Zimski sportovi

Hokej, SP: Kanađani impresivno u finale

Tomislav Pacak • petak, 09.05.2003.

Prepuna Hartwell Arena u Helsinkiju bila je domaćin prekrasnog polufinalnog dvoboja dva, do danas neporažena sastava na SP-u u hokeju na ledu, a u finale su prošli Kanađani koji su impresivnom igrom "samljeli" Češku sa 8:4.

Ovogodišnje SP već je donijelo neke velike utakmice, prvenstveno povijesni preokret Švedske protiv Finske u četvrtfinalu (s 1:5 "vikinzi" su došli do 6:5), no današnji susret Kanade i Češke ponudio je novu dimenziju - fantastičan tempo od početka do kraja, izvrsne poteze, akcije, golove i obrane, a ni drame većim dijelom susreta nije nedostajalo. Česi su malo bolje ušli u dvoboj, Kanadu je u igri uglavnom držao raspoloženi Sean Burke koji je branio sve što je išlo prema njegovom golu. S druge strane, Kanađani su svoju prvu pravu priliku pretvorili u vodstvo - Shane Doan je bio strijelac za 1:0 s igračem više, pospremivši u mrežu "otpadak" nakon udarca Erica Brewera.

Poslije tog pogotka Kanada je zavladala ledom, pokazavši sve vrline tradicionalnog kanadskog stila. Drugi pogodak pao je početkom druge trećine, Dany Heatley "zaledio" je Čehe samo nekoliko minuta nakon što je propustio jednu bolju priliku. Poslije toga dogodio se trenutak koji je mogao prelomiti utakmicu - ozljedio se nepogrešivi Sean Burke, a umjesto njega ušao je nezagrijani, i pokazalo se nesigurni, Roberto Luongo. Kanađani su i dalje bili bolja momčad, a za 3:0 zaslužan je Bouwmeester sredinom drugog perioda igre. Tada je vratar Vokoun ustupio mjesto Maliku, tako da više na golovima nisu stajali prvi vratari - jedan zbog ozljede, jedan zbog loše predstave.

Zamjena vratara kao da je donijela pozitivan šok Češkoj, slično se dogodilo Švedskoj protiv Finske. Robert Reichel je u 35. minuti iskoristio igrača više, da bi isti igrač u posljednjoj minuti trećine smanjio na 3:2, šokiravši tako Kanađane uoči posljednjeg odmora. Posljednja trećina krenula je kao iz snova Česima - Milan Hejduk bio je strijelac izjednačujućeg pogotka nakon krasne asistencije Hudlera, već u drugoj minuti trećine. Tada je, možda i potez utakmice, povukao trener Kanade, Andy Murray - pozvao je time-out, u kojem je smirio svoje igrače, nešto što je finski trener zaboravio učiniti u već spomenutom četvrtfinalnom dvoboju.

Ključni pogodak utakmice dogodio se samo dvije minute nakon Hejdukovog - Kyle Calder lijepo se snašao pred golom Češke, donijevši tako vodstvo Kanadi koja inače puno bolje igra dok je u vodstvu. Ta teorija pokazala se točnom danas, "javorovi listovi" do kraja su igrali fantastičan hokej. Na 5:3 je nakon izvrsnog dodavanja Kolanosa postavio Heatley, izvrstan gol za 6:3 djelo je Shawna Harcoffa (koji je dodao i dva asista), da bi Radek Duda nakratko vratio malu nadu Česima pogotkom za 6:4 pred sam kraj utakmice. Mathieu Dandenault je dobrim udarcem odagnao sve nade oko pobjednika, a šlag na tortu kanadske pobjede i vlastite izvrsne izvedbe postavio je Dany Heatley - mladi "superstar" Atlanta Trashersa driblingom se rješio braniča, nakon čega je sjajnim "backhandom" poslao pločicu u gornji lijevi kut češkog gola.

Iako su i Česi imali svoja razdoblja igre, njihova obrana danas nije bila na visini zadatka, pogotovo ne protiv ovako raspoložene Kanade, pa se pobjedi "Maple Leafsa" nema što prigovoriti. Kanađanima sada preostaje saznati ime posljednjeg protivnika, a saznati će ga večeras kada se u drugom polufinalu susreću aktualni svjetski prvak Slovačka te Švedska...

SP u hokeju na ledu, polufinale: Kanada - Češka 8:4;

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSP
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!