Košarka

Sesarova tama danas i jučerašnji bljeskovi

Karlo Dževerlija • ponedjeljak, 06.10.2003.

Pri spomenu Sesarovog imena, ne sumnjajte, probuditi ćete niz kontraverznih razmišljanja. Igra li košarku ili se igra košarke? Nitko neće sporiti, Josip Sesar je mogao igrati vrhunsku košarku. Kontraverzu razbija samo malo pomnija analiza - baš kao i njegova fizička forma, pojam "Sesar - vrhunski košarkaš" je već dvije debele sezone prošlo svršeno vrijeme.

Kroz to svjetlo gleda se i na njegov angažman u jedinom hrvatskom Euroliga predstavniku. Hrvatska košarka odavno je zbog nezavidne financijske situacije u poziciji "daj što daš". U takvoj konstelaciji stvari Sesar će na prvi pogled izgledati i kao pojačanje i kao potez. Ali već pri pomisli na Euroliga-zadatke dogodi se opor okus. Jer Sesar već dugo nije igrao vrhunsku košarku, a upitno je je li čak i fizički spreman za nju.

Prije no što ga je Dino Rađa prigrlio u krilo Splita CO, Sesar nije uspio proći kod poljskog Slaska (srpanj '02), i devetoplasiranog u talijanskoj ligi Euro Roseta (rujan '02) niti kod ruske ekipe Mineraljnij vodi (rujan/listopad '02). Sezona je već dobrano poodmakla kad je mogućnost njegova povratka prekrižila i sama Cibona VIP (trener je bio Aco Petrović). Sesar je tad razočaran najavio kako neće igrati do kraja sezone, osim u nekom "euroligaškom" klubu.

No, pozivi iz klubova "Euroliga-kalibra" nisu se pojavili niti u jednoj od špekulacija ozbiljnijoj formi. Od 197 cm visokog beka odustao je bez puno buke i Olympiakos, da bi do kraja kraja '03 Josip Sesar neuspješno pregovarao i sa Zadrom (umjesto njega dolazi Damir Tvrdić). Nepunih pet dana nakon toga - Sesar se obećao Arisu u kojem je igrao i naš Ivan Grgat. No, pogađate opet se "zakompliciralo" - otpala je i Grčka.

Slika 4 od 4.
Foto: Karlo Dževerlija

Tad se "dogodio" Rađa sa šampionskom ekipom Splita. Sesar, nakon što je veliki Dino maksimalno opteretio reket protivnika, povremeno bilježi i vrlo dobre partije (i Hiron i Istra preko 30 koševa). Dovoljno za hrvatsku konkurenciju, ali daleko od forme potrebne za - europsku.

Sam se trener Splita CO, Petar Skansi nakon osvajanja hrvatskog prvenstva nije libio izjaviti: "Sesara se od siječnja pokušava vratiti u top izdanje, te iskoristiti ga što je više moguće. Sugerirao sam mu kako se vrhunska košarka ne može igrati bez fizičke i psihičke spreme."

Prvi i jedini pravi sudar u playoffu, onaj finalni protiv Cibone, završio je ukupnim šutem 5/20, sa tek 10 koševa u prosjeku. U Zagrebu, u drugoj (odlučujućoj) utakmici tek 6 poena - premalo za igrača sa toliko ovlasti i sa toliko minuta (30 po utakmici).

U takvom stanju za Sesara je izostao i poziv iz reprezentacije za europsko prvenstvo. Bez puno prašine prošlo je nepostavljanje Mostarca na listu za Švedsku, čini se kako je većim dijelom javnost to i očekivala. U međuvremenu, do početka sezone 03/04 od njega odustaje i Scavolini.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Košarkaška je javnost kulminaciju neuspješnih Josipovih transfera doživjela nešto prije početka ove sezone. Naime, Sesar se nakon potpisanog ugovora i jednog treninga sa talijanskim Avellinom jednostavno uputio kući. "Razlog su osobni problemi" jedina je poruka koju je ostavio Talijanima. Treba li napominjati kako je profesionalnost nešto sasvim drugo.

I, treba li napominjati, liga u kojoj će Cibona kao jedini hrvatski predstavnik nastupiti za temelj bilo kakvoj daljnjoj "raspravi" traži - visoku profesionalnost i ozbiljnost. Pogled na propale transfere, ako ništa druge, daje pravo na skepsu da je Sesar igrač tih okvira.

Svi mi koji smo ga gledali znamo da je mnogo bliži ocjenama "igrač na impuls", "voli čuvara napraviti izgubljenim", "tipični - šmeker". Talent mu nitko neće sporiti, mekoću i fizičke predispozicije također. No isto tako, nitko Vam neće reći da Sesar sa ovakvim pristupom i spremom može igrati - Euroligu. Stara priča o, za uspjeh potrebnom, omjeru talenta i rada.

Ako se i uklopi u napadačkom dijelu Zuline ekipe, i dalje je problem na drugom kraju parketa: Sesar jednostavno ne igra dobru obranu. Jedan poznanik i košarkaški kroničar išao je tako daleko nudeći "vlastiti striptiz na Trgu ukoliko Sesar večeras zabije jednu bananu". Nisam siguran kako je prošlo...

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Košarka je uznapredovala, parcijalno kvalitetni igrači imaju sve više problema. Traže se "univerzalci" na oba kraja terena, ne osobe pored kojih ćete uvijek imati osiguranih 15-20 koševa. Bez obzira na učinak u napadu. I bez obzira na prijašnje rezultate, na prijašnje povremeno blještave utakmice. Kredita je malo, i samo "sada" je važno.

Mnogo toga o Sesaru otkriva vlastita izjava: "Nisam ja Mamić da ću izlaziti iz bloka i šutirati". I ponovno: profesionalnost je nešto drugo. Zanemarimo li logiku, košarkašku inteligenciju, lijepe manire, poštivanje rada još uvijek imamo argument nakon kojeg ne treba trošiti riječi. Isti je taj "trčanje oko bloka" Matej Mamić, ubacivši 21 koš, sam odlučio treću odlučujuću utakmici protiv Splita CO. Nakon zakucavanja, između 37. i 39. minute za sto sekundi ubacio je tri trice protiv Splita predvođenog Vujčićem, Rencherom, Grgurevićem, Poljakom, Gregovom... Inače istu tu utakmicu Josip pamti zbog 6 koševa i šuta 1/5.

Sesar je iz Zagreba u Toranj stigao u zimi 1999. godine (trener je bio Vinko Jelovac), u dobrom se svjetlu predstavio kroz tih pola sezone. Nakon toga dolazi Neven Spahija, a Sesar se polako počinje ne nalaziti, sve se manje uspijeva uklopiti u koncepciju. Status zadržava individualnim potezima koji prikupljaju simpatije i klincima daruju smiješak. Puklo je u Permu, Sesar je nakon primjedbi treneru izbačen iz momčadi.

"Prerastao sam Hrvatsku ligu", "Spahija kaže da se ne zalažem, a najbolji sam igrač na treninzima". I ovo se trpilo - dok je zabijao. Kad se vratio nakon ozljede odigrao je niz katastrofalnih utakmica: protiv Urala 3/12 šut za 8 poena, a protiv outsidera iz Belgije, Oostendea. 0/6 šut i 0 poena. Niti navijači više nisu imali strpljenja sve su češća bila skandiranja "Sesar cigane", "Sesar odlazi".

Slika 3 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Nakon svega i Bože Miličević je priznao: "Važan je igrač ali i takvi moraju slušati ono što se traži od njih." Sesar je od tog trena bio na izlaznim vratima. Uoči prvog Final foura Goodyear lige slovenski mediji svjedočili su izjavama kako jedva čeka da se makne iz Zagreba: "Dosta mi je Cibone", "Ne želim više ni jednog dana" izjavljivao je.

Mnogo govori i izjava Pepsija Božića, čovjeka koji je u KK Zagreb stvorio Josipa Sesara: "On tek mora dokazati da je najbolji. Možda čak i jest, ali gdje smo mi to mogli vidjeti?"

Doista, koja je dostignuće Josipa Sesara na osnovu čega bi tražio prilagodbu stila cijele ekipe - vlastitim potrebama? Koš moskovskom CSKA sa početka 2000.-te, ali što nakon toga? Ako i pamtite bolje no ja, takvih slučajeva nema previše.

"On je individualac koji traži prilagođavanje i igre i ekipe - njemu samom" dodat će Božić. Iako će ustvrditi kako je "hrvatsku ligu prerastao" Sesar unatoč odriješenim rukama - nije igrao nigdje osim u Hrvatskoj. Dvadesetak komada Brođanu Domagoju Norcu ne daje mnogo kredita. A nikako ne za ovakva očekivanja, Sesar ipak nije toliko "velik".

Mnogi će vam potvrditi, niti odnos sa novinarima nije - iz udžbenika lijepih manira. Sa 25 godina još uvijek mora učiti kako otkazati intervju, shvatiti kako mu novinari u načelu nisu stari dobri pajdaši već ljudi koji rade svoj posao. I da će kao zvijezda biti prvi na meti kad rezultati ne budu pravi.

Mediji će bombastično prihvatiti dolazak ozljeđenog Besoka na rehabilitaciju i rekreaciju u Šibenik, a onda sukladno tome, zasigurno i dolazak Sesara nazad u Toranj. Važna je stvar, tragajući za angažmanom, Josip iza sebe nema visoko kvalitetno odrađene ljetne pripreme. Sve uzevši u obzir, nemoguće je oteti se dojmu kako se u Ciboni dogodilo "krpanje nastale rupe" - pod bilo koju cijenu. Ozljeda, odnosno potreba za pojačanjem se dogodila u krivo vrijeme, sve što vrijedi već odavno oko vrata nosi oznaku "out of market". Zbog toga još veći žal izaziva nepronađeni modus sa Sanijem Bečirevićem.

Ovako, povratkom Josipa Sesara, Uprava Cibone pristala je na kompromis, polu riješenje koje ne nosi pravo na značajnije pomake u Euroliga ambicijama. Svjesni su to vrlo vjerojatno i Zula i Uprava.

Za razliku od Splita CO prošle sezone, u Ciboni VIP ove godine nema autoriteta na razini Rađa/Skansi. Uz dužno poštovanje treneru Anzuloviću, ne treba zatvarati oči pa ne spomenuti kako je ovim dolaskom u opasnosti sklad, "kemija" ekipe. Katastrofičarski dio mene reći će kako se događa repriza sa početka prošle sezone: tijekom ljeta Cibona se posložila i pod palicom sistematičara Repeše, a na zadovoljstvo publike, davala svoj maksimum. Promjenom na klupi desila se kasna pregrupacija čiji je konačni plod bio "nula trofeja za Cibonu u sezoni 02/03".

Paralela koja ne mora biti točna, ali i paralela koju je nemoguće ne vidjeti. I nadam se da nije točna: aplaudirat ću Sesaru za svaki postignuti koš. Ali i za dobrobit Cibone nadati se što zdravijem "Vuku broj 1" - Slavenu Rimcu. Welcome back Josip!


Svi klubovi Josipa Sesara (25g, 197 cm, 92 kg): KK Koš (Mostar, BiH); KK Zagreb (Zagreb, HR), KK Cibona (Zagreb, HR), KK Split CO (Split, HR). Na NBA draftu 2000. kao 47 pick odabran od strane Seattle Supersonicsa i odmah proslijeđen Boston Celticsima.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!