Tenis

Davis Cup: Veliko rusko slavlje

Ivor Krapac • nedjelja, 01.12.2002.

Posljednji dan finala donio je veliki preokret - Rusi su, prvi put u povijesti, došli do kraja u Davis Cupu! Pariški Bercy "zaledili" su Marat Safin i iznenađenje "iz torbe" gostujućeg izbornika Šamila Tarpiščeva - Mihail Južnji, koji je "uskočio" umjesto umornog Jevgenija Kafeljnikova.

Francuzi su, nakon jučerašnjeg slavlja u parovima, imali 2-1, no danas im se sve poklopilo kao u najgoroj mori. Prvo je Safin sa 6:3, 6:2 i 7:6(11) "oprao" Sebastiena Grosjeana, a potom se Južnji, u velikom "trileru", vratio nakon izgubljena prva dva seta protiv Paul-Henrija Mathieua - 3:6, 2:6, 6:3, 7:5 i 6:4.

Jevgenij Kafeljnikov će, ako potvrdi najavu o okončanju karijere, posljednji veliki izazov ponajviše pamtiti po znojenju u prvom redu tribina! Neće mu biti žao, jer se "kocka" Šamila Tarpiščeva s 20-godišnjim Mihailom Južnjim potpuno isplatila. Na kraju su neočekivanog junaka nekoliko puta bacali u zrak, u zagrljaj su letjeli svi, emocije nije zadržao ni stalni navijač, nekadašnji predsjednik Boris Jeljcin, koji je pratio ruske finalne poraze prije sedam i osam godina... I Južnji je bio tamo, 1995. u Moskvi protiv Amerikanaca kao sakupljač lopti, danas je imao "nešto" značajniju ulogu.

Osim što nitko u odlučujućem meču finala nije okrenuo 0:2 u setovima, mladi Rus je srušio i dva dugostojeća rekorda. Prije današnjeg raspleta, posljednji put poraz u parovima u finalu nije bio "koban" još 1977., a okretanje 1-2 uoči posljednjeg dana se "držalo" još duže - zadnji put su to napravili Australci, 1964. protiv Amerikanaca!

No, svega ovog ne bi bilo da nije bilo Marata Safina, pobjednika dva singla. Danas je "žrtva" dominantne predstave prvog ruskog "reketa" bio Sebastien Grosjean. Velike probleme Safin je morao proći samo u trećem setu - glavni domaći adut je dvaput imao break prednosti, u tie-breaku i četiri set-lopte za produžetak neizvjesnosti, no Rus je izdržao sve. Bercy mu je očito sretno mjesto - ovdje je, na pariškom Masters Series turniru, već slavio dva naslova, uključujući ovogodišnji, uz jedno finale... Tada se, doduše, igralo na tepihu, danas na crvenoj zemlji, no Safinu nije lako naći slabu podlogu.

Injekcija samopouzdanja je bila i ovogodišnja pobjeda nad Grosjeanom u četvrtfinalu Roland Garrosa, te ukupnih 4-2 u međusobnim susretima: "Znao sam što moram napraviti, sve je bilo precizno 'nacrtano'. Iako je u Davis Cupu, osobito u gostima, uvijek teško - igraš za reprezentaciju, cijela nacija te prati, a s druge strane je, osim suparnika, i publika, 'gazi' te i velika nervoza..."

Teret odluke je, tako, ostao na dva 20-godišnjaka, dali su sve što imaju... Čvršći je, na kraju, ostao Južnji, iako je Paul-Henri Mathieu krenuo furiozno, gotovo nedodirljivo - s dva briljantna seta i "brdo" frustracija za suparnika. "Nisam se predao nakon dva seta, jednostavno sam odlučio igrati kako znam - pa što bude", rekao je kasnije Južnji.

Treći set je prošao uglavnom bezbolno za mladog Rusa, no četvrti je bio druga priča. Mathieu je propustio 4:2, a kod 5:4, na servisu Južnjog, bio na 40:40, dva poena do "raja"... Ipak, odluka je odgođena za peti set, koji nije donio ponavljanje velike Mathieuove prilike - uspio se, nakon ranog gubitka servisa, vratiti do 3:3, no "koban" je bio izgubljeni servis kod 4:4. Južnji je za meč odservirao bez izgubljenog poena - i krenulo je rusko oduševljenje!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Tenis
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!