Vodeni sportovi

Hola iz Pamplone!

Vedran Jerković • ponedjeljak, 17.03.2003.

Ekskluzivno za svoje čitatelje, Sport Net je ulovio još jednog hrvatskog internacionalca u svoju "mrežu", iz Pamplone će vas pozdraviti Vedran Jerković, 27-godišnji vaterpolist španjolskog prvoligaša CD Larraine Vidaurre. U svojoj relativno kratkoj karijeri, Jerković je već puno toga prošao i osvojio, a u njegovoj vitrini najbolja mjesta sigurno imaju naslov prvaka Europe s Mladosti i srebrna medalja s Hrvatskom u Firenci...

Vedran Jerković

190 centimetara visoki, a 102 kilograma teški sidrun započeo je svoju karijeru u VK Medveščaku, odakle je 1995. prešao u zagrebačku Mladost, gdje je osvojio Kup europskih prvaka, dva prvenstva Hrvatske, jedan euro-superkup i jedan Kup Hrvatske. Nakon kratke epizode u Aurumu (sezona 1998.-99.), Jerković je prešao u Romu, gdje je igrao do 2000. da bi se potom vratio u domovinu i dvije sezone odigrao za riječko Primorje. Uz srebrnu medalju iz Firence, naš novi "sportaš u mreži" osvojio je srebrnu medalju i na juniorskom EP 1993. u nizozemskom Venendaalu.

Hola Sport Netovci!

Ovo ljeto primio sam poziv od svojih bivših suigrača iz Medveščaka, Hrvoja Sintića i Dalibora Subote, da dođem igrati za CD Larraina Vidaurre iz Pamplone. U tom trenutku meni poprilično nepoznati klub, o kojem sam jedino znao da je uz pomoć gore navedenih igrača, nakon 17 godina, ponovno ušao u 1. španjolsku vaterpolsku ligu. Prihvatio sam izazov, znajući da nas očekuje velika borba za ostankom u možda najjačoj vaterpolskoj ligi na svijetu. Nisam se prevario. Još ništa nije riješeno, i u trenutku dok ovo pišem, pred nama su još dvije utakmice nakon kojih ćemo znati da li smo uspjeli.

Slika 1 od 2.

Pamplona, gradić od 200.000 stanovnika na sjeveru Španjolske u pokrajini Navarri, najvatrenijim pratiteljima sporta sigurno je poznat po španjolskom nogometnom prvoligašu Osasuni ili po jednom od najboljih rukometnih klubova na svijetu Portland San Antonio. Onima koji nešto manje prate sport možda će više o ovom gradu reći podatak da se njegovim uličicama svako ljeto odvija svjetski poznata utrka bikova i ljudi. Lako zapaljiva narav Navaraca uvelike se odražava i na uvijek prepune tribine stadiona, dvorana pa tako i našeg malog bazena. Taj temperament osobno doživljavam svake druge subote kao igrač, a nekoliko puta i kao navijač Osasune ili Portlanda. Najsvježije dojmove nosim s utakmice Osasuna - Real Madrid (1:0 pobjeda Osasune!). Prije takvih ogleda cijeli tjedan u gradu vlada više nego "nabrijana" atmosfera, jer i u Španjolskoj postoji veliko, politički uzrokovano rivalstvo između sjevera i ostatka Španjolske, a naročito Madrida.

Ono što je meni kao strancu puno pomoglo je činjenica da ovdašnji navijači bodre svoje klubove jednakim žarom i intezitetom i u jednako velikom broju, neovisno o pobjedama, porazima ili plasmanu. I zaista se kao sportaš osjećam izvrsno u ovom vrlo mirnom gradu. Moj se način zivota ne razlikuje puno od bilo kojeg drugog sportaša. Buđenje, doručak, trening, ručak, odmor, ponovno trening, večera, malo play-stationa i spavanje. Slobodno vrijeme uglavnom provodim sa suprugom i u svrhu učenja jezika, upoznavanja ovog dijela Španjolske te detaljnog obilaska svih važnijih "kulinarskih centara" Navarre.

Svi ovi povoljni uvjeti doveli su do toga da sam kao igrač odradio odličnu sezonu. Sa 41 golom sam najbolji strijelac momčadi i među 10 najboljih u španjolskom prvenstvu. Govoreći iz perspektive hrvatskog sportaša, još jednom velikom prednošću smatram činjenicu da je jedini zadatak sportašu ovdje "brinuti svoju brigu". Za sve ostalo tu su odgovorni u klubu koji stoje na raspolaganju nama igračima 24 sata dnevno. Larraina je u tom pogledu vrlo dobro organiziran klub. Plaća je redovita, a to je ono najvažnije, zar ne? A i cijeli sportski kompleks "Larraina" odlično funkcionira. Od bazena, teretane, prostorija za masažu i relaksaciju pa do jacuzzija, saune, restorana te igrališta za košarku, mali nogomet i pelotu.

Nadam se da sam vam ukratko uspio dočarati kako izgleda sportski dio života u Pamploni! Uz nadu da će Larraina ostati u prvoj ligi, šaljem puno sportskih pozdrava svim čitateljima Sport Neta!

Jerac

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!