Ostali sportovi

Mladost ponovo "otima" igrače, Varaždinci ogorčeni

Marko Breljak • srijeda, 27.08.2003.

Povijest se očito ponavlja. Kao i lani, zagrebačka Mladost ponovo želi doći do igrača OK Varaždina na "razne" načine. Konkretno, radi se o Mariju Strelecu i Damiru Trgi, za koje još uvijek nisu platili odštetu Varaždincima. I lani su tako pokušali, s Marijom Strelecom, a nakon što su odbojkaški djelatnici Varaždina lani zatražili raspuštanje Izvršnog odbora saveza i sazivanje skupštine HOS-a, situacija se smirila.

Skupština jedina ima legitimitet pozvati na odgovornost Izvršni odbor, a kako saznajemo, već nekoliko godina nije se održala. Mario Strelec je lani, nakon brojnih peripetija zaigrao za Varaždince i s njima osvojio drugo mjesto u državi. Sastav su činili svi rodom Varaždinci, izuzev Damira Trge, koji se odlično uklopio u sjajnu varaždinsku ekipu. Kraj protekle sezone donio je u OK Varaždin mnogo turbulencija, a nakon što su u srpnju riješili cjelokupne financije, trojica igrača već su napustila redove Varaždina. Teodor Hirš prešao je u njemački Moers, a jedino taj prelazak riješen je na legalan način. No ne i na pošten, jer je odšteta za Hirša, zbog možemo to čak reći, «suludog» članka u pravilniku, kakav je u cjelokupnom svijetu sporta nepoznat, otišla na račun HOS-a, a ne na račun kluba koji je u njega ulagao. Taj novac iz saveza, kasnije se vjerojatno ponovo prelijeva u zagrebački klub, koji očito može raditi što god želi u Hrvatskoj.

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Uoči početka ove sezone Damir Trgo i Mario Strelec dogovorili su se sa zagrebačkom Mladosti, s njima su krenuli i na pripreme, no za obojicu Mladost nije ispunila uvjete kako bi prelazak bio valjan. Za Marija Streleca Mladost mora uplatiti odštetu u visini 10 000 dolara, a prije nego to učine, ovaj igrač ne može biti registiran. Potsjetimo, prelazni rok traje još nekoliko dana, do 1. rujna, a upravo zbog tog datuma, nastali su problemi i s reprezentativcem Bosne i Hercegovine, Damirom Trgom. Trgo ima s Varaždinom ugovor do 3. rujna, a kako niti za njega nije uplaćena odšteta, neće se moći registrirati za Mladost, jer igrač ne može imati dva ugovora u isto vrijeme.
- Mladost ponovo uzima igrače na sebi svojstven način. Mislili smo da se radi o stvaranju jakog hrvatskog kluba za igranje u Europi, no ako je njihov trener kazao da im Europa nije bitna, onda je suludo pod svaku cijenu slabiti sve ostale u državi. - kazao je Stjepan Žigmund, predsjednik OK Varaždina.

Aludirao je pritom na činjenicu da je Mladost na pozicijama gdje bi trebali igrati Trgo i Strelec ionako jaka, jer su na poziciji gdje bi trebao igrati Trgo doveli još jednog igrača, dok na Strelecovoj poziciji libera već imaju dva igrača. Spomenuo je pritom da je bilo i dodatnih pritisaka na Varaždince, da su im ljudi iz Mladosti pomrsili račune i u dovođenju igrača kojima bi zamijenili odlazak ove dvojice igrača. Pored toga, saznali smo iz pouzdanih izvora da Mladost dosad vrlo rijetko, ili gotovo nikad, nije platia odštetu za igrače unutar hrvatske lige. Najčešće se to riješilo nekako - «drugačije».
- Takva situacija se reflektira i na stanje cjelokupne odbojke u Hrvatskoj. Ispada da je jedino važno imati jedan klub, a tko će biti drugi, treći ili četvrti u ligi, uopće nije važno, Smeta nas način na koji Mladost uzima, otima, krade igrače, uzmite bilo koji termin. Želimo upoznati hrvatsku javnost s tim, a pritom upozoriti i ostale igrače da ne nasjedaju. - tvrdi Žigmund.

Zasad Mladostaši po pitanju te dvije odštete nisu nikoga u Varaždinu kontaktirali, a to, pored raznih drugih «mutnih» igara kojima se bave Mladost i HOS, u očaj dovodi vrijedne djelatnika OK Varaždina. Razumljivo, jer bi s ovom dvojicom igrača bili itekako konkurentni čak i zagrebačkoj Mladosti. To je zapravo i glavni razlog ljutnje odbojkaških ranika Varaždina, koji su, za razliku od Mladosti, cijelu momčad oformili od igrača iz vlastite odbojkaške škole. Jedino je spomenuti Trgo bio sa strane, no i on se sjajno uklopio u ekipu. Situacija za ovu dvojicu igrača i dalje tako ostaje prilično neizvjesna, iako je ostalo tek nekoliko dana da se ona razriješi. Moguć je sljedeći rasplet, da Mladost u sljedećih nekoliko dana plati odštetu za ova dva igrača, a u tom slučaju oni mogu biti normalno registrirani za Mladost. No kako je preostalo tek nekoliko dana da se to riješi, do 1. rujna, moguć je i najgori scenario, a to je da ova dvojica igrača ne igraju.

Varaždinci tvrde da će biti uporni, da će inzistirati na svojim pravima, jer je takva situacija, u kojoj se naš najslavniji klub i savez ponašaju kako žele, postala jednostavno naizdrživa. Neigranje Trge i Streleca bi za domaću odbojku bilo katastrofalno, jer se radi o dvojici ponajboljih igrača lige na svojim pozicijama. No to očito ionako nikog u Mladosti i Hrvatskom Odbojkaškom Savezu ne brine. Glavno je da netko puni džepove, uživa u plodovima tuđeg rada i hvali se s nekakvom reputacijom, koja je, sudeći prema ovim postupcima, dijelom stečena na vrlo čudan i sumnjiv način.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OdbojkaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!