Ostali sportovi

NFL: Sjajan start nove sezone

Tomislav Pacak • utorak, 10.09.2002.

Slika 1 od 1.

Protekla nedjelja u SAD-u bila je jedna od onih sportom prebogatih, kada se zaljubljenici u sport jednostavno ne mogu odlučiti koji spektakl će pogledati - finale SP u košarci, finale US Opena, te kao i svaki dan, baseball. No amerikance je najviše privuklo prvo kolo nove National Football League, a ono je apsolutno opravdalo očekivanja ljubitelja uzbudljivog sporta - neizvjesnost, atraktivnost, posrtanja favorita, preokreti i sjajni potezi samo su neka od obilježja prvog kola, a pred nama je još 16. Gdje uopće početi... Houston Texansi slavili su već u svom prvom nastupu u NFL. Tom Brady i Patriotsi pokazali su da prošlogodišnji Super Bowl nije bio slučajnost pregazivši jaki Pittsburgh. S druge strane, Denver je porazio St. Louis i možda naznačio kraj dominacije Ramsa. Titansi su pokazali da je lanjska sezona bila slučajnost i snagu pokazali pobijedivši kvalitetne Eaglese, dok su tri utakmice otišle u produžetak. No krenimo redom...

A red je početi s nastupom aktualnih prvaka - New England je u elitnom terminu u ponedjeljak navečer, na otvaranju svog novog Gillette Stadiuma, svladao Pittsburgh sa 30:14, Pittsburgh koji je u tu utakmicu ušao kao favorit, kao i lani u finalu AFC konferencije. Patriotsi su dobili obje utakmice. QB Tom Brady pokazao se još boljim nego prošle sezone, utišavši "nevjerne Tome" koji su mislili da je prošla godina bila samo sudbina. Bacio je 294 yarde pasinga, imao tri TD dodavanja, za Christiana Faurlu, Donalda Hayesa i Deiona Brancha - redom nove igrače Patsa, što svjedoči da su ove sezone još jači nego lani.

Još jedan QB je imao dan za pamćenje - prvi izbor na ovogodišnjem draftu, David Carr, poveo je ekspanzijske Houston Texanse do pobjede nad Dallas Cowboysima u povijesnoj, prvoj utakmici te momčadi. Carr je imao dva TD dodavanja, te su Texansi pred 70000 ljudi postali tek druga momčad u povijesti kojoj je uspjelo pobijediti u debiju u NFL (to je uspjelo i Vikingsima 1961.). Iako su u predsezoni imali učinak 0-4, St. Louis Ramsi došli su u Denver prilično samouvjereni, vjerujući da će njihove glavne poluge Warner i Faulk odigrati sjajno i tako ih povesti prema pobjedi protiv Broncosa. Warner je, istina, imao impresivnih 315 yardi dodavanja, ali bez TD-a, dok je Marshall Faulk zaustavljen na samo 19 yardi rushinga, a sve to rezultiralo je pobjedom domaćih 23:16. Nakon što su nekad nedodirljivi napad Ramsa zaustavili Patrotsi na Super Bowlu lani, isto je za rukom prošlo i Broncosima, pa se sada postavlja pitanje jesu li "Ovnovi" pročitana knjiga, što bi označilo kraj jedne ere.

Nova era je svakako počela u Miamiju, koji je bio najuvjerljiviji od svih favorita i sa čak 49:21 "pregazio" Detroit Lionse. Prinova Ricky Williams istrčao je 111 yardi i dva TD-a, QB Jay Fiedler imao je tri TD dodavanja, što je bilo i više nego dovoljno za nastavak nepobijedivosti Dolphinsa na otvaranju sezone još od 1992. Uspješno su startali i Titansi, slavljem protiv Eaglesa 27:24. Nije baš sve izgledalo tako idilično na poluvremenu, gosti iz Philadelphije vodili su sa 24:10, no Steve McNair i Eddie George uspjeli su preokrenuti utakmicu u drugom dijelu nagovjestivši tako povratak nakon loše sezone. McNair je imao 269 yardi pasinga uz dva TD-a, dok je QB Eaglesa, Donovan McNabb, imao jedan od lošijih dana u karijeri, samo 50% uspješnosti uz dvije presječene lopte.

Novi trener Washingtona Steve Spurrier bacao je šiltericu, porezao prst na slušalice, ali i uspio dovesti svoje Redskinse do pobjede nad Arizonom. Legenda floridskog sveučilišta, trener poznat po nekonvencionalnim načinima vođenja momčadi, ali i sjajnom, ofenzivi orijentiranom trenerskom umu, došao je tako do pobjede u svojoj prvoj utakmici u NFL, a između ostalih može zahvaliti i QB-u Shaneu Matthewsu koji je bacio točno loptu 28 puta za 327 yardi i tri touchdowna. Kansas je u uzbudljivoj završnici slavio protiv Clevelanda sa 40:39. Tragičar susreta je igrač Brownsa Dwayne Rudd, koji je, uvjeren da je srušen protivničk QB-a, bacio kacigu u zrak u znak slavlja, no kako je Trent Green izbjegao pad i ostao na nogama Brownsi su kažnjeni što je omogućilo Chiefsima pobjednički drive. Priest Holmes je, pak, bio junak kod gostiju, uz 122 yarde rushinga, istrčao je četiri touchdowna, od toga tri u posljednjih devet minuta.

Uzbudljivo je bilo i u Green Bayu, gdje su domaći tek u produžetki slomili otpor žilavih Atlanta Falconsa. Ryan Longwell pogodio je odlučujući field gol u produžetku, dok je Ahman Green odigrao fantastičnu utakmicu istrčavši 155 yardi u 27 pokušaja. Živuća legenda, QB Brett Favre, odigrao je vrhunski sa 284 yarde dodavanja, no odličan je bio i njegov suparnik kod Falconsa, mladi Michael Vick. Prošlogodišnji prvi pick na draftu točno je dodao 15 puta iz 23 pokušaja za 209 yardi, a još 72 yarde je istrčao, navijestivši tako svijetlu budućnost za sebe i Atlantu. Čini se da je takva namijenjena i New Orleansu, koji je u produžetku trijumfirao kod Tampe. Nakon što su domaći Bucsi u posljednjih tri minute dostigli deset poena zaostatka, sve je u produžetku pokvario punter Tom Tupa. Nakon što nije uspio na vrijeme nogom izbaciti loptu, Tupa je pokušao dodati suigraču, no to mu ipak nije posao - Saintsi su presjekli dodavanje, istrčali TD i tako pokvarili trenerski debut Jonu Grudenu.

Branič Chicaga Mike Brown nastavio je ovu sezonu u prošlogodišnjem ritmu - velikim potezima. Dok su Bearsi gubili, Brown je nakon dvije infuzije zbog vrućine, presjekao loptu Dauntea Culppepera, omogućivši tako domaćima pobjednički drive. Jetsi su slavili u Buffalu, također u produžetku, a to mogu najviše zahvaliti Chadu Mortonu. Fantastični returner New Yorka vratio je kick return za touchdown dva puta (98 i 96 yardi), od toga drugi puta u produžetku. To je tek drugi puta u povijesti da je produžetak odlučen na taj način. Osim Mortona, dobar je kod gostiju bio QB Vinny Testaverde sa dva TD dodavanja (210 yardi pasinga), dok je najbolji Bill bio RB Travis Henry sa 149 yardi rushinga i tri TD-a.

Rezultati, 1. kolo: Cincinnati - San Diego 6:34; Carolina - Baltimore 10:7; Buffalo - NY Jets 31:37 (pr.); Chicago - Minnesota 27:23; New England - Pittsburgh 30:14; Houston - Dallas 19:10; Denver - St. Louis 23:16; Oakland - Seattle 31:17; Tampa Bay - New Orleans 20:26 (pr.); Green Bay - Atlanta 37:34 (pr.); Jacksonville - Indianapolis 25:28; Detroit - Miami 21:49; Tennessee - Philadelphia 27:24; Washington - Arizona 31:23; Cleveland - Kansas City 39:40;

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!