Tenis

Vrhunac australskog ljeta

Ivor Krapac • nedjelja, 12.01.2003.

Dva tjedna su već iza nas, ali prava sezona počinje tek sutra. Melbourne Park je spreman, pred nama je Australian Open! Uzbuđenja, kao i obično kad su Grand Slam turniri u pitanju, neće nedostajati, atmosfera će biti prava, a navijači uživati, bez obzira što neće biti svih najboljih.

Nedostaje branitelj naslova Thomas Johansson, ozljeđeni su i Tommy Haas i Tim Henman, Pete Sampras je odlučio ostati kući, sa suprugom i nedavno rođenim sinom, Goran Ivanišević se sprema za skori veliki povratak u Heilbronnu... Kod žena nema prošlogodišnje finalistice Martine Hingis, pa Amelie Mauresmo i Jelene Dokić, no - bit će bitni oni koji su tamo.

Australsko ljeto osjetit će čak šestero naših predstavnika. Iva Majoli, Silvija Talaja i Jelena Kostanić su već stalna postava kod žena, a Ivan Ljubičić kod muškaraca, no sad su tu i Mario Ančić i Željko Krajan - prvi put izravno u glavnom ždrijebu na četiri najveća.

"Ljubo" je lani Melbourne zapamtio po trećem kolu, dosad najvećem Grand Slam rezultatu, i onom nevjerojatnom meču u kojem se Wayne Ferreira izvukao s ruba poraza... Ančić će se još jednom pokušati predstaviti na "velikoj pozornici", kao lani u Wimbledonu protiv Rogera Federera, a Krajan će uživati u prvom nastupu na Grand Slamu. Prvi suparnik je Andy Roddick, susret u kojem može odigrati bez pritiska.

Majoli, Talaja i Kostanić objektivno, bez obzira na slabiji ulazak u sezonu, mogu proći prvo kolo - na putu su im Cristina Torrens Valero, Petra Mandula i Marta Marrero. Pobjede bi značile ulazak u nove izazove - Majoli i Talaja u svom dijelu ždrijeba imaju "zahuktalu" Kim Clijsters, a Kostanić bi mogla doći na Patty Schnyder... Ako netko posebno zablista, primjerice, kao Majoli lani u Charlestonu, možda vidimo i nešto više.

U borbi za "krunu" i kod muškaraca i kod žena spominju se uobičajeni favoriti. U prvom planu su, jasno, najbolji na svijetu - Lleyton Hewitt i Serena Williams. Hewitt će tražiti "iskupljenje" za prošlogodišnje ispadanje u prvom kolu, kad je, pogođen vodenim kozicama i nedovoljnom spremnošću na startu sezone, "naletio" na Alberta Martina... Ovaj put je zdrav, no pitanje je kakva je forma - na nedavnom Hopman Cupu je dosta oscilirao. Ipak, Mark Edmondson i njegov "naslov" posljednjeg domaćeg pobjednika, iz 1976., bit će pod velikom prijetnjom. Hewittova konkurencija je, karakteristično za današnji muški tenis, jaka i brojna - Andre Agassi, Marat Safin, Juan Carlos Ferrero, Carlos Moya, vjerojatno i netko "iz sjene", kao lani Thomas Johansson...

Kod žena su stvari nešto jednostavnije - ljubitelji klađenja vjerojatno ne izbjegavaju ulog na novo finale sestara Williams. Odnos u obitelji je lani poremećen u korist sve dominantnije Serene, koja je sestru "slomila" i u Roland Garrosu, i u Wimbledonu, i na US Openu... Lani joj je Grand Slam propao već početkom sezone, u Melbourneu nije mogla igrati zbog ozljede, a za 2003. je već najavila da ima ambiciju godinu završiti bez poraza. Prvi djelić plana ostvaren je na Hopman Cupu, u kombinaciji sa Jamesom Blakeom...

Venus je zasad veća nepoznanica. Ove sezone još nije igrala, prošle godine je posljednji nastup obilježila ozljeda i predaja u polufinalu Mastersa protiv Clijsters... Braniteljica naslova Jennifer Capriati je, pored sestara, pomalo u drugom planu, no tako je bilo i lani. Prvi ovosezonski nastup bilo joj je ispadanje u osmini finala Sydneya protiv Tatiane Panove, ali - gubila je i prošlih sezona, pa je na Australian Openu bila prava... Kim Clijsters je na Mastersu u Los Angelesu "skidanjem" sestara najavila velike mogućnosti, a ni Justine Henin, Lindsay Davenport, Monica Seles, pa ni Daniela Hantuchova, ne dolaze bez ambicija.

Sve će se, kao i uvijek, reći na terenu. Neka počne!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Tenis
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!