Tenis

Davis Cup: Safin otvorio, Grosjean vratio

Ivor Krapac • subota, 30.11.2002.

Slika 1 od 1.

Finale Davis Cupa počelo je lošim vijestima za 15 000 navijača u pariškom Bercyu, pobjedom Marata Safina protiv Paul-Henrija Mathieua, no za bolje raspoloženje uoči drugog dana pobrinuo se Sebastien Grosjean. Jevgenij Kafeljnikov je "pao" sa 7:6(3), 6:3 i 6:0, prva Grosjeanova pobjeda u finalu najvećeg momčadskog natjecanja – u četvrtom pokušaju.

Paul-Henri Mathieu ipak nije uspjehom "okrunio" prvi nastup u Davis Cupu. Marat Safin je ovog puta bio prejak – 6:4, 3:6, 6:1 i 6:4, nakon tri sata i osam minuta. Uzvrat za nedavni poraz na domaćem terenu, u polufinalu Kremlin Cupa u Moskvi… "Znao sam što moram napraviti, nisam smio dopustiti da ponovno dominira – onda je iznimno opasan", otkrio je formulu uspjeha Safin.

Išlo mu je odlično – jedan break u prvom setu, povratak Mathieua u drugom, "šetnja" u trećem, pa malo "čupanja" za kraj. U četvrtom setu se nakon Safinovih 5:2 Francuz približio do 5:4, no nije "preživio" drugi servis za meč prvog ruskog "reketa"… Razočaranje, ipak, nije "preplavilo" Mathieua, priznao je nadmoć suparnika: "Kad ovako igra nema boljeg na svijetu, nemoguće ga je zaustaviti."

Jevgenij Kafeljnikov nije uspio dovesti svoju reprezentaciju mali korak do velikog slavlja, a svoju karijeru bliže završetku – što će se dogoditi ako Rusi uzmu trofej. Sebastien Grosjean je "isprao" razočaranja iz dva finala protiv Australaca – poraze protiv Marka Philippoussisa 1999. u Nici (konačno slavlje gostiju), te protiv Pata Raftera i Lleytona Hewitta lani u Melbourneu (naslov ipak Francuzima). Za zadržavanje Francuza "na kursu" obrane naslova trebao je svladati jaki otpor u prvom i početkom drugog seta – u nastavku je Kafeljnikov potpuno nestao.

Početak je, međutim, donio veliku nadu za Ruse – Kafeljnikov je rano, u petom gemu, uzeo prvi break. No, nije dugo trajalo, Grosjean je odmah vratio na 3:3, potom propustio tri set-lopte, 0:40, na servisu Kafeljnikova u desetom gemu, pa prošao u tie-breaku. Rus je dvostrukom pogreškom prvom domaćem "reketu" dao 4:2, Grosjean nije odbacio pokon…

U drugom setu prvi break je imao – i propustio – Francuz, no Kafeljnikovu povratak do 3:3 nije bio signal boljeg razdoblja. Do kraja nije uzeo ni gem! "Pobjegao je nakon prvog seta", 'procijedio' je nakon meča. Glavni domaći adut je, jasno, bio puno raspoloženiji: "Ovo spada u moje najbolje nastupe u Davis Cupu, uz one polufinalne u Roland Garrosu." Na najpoznatijim zemljanim terenima svijeta su nedavno "stradali" Amerikanci…

Na dvoranskoj crvenoj zemlji Bercya će, pak, veliku ulogu odigrati parovi, Nicolas Escude i Fabrice Santoro će se protiv Safina i Kafeljnikova boriti za drugi bod. I vrlo indikativan nagoviještaj završnog slavlja - od 1978. je pobjeda u parovima u finalu značila i uzimanje trofeja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Tenis
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!