Vodeni sportovi

Održana godišnja skupština Udruge Skipera Jadrana

Igor Dragozetić • nedjelja, 02.02.2003.

Slika 1 od 1.

Prva godina djelovanja Udruge Skipera Jadrana zaokružena je održavanjem godišnje skupštine. Najviše vremena posvećeno je na rezimiranju dostignuća tijekom 2002. te najavi planova u tekućoj godini.

Prema riječima vodstva Udruge, premijernih dvanaest mjeseci uglavnom se fokusiralo na legaliziranje skipera kao priznatog zanimanja u Hrvatskoj, te njegovoj zaštiti i nastojanjima u osiguranju određenih prava. "Imali smo na početku godine poprilično ambiciozne planove no pokazalo se da je jednostavno nemoguće u jednom tako relativno kratkom roku, odraditi velike projekte, a osnovni cilj je legaliziranje skipera odnosno njegovog položaja u nautičkom turizmu. Mislim da smo na dobrom putu i da ćemo suradnjom i s ostalim čimbenicima nautičkog turizma postići željene rezultate." - izjavio je Slobodan Banašin, izvršni direktor Udruge, prokomentiravši i jedan od problema s kojima se Udruga susreće, a to je sporost državnih tijela: "Uočili smo popriličnu inertnost državnih institucija, što možda i nije čudno a obzirom da mi nismo jedini sa svojim zahtjevima i željama, a nažalost uvijek nas se stavlja na dno lista prioriteta. Međutim mi imamo dovoljno snage i želje da realiziramo ono što smo zacrtali".

Slika 2 od 2.

Tijekom 2002. Postavljeni su temelji i za projekte koji bi trebali zaživjeti tijekom tekuće godine. Skiperski kamp USJ-a jedna je od ideja. Obuhvaćao bi široku edukaciju nužnu za kvalitetno predstavljanje u nautičkom turizmu. Edukaciju bi provodili priznati skiperi, kapetani iz pomorskih učilišta, stručnjaci iz raznih domena i inozemna priznata imena što daje vrlo visoku garanciju kvalitetne provedbe. Kamp je zamišljen kao mjesto gdje članovi USJ teoretskom i praktičnom edukacijom stječu nova ili usavršavaju stara znanja. Pokušati će se postaviti i osnove za Informacijski centar Cilj projekta informacijskog centra je organizirati aktivnosti vezane za prikupljanje i distribuciju informacija vezanih za plovidbu, a u prvom redu onih koje su u direktnoj vezi s povećanjem sigurnosti plovidbe. Svrha je pružiti adekvatnu i aktualnu informaciju skiperima na moru, a pogotovo onima koji iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti koristiti redovne kanale za pronalaženje istih. Neke od naprednih faza ovog projekta mogle bi se ostvariti suradnjom s telekomunikacijskim kućama, gdje bi ovaj projekt korištenjem njihovih resursa (ponajprije GSM mreže) mogao dobiti novu dimenziju. Želja Udruge skipera Jadrana je organizirati Informacijski centar do sezone 2003. godine bez obzira na financijsku potporu koju će dobiti, a u cilju da se omogući još sigurnija plovidba po Jadranu. Osim po pitanju poboljšanje uvjeta djelovanja nautičkih skipera, Udruga će se aktivno uključiti i u ekološke projekte, prvenstveno kroz Regatu Jadranski dupin, čiji bi cilj bio promicanja zaštite ugrožene vrste - Jadranskog dupina. Svakako treba spomenutu i hvalevrijednu akciju USJ-a u suradnji sa Udrugom gluhih i nagluhih osoba Primorsko-goranske županije. Riječ je projektu animacije i rekreacije jedrenjem gluhih i nagluhih osoba, prvom takve vrste u Europi koji je naišao na velika odobravanja i interes naših, a posebno europskih udruga osoba oštećena sluha. O ovako perspektivnom planu, Banašin je rekao: "Krenut ćemo sa zaista jakim projektima i s obzirom na njihovu obimnost mislim da bi svi bili zadovoljni kada bi relazirali barem 40% od zacrtanog što mislim da je i realno."

Popriličan broj eminentnih hrvatskih skipera koji su pristupili Udruzi u prvoj godini njenog postojanja, najbolje govori o njenoj potrebi, a s obzirom na ustrajnost vodstva Udruge ne treba sumnjati da će se u budućnosti i ostvariti najvažniji ciljevi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!