Vodeni sportovi

America's Cup: Alinghi pobjednik prve utrke

Igor Dragozetić • subota, 15.02.2003.

Premijernu utrku 31. America's Cupa obilježilo je odustajanje branitelja naslova Team New Zealanda. Zbog problema s opremom novozelandska momčad povukla se nakon 25 minuta borbe, čime je Alinghi Challenge došao do početne prednosti.

Slika 2 od 2.

Sunčano i vrlo vjetrovito vrijeme obilježilo je početak najspektakularnije jedriličarske utrke u svijetu. Niti vjetar jačine 20 čvorova nije spriječio dolazak gledatelja koji su se smjestili na oko 2500 čamaca. Međutim samo 25 minuta nakon starta pobjednik je bio poznat. Team New Zealand, kormilarom Deanom Barkerom, odustao je od daljnje borbe te je švicarski Alinghi Challenge došao do prednosti 1:0. U povijesti America's Cupa branitelj je samo jednom odustao, daleke 1920.

Ovom pobjedom, kormilar Russel Couts ušao je u legendu kao čovjek s najviše uzastopnih pobjeda na America's Cupu. Desetim uspjehom u nizu Coutts je premašio rekord Charlia Barra koji je u razdoblju od 1899. do 1903. godine okusio slast pobjede devet puta bez prekida.

Unatoč vrlo optimističnim i pomalo prepotentnim najavama iz novozelandske momčadi, kako će slaviti omjerom 5:0, čini se da im posao neće biti nimalo lak. Sljedeći dvoboj u Hauraki zaljevu uslijedit će već sutra.

Komentira Rajko Kujundžić, istaknuti hrvatski skiper

Hauraki zaljev spremno je dočekao finaliste America's Cupa idealnim uvjetima. Sunčani dan, 20-28 čvorova vjetra i valovi visine 1 metar. Nakon predstartnog ogleda oba teama zauzimaju idealne pozicije, te startaju neizvjesno, u sekundu točno. Vrlo zanimljiv početak prerastao je u totalno nezanimljivu utrku, gdje je svoju pobjedu Alinghi zabilježio radi odustajanja Team New Zealanda. Problemi na brodu NZL-82 počeli su nakon nevjerovatnog prodora vode sa bočne strane na privjetrinskoj stranici. Tehničari rade na tom propustu, kao i na bumu koji nije izdrzao opterecenje nakon problema sa prodorom vode. Sljedeći problem je ugrozio natjecanje Team NZL-82 kada se uslijed opterećenja pokidao hvat prednjeg jedra. Barker je, logično, okrenuo provu od vjetra radi spuštanja pokidanog jedra i zamjene novim. Već ionako izgubljena regata jos je trajala do trenutka kada su dizanjem novog jedra shvatili da je ostecenje tuff luffa (klizač za prednje jedro) nepopravljivo, te su teška srca morali odustati. Za to vrijeme je iskusni skipper Russel Coutts mirno odvozio svoje krugove i bez konkurencije završio regatu i upisao prvu pobjedu u finalu America's Cupa.

Slika 1 od 1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!