Ostali sportovi

MLB: Počela nova sezona!

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 31.03.2003.

Nedjeljnom utakmicom Anaheim Angelsa i Texas Rangersa (6:3 pobjeda Texasa) počela je nova sezona Major League Baseball. Iako je bilo raznih promjena, neke stvari u "najameričkijem sportu" nikad se ne mijenjaju - NY Yankeesi imaju najbolju momčad, i cijela Amerika navija protiv njih...

Uistinu, neobična je to situacija - s jedne strane, Yankeesi su najslavnija momčad, ne samo u bejzbolu, već uopće u američkom sportu. Yankee Stadium uvijek je ispunjen, klub uvijek ima najviše novaca, najviše publiciteta, najveće zvijezde. A ipak, cijela Amerika, pa i veći dio New Yorka, tvrdi da im je najveća radost kad Yankeesi - nisu prvaci. Ipak, tim Yankee mrziteljima loše se piše, jer NYY opet imaju vjerojatno najbolju momčad.

U momčad već prepunu zvijezda došli su Jose Contreras, po mnogima najbolji bacač izvan SAD-a te Hideki Matsu, najbolji udarač izvan Amerike. I dok se Contreras još nije snašao, barem prema prvim predsezonskim nastupima, Matsu je pun pogodak managementa - osim što je izvrstan igrač koji sigurno već u prvoj sezoni može do 25-30 home-runa, Matsu je privukao mnoštvo japanskih novinara i navijača, čime su si Yankeesi osigurali nove fanove u Japanu, što će sigurno pomoći napuniti njihov proračun koji ove godine iznosi oko 170 milijun dolara, uvjerljivo najviše u MLB.

Uz već prisutne bacače (kojima godine više ne idu na ruku - Roger Clemens ima 39 godina, David Wells 38, a Mike Mussina 34), Yankeesi imaju Dereka Jetera, Jasona Giambija i još niz sjajnih igrača koji im garantiraju barem titulu pobjednika divizije AL Istok. Ipak, vodstvo kluba neće zanimati ništa osim titule prvaka, pa trenera Joea Torrea ne čeka lagan posao.

Ipak, Njujorčani nisu jedina momčad o kojoj se može pričati uoči sezone, pa ćemo predstaviti i ostale momčadi koje bi mogle konkurirati za nastup u "Svjetskoj seriji". Red je početi s aktualnim prvacima, Anaheim Angelsima. Nije bilo mnogo promjena u ovom kalifornijskom gradu, momčad je ostala ista kao i lani, dakle - dobra. Pitanje je samo mogu li Angelsi zadržati fantastičan timski duh koji ih je krasio prošle godine, jer jasno je da kvalitetom ne odskaču bitno od drugih momčadi. Lani su uspjeli stvoriti jednu posebnu atmosferu, zanos, koji im je pomogao pretvoriti se od momčadi sa 40-ak pobjeda 2001. u prvaka već iduće sezone.

U američkoj konferenciji (AL), istočna divizija pripada Yankeesima, dok će im se pokušati suprostaviti Boston predvođen Pedrom Martinezom, najboljim bacačem u konferenciji. Centralna divizija vjerojatno će se pretvoriti u bitku Minnesote i Chicaga, dvije momčadi koje su slične u nekim pogledima. Twinsi iz Minnesote imaju vrlo izjednačenu i kvalitetnu momčad, za koju mnogi vjeruju da može postati prvak.

AL Zapad je jedna od sigurno najjačih divizija u MLB, sve četiri momčadi imaju dovoljno zvijezda za doigravanje. Oakland je godinama jedna od elitnih momčadi u ligi, uz najbolji trio bacača u ligi (Zito, Hudson, Mulder) i ove godine A's će biti kandidati i vjerojatni sudionici doigravanja, no čini se da nisu dovoljno jaki za naslov, iako su jedna od najomiljenijih momčadi u SAD-u. Seattle je oduševio prije dvije sezone sa čak 117 pobjeda, i teško je očekivati opet tako dobru sezonu, iako se uz odličnog Ichira Suzukija nikad ne zna. Anaheim je prvak, dok Texas ima naskupljeg bejzbolaša svijeta, pa je jasno da ovu diviziju mogu osvojiti svi.

Nacionalna konferencija (NL) ne zaostaje kvalitetom za američkom. Atlanta i Philadelphia boriti će se za prvo mjesto u istočnoj diviziji, a u tu borbu mogli bi se uključiti i Metsi koji su puno potrošili ove zime. Atlanta je predvođena bacačem Gregom Madduxom tradicionalno jaka, no čini se da momčad nije kvalitetna kao proteklih godina. Međutim, treba biti oprezan jer upravo je Maddux izjavio kako je ovo najbolja momčad Bravesa otkad on igra u Atlanti.

Philadelphia ove godine ne namjerava gledati Atlanti u leđa, i u skladu s tim dres Philliesa obukao je Jim Thome, koji je lani pogodio čak 52 home-runa u dresu Indiansa. Metsi također nisu mirovali - došao je sjajni bacač Tom Glavine te Cliff Floyd, pa će s potrošenih 119 milijuna dolara Metsi biti druga najskuplja momčad lige poslije sugrađana Yankeesa.

NL Central bio će troboj Cardinalsa, Astrosa i Cubsa, a zbog velikog broja odličnih igrača prednost se daje St. Louisu koji bi lako mogao biti i jedan od kandidata za titulu. Mladi, 23-godišnji Albert Pujols oduševio je prošle sezone, i bude li on još napredovao ove godine, Cardsi bi mogli biti vrlo opasni. Isto se može reći za Chicago, koji još uvijek ima jednog od najboljih udarača lige u liku i djelu Sammya Sose, dok će bacački dio predvoditi Mark Prior, "najbolji sveučilišni bacač ikad".

Kao i u AL konferenciji, zapadna divizija slovi kao najjača. Arizona i dalje ima dvojicu najboljih bacača u ligi (Randy Johnson i Curt Schilling), a taj duo pokazao je da zna i može odvesti D-Backse do samog kraja (prvaci prije dvije godine). Godine će jednom postati problem, no ne još ove sezone, pa Arizona može "jahati" Johnsonsa i Schillinga barem do playoffa.

San Francisco je lani "dogurao" do World Series, ponajviše zahvaljujući fantastičnom Barryu Bondsu, koji će usprkos godinama (38) loviti nove rekorde u broju home-runova. Giantsi su Bondsu pridružili još par igrača, ubrzavši svoju postavu, pa nije nemoguće ponavljanje prošlogodišenjeg uspjeha.

U svakom slučaju, Amerikance očekuje još jedna uzbudljiva, neizvjesna i duga sezona Major League Baseball, i dok se svi oni nadaju da prvaci neće biti Yankeesi, naša prognoza za pobjednika su upravo oni. Uostalom, mi nismo Amerikanci, ne moramo mrziti NYY...

AL Istok: NY Yankees, Boston Red Sox, Toronto Blue Jays, Baltimore Orioles, Tampa Bay Devil Rays
AL Central: Minnesota Twins, Chicago White Sox, Cleveland Indians, Kansas City Royals, Detroit Tigers
AL Zapad: Oakland Athletics, Anaheim Angels, Seattle Mariners, Texas Rangers
NL Istok: Atlanta Braves, Montreal Expos, Philadelphia Phillies, Florida Marlins, NY Mets
NL Central: St. Louis Cardinals, Houston Astros, Cincinnati Reds, Pittsburgh Pirates, Chicago Cubs, Milwaukee Brewers
NL West: Arizona Diamondbacks, San Francisco Giants, Los Angeles Dodgers, Colorado Rockies, San Diego Padres

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!