Tenis

Krajan namučio Roddicka, porazi Ivana, Ive i Silvije

Ivor Krapac • utorak, 14.01.2003.

Najsvjetlija točka "crnog" dana hrvatskih predstavnika na Australian Openu bio je Željko Krajan. Iako je, kao i Ivan Ljubičić, Iva Majoli i Silvija Talaja, ubilježio poraz, pružio je puno dobrog tenisa protiv devetog nositelja Andya Roddicka. Amerikanac je slavio u četiri seta, 6:7(9), 6:2, 7:6(0) i 6:3, nakon što je Krajan u trećem imao 4:2, a kod 6:5 i set-loptu protiv servisa...

Ivan Ljubičić se protiv Uzbekistanca Vadima Kucenka, nakon izgubljena prva dva seta, "ugurao" u peti, pa "pao" sa 6:3, 6:4, 1:6, 4:6 i 6:3, Majoli je sa 6:3, 4:6 i 6:4 "zapela" na Cristini Torrens Valero, a Talaja nije mogla protiv Petre Mandule. Završilo je sa 7:5 i 6:1.

Početak sezone nije obećavao osobito puno, no nade su ipak bile veće. Nije išlo, utorak nije bio hrvatski dan u Melbourneu, iako su Ivan Ljubičić, Iva Majoli i Silvija Talaja pred sobom imali zadaće koje nisu nerješive.

Ljubičićev "krvnik", nakon tri sata i dvije minute velikog "trilera", bio je 22-godišnji uzbekistanski kvalifikant Vadim Kucenko, 185. tenisač Entry liste. Bio mu je to prvi nastup u glavnom ždrijebu Grand Slam turnira, sigurno će ga se rado sjećati... "Ljubo" je, nakon prva dva seta, probao povratak iz velike "rupe", no stigao je samo do petog, u kojem je "koban" bio jedan gubitak servisa. Kucenko je presretno krenuo prema drugom kolu i "sudaru" s Younesom El Aynaouijem, a Ivan se oprostio od ponavljanja prošlogodišnjeg trećeg kola.

Statistika neće otkriti previše. "Ljubo" je puno više poentirao, 74-35 u winnerima, ali i više promašivao, 70-44 u neprisiljenjim pogreškama. Postoci prvog servisa su bili podjednaki, 55% za Ivana, a 51% za Uzbekistanca... Najbolnija Ljubičićeva točka bila je realizacija na mreži - od 52 izlaska uspješno je bilo samo 27, tek 52%.

Silvija Talaja se protiv Petre Mandule (98. na WTA ljestvici) držala samo u prvom setu, kojeg je riješio break u 11. gemu. Kod 6:5 Mađarica je odservirala za set nakon spašene break lopte, a potom i naslutila konačni ishod oduzimanjem servisa već na startu druge dionice... Uz dvostruko više winnera, 30-15, nije joj smetao "višak" od pet neprisiljenih pogrešaka, 18-13.

Iva Majoli je, kao 29. nositeljica, među našim predstavnicima bila jedina postavljena, no ni ona nije uspjela izbjeći rani "pad". Cristina Torrens Valero (80.) je slavila sa 6:3, 4:6 i 6:4, uz tri breaka u prvom, a dva u presudnom trećem setu. Iva je previše prilika "poslala u povijest" - realizacija break lopti bila joj je 17%, četiri iskorištene od 23 ponuđenih... Nije pomoglo što ni Španjolka nije bila puno bolja - 5 od 20, tek 25%. No, imala je prednost i u winnerima, 37-30, i u neprisiljenim poreškama, 54-40 na štetu Majoli...

Jedinog preostalog hrvatskog predstavnika Marija Ančića noćas očekuje drugo kolo protiv 16. nositelja Sjenga Schalkena. Hrvatsko-nizozemski dvoboj bit će četvrti iza ponoći po našem vremenu, na terenu broj šest.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Tenis
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!