udruge za gluhe i nagluhe iskazale interes za naš rad, a čime bi se na kraju krajeva doprinijelo i razvoju našeg turizma i jedrenja za gluhe i nagluhe koji je na ovakav način prezentiranja jedinstveno u Europi", izjavio je Zoran Medved, predstvanik marketinške agencije Manufaktura.

Damir Herega, tajnik Udruge gluhih i nagluhih nije krio zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima ove suradnje: "Zajedno s Udrugom skipera prezentirali smo naš projekt u Düsseldorfu i naišli na dobar interes. Ovo je prva regata u Europi na kojoj će aktivno sudjelovati gluhe i nagluhe osobe. Kako bi se kvalitetno moglo komunicirati s osobama sa slušnim problemima, nekolicina skipera je naučila znakovni jezik, univerzalan u cijelome svijetu. Naravno da nam sada još predstoji razrađivanje znakovnog jezika za potrebe jedrenja."

Ekološki dio "regate" definiran je očuvanje Jadranskog dupina, što je primarni cilj Udruge Plavi svijet, čiji su dugoročni planovi vezani i za izgradnju svojevrsnog rezervata za ove plemenite životinje. Pomoć dupinima na simboličan način dati će svi sudionici regate koji će posvojiti po jednog dupina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!