Zimski sportovi

SP u hokeju: Slovaci "razmontirali" Fince, Šveđani Ruse

Tomislav Pacak • petak, 02.05.2003.

Danas je u Finskoj na rasporedu bio prvi dan drugog kruga Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu, a za iznenađenje dana su se, kao i prvog dana natjecanja, pobrinuli Danci koji su odigrali 2:2 s Kanadom koja je dosad bilježila samo pobjede. U dvije najjače utakmice deblji kraj izvukli su Finska i Rusija, bolji od njih bili su Slovaci odnosno Šveđani...

Danas je Kanada odigrala svoju najlošiju utakmicu na turniru, a to su dobro znali iskoristiti Danci izvukavši 2:2. Bouwmeester je donio vodstvo nekako nezainteresiranim Kanađanima, a njihova ležernost pretvorila se u 2:1 prednost za Dansku, strijelci su bili Dan Jensen i Lars Molgaard. Za razliku od susjeda Amerikanaca, Kanađani si barem nisu dopustili poraz od Danske, Bouwmeester je svojim drugim pogotkom spasio "javorove listove" od totalne blamaže.

Svoj prvi poraz na turniru doživjeli su Rusi, Švedska je bila bolja s 4:2 demonstriravši izvrstan hokej u najboljoj utakmici dana. Danas izvrsni Henrik Zetterberg postigao je prvi, a asistirao za drugi pogodak Švedske, u međuvremenu je za Rusiju izjednačio Grigorenko. U trećoj trećini Jorgen Jonsson postigao je, pokazalo se, odlučujući pogodak za 3:1. Obrana "vikinga" nije dopustila puno prilika "crvenoj armiji", a jednu od rijetkih u pogodak je pretvorio Ilija Kovaljčuk. Nakon što su Rusi povukli vratara za dodatnog igrača, Mats Sundin postavio je konačnih 4:2 za Šveđane pogotkom u praznu mrežu.

Aktualni svjetski prvaci pokazali su protiv Finske da se i ove godine mora ozbiljno računati na njih - konačnih 5:1 za Slovačku je možda i nerealan rezultat, no činjenica je da su Slovaci bili bolji, kvalitetniji i efikasniji, te da je njihova pobjeda apsolutno zaslužena. Miroslav Šatan je s dva pogotka bio najbolji kod pobjednika, po gol su dodali Kapus, Nagy i Hlinka, dok je Olli Jokinen bio jedini strijelac za Suomi. Nakon dobrog starta u turnir, domaćini su malo posustali te bi ih drugi poraz zaredom morao malo razbuditi prije nego počnu odlučujući okršaji.

SAD su konačno došle do prve pobjede, a "žrtva" su bili Slovenci u utakmici u kojoj se jasno vidjela razlika u kvaliteti dvaju sastava, iako su Slovenci na trenutke igrali vrlo dobro. Matt Cullen načeo je mrežu naših susjeda već u 42. sekundi, a po pogodak su u prvoj trećini dodali Hall i Haver. Ipak, ni Slovenci se nisu olako predali, Tomaž Razinger postigao je dva pogotka (svoje prve na prvenstvu) i vratio Sloveniju na samo minus jedan. Dalje od toga, međutim, nije išlo, Amerikanci su s pet golova došli do konačnih 7:2, a treba istaknuti vrlo lijep pogodak Phila Housleya, koji je u istoj akciji pokazao zašto je branič, ali i zašto je nekad igrao kao napadač, prešavši gotovo cijeli teren za 5:2.

Skupina E: Ukrajina - Češka 2:5; Finska - Slovačka 1:5.
Poredak: Slovačka 6, Češka 6, Njemačka 2, Finska 2, Ukrajina 0, Austrija 0.

Skupina F: Kanada - Danska 2:2; Švedska - Rusija 4:2.
Poredak: Kanada 5, Švedska 4, Rusija 4, Švicarska 2, Danska 1, Latvija 0.

Skupina G (za ostanak): Slovenija - SAD 2:7; Japan - Bjelorusija 1:3.
Poredak: SAD 2, Bjelorusija 2, Japan 0, Slovenija 0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrolSP
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!