Vodeni sportovi

Sve je spremno za 72. Mrduju

Igor Dragozetić • petak, 03.10.2003.

Sutra će ispred splitske luke po 72. puta početi Mrdujska regata, najmasovnije i najstarije jedriličarsko natjecanje u Hrvatskoj koje je svoju premijeru imalo prije 76 godina. Regata je dugačka 22 nautičke milje, a jedri se do otočića Mrduje nakon čega slijedi povratak prema Splitu. I ove godine nastupit će ponajveća jedriličarska imena, a prema posljednjim informacijama prijavljeno je nešto manje od 300 jedrilica…

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Dragozetić

Povijest Mrduje započinje s godinom 1927. kada jedriličarski klub Labud iz Splita organizira svoju klubsku regatu. Sve do početka Drugog svjetskog rata Mrdujska regata ostaje u okvirima kluba, no nakon toga počinje njezino širenje. Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća na njoj sudjeluju jedriličari triju klubova, a u šezdesetima počinju sudjelovati i natjecatelji iz svih krajeva države. Sedamdesete je obilježio rekord regate koji do danas nije oboren. Naime 1972. godine. jedrilica Podgorka prešla je zadanu rutu za 2 sata i 20 minuta. Novi značajniji razvoj stiže u devedesetim godinama kada Mrduja počinje dobivati na masovnosti čime je došla i do titule najveće hrvatske regate. Prošle godine dosegnut je maksimum od 302 prijavljene jedrilice.

Ovogodišnje favorite je teško izdvojiti s obzirom da se jedri po openu, tako da će ovisno o vjetru prednost imati manje odnosno veće jedrilice. Ukoliko vjetra bude dovoljno među glavne favorite spada zadarska Kometa s Damirom Majetićem. Svakako treba spomenuti i jedrilicu Assa Abloy u vlasništvu Marka Murtića. Mjesto u samom vrhu može tražiti i Amor Giovannija Tironija, a ne treba zaboraviti niti prošlogodišnjeg pobjednika, jedrilicu Kodak, koja ove godine nastupa pod imenom Ixus Canon.

Slika 2 od 2.
Foto: Igor Dragozetić

"Prezadovoljni smo dosadašnjim tijekom događaja i brojem prijava. Objektivno gledajući znali smo da ćemo teško premašiti lanjsku brojku od 302 jedrilice te je bilo za očekivati blagi pad. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti. Unatoč nastojanjima da saznamo sutrašnju prognozu dobivamo različite informacije, ali sudeći po današnjem jugu jačine oko 11 čvorova, priželjkujemo i sutra slične uvjete koji bi omogućili brzu regatu i mogućnost obaranja rekorda." - saznali smo od direktora regate, Marija Stipinovića.

Za nadati se je da će ove godine vjetar biti milostiv, s obzirom da je lani stvorio poprilične probleme te veliki broj natjecatelja nije uspio preći zadanu rutu. Start 72. Mrdujske regate zakazan je za sutra u 10 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!