Nogomet

Vraća se Liga prvaka

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 17.02.2003.

Nakon što su nas preko zime uveseljavali rukometaši i skijaši, red je konačno došao i na ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu - utakmicama 3. kola drugog kruga u utorak i srijedu na nogometne travnjake vraća se Liga prvaka, najbolje klupsko nogometno natjecanje u Europi.

Kao i uvijek, "poslastica" neće manjkati - Juventus gostuje na Old Traffordu, Real ugošćuje Borussiju, Barcelonin niz pobjeda pokušati će prekinuti Inter, a "kopljanici" idu na noge "topnicima"...

Slika 1 od 2.
Foto: Nikola Movrić

Iako su odigrana tek dva kruga, dakle trećina natjecanja, puno toga je jasno u skupinama A i D, dok su one B i C malo kompliciranije. Barcelona i Inter su neokrznuti prošli Bayer i Newcastle, te će u međusobnom dvoboju na Nou Campu odlučivati o, bar privremenom, prvom mjestu u grupi. Barça ne briljira u prvenstvu, no Louis van Gaal ostavio je Radomiru Antiću deset pobjeda zaredom u Europi, pa bi eventualnom 11. u nizu Barcelona postavila novi rekord.

Za to vrijeme na BayArenu dolazi Newcastle, odlučan u namjeri da pobijedi ranjene "apotekare" i tako se vrati u igru za jedno od prva dva mjesta koja vode u četvrtfinale. Leverkusen, prošlogodišnji finalist ovog natjecanja, zaista grca u problemima; zbog pet poraza u nizu smijenjen je Klaus Toppmöller, pa će Bayer u susret s Newcastleom povesti Thomas Horster, trener mlade momčadi Bayera. Na drugoj strani biti će Sir Bobby Robson, a njegova momčad će mu pokušati pokloniti tri boda za 70. rođendan, iako će to morati ostvariti bez suspendiranih Shearera i Bellamyja, te ozljeđenog Solana.

Još više problema s ozljedama (Van der Vaart, Wamberto...) ima Ronald Koeman, no bez obzira na to Ajax dolazi na Highbury osokoljen dosadašnjim dobrim nastupima u Ligi prvaka. Međutim, dobra forma "kopljanika" bit će na velikoj kušnji obzirom na sjajna izdanja "topnika" u posljednje vrijeme; Wengerova momčad je u subotu "rastavila" Manchester United, i to bez Henrya (igrao dvadesetak minuta), Bergkampa i Gilberta, koje je francuski trener čuvao za ovaj susret.

U Rimu pak gostuje Valencia, a pobjednik tog susreta ima se priliku umiješati u borbu za četvrtfinale s Arsenalom i Ajaxom. Katastrofalna forma Rome ove sezone ne nudi puno razloga za optimizam, pogotovo jer Valencia dolazi u skoro najjačem sastavu, nedostaje tek ozljeđeni branič Curro Torres, a u sastav se vraća Angulo.

Milan ne bi trebao imati težak posao protiv Lokomotiva, no remi Rusa u Madridu mora sugerirati oprez "milanezima". Puno važnija utakmica igra se na Bernabeuu, gdje Real mora pobijediti Borussiju što neće biti nimalo lagan zadatak, a težim ga čini ozljeda kapetana Fernanda Hierra koji propušta cijeli drugi dio natjecanja. Ipak, Real je najsnažnija momčad Europe, sposobna izići iz teške situacije (jedan bod iz dvije utakmice) iako Nijemci neće biti "lagan zalogaj".

Manchester United s maksimalnih šest bodova ugošćuje Juventus, pa ima priliku napraviti veliki korak prema četvrtfinalu eventualnom pobjedom. Međutim, atmosfera nije idilična, zasigurno još boli poraz od Arsenala u FA Kupu, poslije kojeg je Sir Alex Ferguson u svlačionici šutnuo kopačku i nehotice pogodio Davida Beckhama u glavu (!?). Marcello Lippi, pak, neće moći računati na Del Piera, no odlična forma u prvenstvu (19 bodova u posljednjih sedam kola) nude i više nego dovoljno razloga za optimizam.

Deportivo će protiv Basela tražiti tri boda koja bi ga vratila u igru za prolaz dalje, ali Švicarci su se pokazali kao vrlo čvrst i kvalitetan domaćin koji i sami imaju računicu za prolaz dalje. U svakom slučaju, pred nama su još četiri kola Lige prvaka koja će nam donijeti puno toga lijepoga i spektakularnoga, a putnici za četvrtfinale neće se znati do posljednjeg sučevog zvižduka...

Liga prvaka, 2. krug:
Utorak, 18. veljače:
Skupina A: Barcelona - Inter; Bayer - Newcastle;
Skupina B: Arsenal - Ajax; Roma - Valencia;
Srijeda, 19. veljače:
Skupina C: Milan - Lokomotiv; Real Madrid - Borussia Dortmund;
Skupina D: Manchester United - Juventus; Basel - Deportivo;

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!