Vodeni sportovi

Louis Vuitton Cup: Još jedna pobjeda za Alinghi

Igor Dragozetić • srijeda, 15.01.2003.

Slika 1 od 1.

Alinghi Challenge vodi 3:0 u finalu Louis Vuitton Cupa. Iako se američki Oracle BMW pokazao izuzetno opasnim po, danas, nešto umjerenijem vjetru, Švicarci uspjeli povećati prednost. Dramatičnu borbu odlučile su dvije pogreške američkog broda. Izuzetno agresivno jedrenje iziskivalo velike napore sudaca, koji su u jednom trenutku kaznili Oracle zbog jedrenja van dozvoljenog kursa. Amerikanci su bili u prednosti, ali su morali izvesti "kazneni" okret za 270 stupnjeva. Pri tom okretu još jednom su pogriješili i zaradili novu kaznu te je na kraju Alinghi slavio s 61 sekundom prednosti.

Slika 2 od 2.

"Uspjeli smo još jednom. Bila je to teška borba i pobjeda je mogla otići na bilo koju stranu. Srećom protivnici su počinili pogrešku i tome nam dali priliku za novi uspjeh. Bez obzira na sve Amerikanci su odlično jedrili i da nije bilo kazne bili bi vrlu blizu pobjede. Možda se činilo da smo preopušteno ušli u ovu borbu, ali izgleda da je Oracle puno opasniji u ovakvim uvjetima i zbog toga smo izgledali sporiji no inače" - izjavio je nakon pobjede član Alinghi Challenga Murray Jones.

"Što se tiče sudačke odluke mislim da je opravdana. Krivo smo procijenili situaciju i kada smo to shvatili bilo je prakasno. U svakom slučaju bolje da se odluke donose na moru nego nakon utrke za sudačkim stolom." - riječi su Tomassa Chieffija, člana Oraclea.

S obzirom na veliku prednost Švicaraca sve je izglednije kako ćemo u veljači na America's Cupu, gledati upravo njihove dvoboje protiv Novozelanđana.

Komentira Rajko Kujundžić - istaknuti hrvatski skiper

Tijek utrke:U iscekivanju smo bili pravog dvoboja izmedu dva finalista Oracle BMW Racinga US-76 i Alinghia SUI-64. U trecem susretu koji se odrzao po slabom vjetru jacine 10-12 cvorova sjevernog smjera, moglo se vidjeti prave majstore na djelu. Pravi primjer toga je da su suci koji se voze po krmama oba broda (da vide i da presude sporne situacije na moru) imali pune ruke posla, jer su kormilari obje jedrilice prikazali zbog cega su bas oni finalisti Louis Vuitton Cup-a. Na predstartu uobicajeni konflikti, bliske situacije, kruzenja i na kraju pozicioniranja bolje je iskoristila posada Alinghi-a, te nastavila kontrolirati poziciju, te na okretu prve oznake bila u prednosti od 8 sekundi. Cijela regata je obilovala agresivnim nacinom voznje, sto je napokon zadovoljilo mnogobrojno gledateljstvo, te pritiskom americke posade nad svicarcima. Kao sto smo i rekli na pocetku suci su puno puta intervenirali jer su obje posade bile konstantno u bliskim susretima. Vodstvo se mijenjalo, po prvi put u finalu vodili su i Amerikanci. Pred sami kraj najuzbudljivija situacija je bila kada su amerikanci vodili 28 sekundi, a uz vodstvo nad Alinghi-jem ide i penal koji su zaradili u jednom od mnogih susreta, gdje su na kraju i preuzeli vodstvo,te su morali odraditi kazneni okret prije prolaska linije cilja. Vjestina prikazana sa Americke strane gdje su vrhunski odradili penal pokvario je dodir oznake cilja gdje su dobili jos jedan penal, te veliko usporenje broda koje su u ovom slucaju reci cemo na zalost svicarci iskoristili te pobijedili sa 1 minutom i 1 sekundom.

Komentar: nadam da ce biti vise ovako neizvjesnih regata, gdje ce i gledatelji moci vise uzivati u majstorijama vrhunskih skipera svijeta i njihovih posada. Alinghi vodi 3:0 Oracle BMW Racing, ali namojte naglo zakljucivati da je stvarno sve gotovo; US-76 su dokazali da su spremni konkurirati ovoj dominaciji Svicaraca. U svakom slucaju Black Magic Team ne moze mirno spavati kada je u pitanju finale America s cup-a, jer ovaj put dolaze na finale protiv jednog od ova dva team-a, koji su daleko iskusniji od talijanske Prade.

Slika 3 od 3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!