Zimski sportovi

Hokej, SP: Švedska bolja od Slovačke

Tomislav Pacak • petak, 09.05.2003.

Reprezentacija Švedske je uvjerljivim i kvalitetnim nastupom sa 4:1 bila bolja od Slovačke u polufinalu SP-a u hokeju na ledu, te će se u nedjelju u 16 sati sukobiti s Kanadom u borbi za zlato.

Slovaci su odigrali svoju najlošiju utakmicu na turniru, nisu pronašli odgovor na Sundina i Tellqvista, pa neće imati priliku obraniti svoj naslov svjetskih prvaka...

Nakon spektakularnog dvoboja Kanade i Češke (8:4), utakmica Švedske i Slovačke nije ponudila toliko atraktivnosti, ljepote i dinamike, za što se ponajviše mogu "okriviti" Šveđani koji su sjajno zaustavili do danas izvrsni slovački napad. U prvoj trećini odnos snaga bio je ravnomjeran, vratari Lašek i Tellqvist branili su sve što je bilo upućeno prema golu, barem do 19. minute prve trećine. Tada je prednost "vikinzima" donio Mika Hannula, nakon što je poslije odličnog solo-prodora "progurao" pločicu kroz noge Lašeka.

Drugi period ponovno je većim dijelom prošao u dominaciji obrana i vratara, da bi konačno enigmu zvanu Tellqvist uspio razriješiti Peter Bondra - krilni igrač slovačke reprezentacije iskoristio je igrača više, dobro se snašao pred vratima Švedske i donio svojoj momčadi izjednačenje dvije minute prije kraja druge trećine. Ipak, sreća Slovaka nije dugo trajala, za što se pobrinuo igrač utakmice Mats Sundin - centar Toronto Maple Leafsa i jedan od najboljih švedskih igrača donio je Švedskoj vodstvo minutu poslije Bondrinog gola.

Sundin nije stao na tom pogotku, iako se kasnije pokazalo da je taj bio dovoljan za finala vrijednu pobjedu. Početkom posljednje trećine, Sundin je "izbio zrak" iz pluća svjetskih prvaka pogotkom za 3:1, nakon čega su Slovaci izgubili svaki smisao u igri pa je do kraja prilike uglavnom bilježila Švedska. Pred kraj susreta, konačni rezultat postigao je Henrik Zetterberg pogotkom u praznu mrežu, asistent je bio, naravno, Sundin.

Slovačka će sutra u borbu za brončanu medalju protiv velikih rivala Čeha, dok je najveća utakmica na rasporedu u nedjelju u 16 sati. Po danas prikazanom, Kanada je blagi favorit u finalu, no obrana Švedske pokazala je da može zaustaviti i najbolje strijelce SP-a Stumpela i Palffya, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se toj obrani suprostaviti Kanađani. Švedska i Kanada već su igrali u prvom dijelu natjecanja, a "javorovi listovi" bili su uspješniji sa 3:1...

SP u hokeju na ledu, polufinale: Slovačka - Švedska 1:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSP
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!