Rukomet

Hrvatska - Njemačka: I Nijemcima je uzeta mjera

Laura Novak • nedjelja, 02.02.2003.

HRVATSKA - NJEMAČKA 34:31 (20:18)

HRVATSKA: Šola, Matošević, Kaleb 2, Sulić 4, Balić 4, Jović 3, Lacković 4, Zrnić, Dominiković 1, Džomba 8 (1), Valčić 1, Goluža 3 (2), Špoljarić, Metličić 4
NJEMAČKA: Fritz, Ramota, Hens 5, Dragunski 1, Rose 2, Immel 1, Schwartzer 3, Petersen, Weber, Baur 8 (4), Zeitz 2, Grimm 2, Kehrmann 7 (3)

Slika 1 od 1.
Foto: Laura Novak

Suci: Boye, Jensen (Danska)
Obrane vratara: Šola 15, Matošević - Fritz 8, Ramota
Sedmerci: Hrvatska 3 (3), Njemačka 9 (7)
Isključenja: Hrvatska 14 min - Njemačka 6 min


"Oj hrvatska mati nemoj tugovati ..." orilo se s pobjedničkog postolja na kojem su naši rukometaši primili zlatne medalje. Postali su svjetski prvaci u nizu pobjeda nad rukometnim velesilama. Redom su padali Rusi, Francuzi, Mađari, Egipćani, Danci, Španjolci i u finalu Nijemci. Rukomet je definitivno najtrofejniji hrvatski kolektivni sport. Samo rukomet ima zlatno olimpijsko odličje, sada i naslov svjetskog prvaka.

Finale su naši imali pod kontrolom gotovo svih 60 minuta. U prvih 30 minuta jurnjava i golijada. Očekivali smo čvrste obrane, dobili razigrane napade. Visok ritam diktirali su Nijemci, brzo su trčali na centar nakon primljenog gola i postizali previše laganih golova. Srećom Hrvatska je u tih 30 minuta imala čak 80 % realizaciju napada što je donijelo prednost od dva razlike na poluvremenu.

U nastavku naši odu na tri razlike, Nijemci se vrate, u jednom trenutku i povedu (23:24 u 38. minuti). No, vidjelo se da Njemačka teško igra na postavljenu zonu. Naši su u nastavku zaigrali 6-0, Šola ušao u seriju obrana i s pet golova u nizu Hrvatska je povela 28:24. Do kraja je tada ostalo 15 minuta. Uporni Nijemci uz pomoć danskih sudaca ipak se vraćaju, dolaze do izjednačenja - 29:29 sedam minuta prije kraja. Tada Šola brani zicer Immelu, a Jović pa nepogrešivi Džomba iz kontre donose dva razlike. Nijemci su probali "flasterom" na Baliću zaustaviti naše napade. Tada ludo hrabri Lacković iz dvije solo akcije postiže dva gola i minutu prije kraja sve je odlučeno - 33:30. U posljednjoj minuti još jedan gol u hrvatskoj mreži i pogodak Kaleba za konačnu pobjedu i neopisivo zajedničko slavlje rukometaša i navijača.

Za dvije godine u Tunisu, Hrvatska će braniti (i obraniti ?) naslov Svjetskog prvaka. Do tada će rukomet valjda napokon dobiti mjesto koje mu pripada u hrvatskom sportu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Rukomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!