Euro 2003

Uoči EP 2003.: Hrvati preko Borasa žele do Ol!

Karlo Dževerlija • subota, 30.08.2003.

Počevši od 4. rujna hrvatska košarkaška reprezentacija nastupat će na EP u Švedskoj. Utakmice prvog kruga igramo u - Borasu, koliko detalja znate o ovom gradu? Možda niste ni znali da je za košarkaški klub grada Borasa igrao veliki Magic Johnson? Upoznajte se ukratko sa gradom u kojem će naši kopljanici pokrenuti boj za OI 2004...

Slika 2 od 3.

Budemo li bolji od Ukrajine, Turske i Grčke nakon Borasa direktno selimo u - Stockhom. Drugo ili treće mjesto u skupini D traži od nas dodatnu, nokaut utakmicu prije eventualnog puta u u švedsku prijestolnicu. Ipak, prije svega moramo apsolvirati prepreke u bezimenom, ali za nas tako važnom, gradiću Borasu.

Boras je grad na jugu Švedske, blizu danske obale. Za švedske uvjete grad je to manje-srednje veličine, a zajedno sa okolicom predstavlja centar tekstila u ovoj sjevernoeuropskoj državi. Lokalni stanovnici nerijetko će ga opisat baš kao "grad kiše, grad u kojem kiša uvijek pada". Nije niti tajna da je Boras grad u kojem se "euforična zabava ili vesela životna energija znalački uspijeva sakriti". Izuzetak su naravno situacije poput ove, kad se u gradić od 100 000 stanovnika upere blještavi košarkaški reflektori cijele Europe. Zračna luka Landvetter Airport (43 km udaljena od Borasa) nalazi se na putu, prema uhu znatno poznatijem, Goteborgu. Tražite li Boras na karti, najvjerojatnije ćete prvo uočiti Goteborg. Niste daleko...

Slika 3 od 4.

Osim nogometnog, grad Boras uživa i u nastupima košarkaškog prvoligaša. Pažljiviji će se, vrate li film unazad, sjetiti košarkaškog kluba zanimljivog naziva M7. Kluba u kojem je u jednom trenutku, nakon NBA karijere zaigrao slavni Magic Johnson. Članovi kluba sa ponosom će osim Magica spomenuti i trenera Charlesa Bartona, svojevremeno šampionskog trenera Maccabija. Dvije najupečatljivije točke u M7 povijesti.

Slika 1 od 2.

U košarkaškom klubu M7 bilo je i hrvatskih predstavnika. Naime u njemu je, na početku karijere, tri godine nastupao Hrvat Toni Caktaš kasnije igrač talijanske Viole iz Reggio Calabrije. Toni je zadnje sezone igrao u Goodyear ligi, za sarajevsku Bosnu.

Športska dvorana u kojoj će nastupati naša reprezentacija zove se Borashallen. Ne spada među veća zdanja u Europi, broji oko 3 000 mjesta. Za potrebe prvenstva dvorana je djelomično preuređena, tribinama i koševima darovan je novi sjaj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Euro 2003Skrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!