Vodeni sportovi

Skandia prva po realnom, First National po korigiranom vremenu

Igor Dragozetić • nedjelja, 28.12.2003.

Kao što se i predviđalo borba za pobjedu na Rolex Sydney - Hobart Yacht Raceu bila je neizvjesna do samoga kraja. Iako je Zana u posljednjih četrdesetak milja dva puta uspjela prijeći u vodstvo na kraju je slavio super maxi krstaš Skandia. Po korigiranom vremenu prvo mjesto osnio je First National

Slika 2 od 3.

Skandia je uspjela prva doći do rijeke Derwent i zadržati prednost u preostalih 11 nautičkih milja. Unatoč najavama vremenskih uvjeta koji su trebali usporiti jedriličare, kormilar Grant Wharington sa svojom je posadom, zahvaljajući dostatnom sjevernom vjetru, dostizao brzinu do 13 čvorova. U posljednje tri milje regate Zana je ušla s manje od jedne milje zaostatka no na kraju ipak nije uspjela dostići pobjednike. Treći je Grundig AAPT kojem preostaje nešto manje od trideset milja do cilja.

Borba za četvrtu poziciju vodi se između Brindabelle i Andrew Shorta dok je trenutačno peti Seriously TEN, koji mora prejedriti još sedamdesetak milja do Hobarta. Posljednjeplasirana je jedrilica Katinka koja je u trenutku prelaska Skandie ciljem zaostajala 390 nautičkih milja.

Slika 1 od 2.

Natjecanje po korigiranom vremenu također je donijelo veliku neizvjesnost. Na kraju je i po IMS-u i po IRC-u slavila posada jedrilice First National sa skiperom Michaelom Spiesom.

Nakon Obsessiona, koji je diskvalificiran zbog nevaljanog izvještavanja tijekom regate, Nicorette, koja je odustala zbog oštećenja trupa i Doda, s oštćenim glavnim jedrom, odustala je i jedrilica Dysons Cobb. Razlog je slomljeni jarbol.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!