Nogomet

Mladi Hrvati dominantno preko Nijemaca

Sportnet • utorak, 28.03.2000.

Slavlje Miladina i Šokote nakon prvog pogotka (Snimio: Dražen Patarčić)

U Varaždinu je odigrana prijateljska nogometna utakmica između mladih reprezentacija Hrvatske i Njemačke. U jednoj ležernoj utakmici pobjedu od 2:0 ostvarili su na kraju mladi Hrvati, pogotkom Tome Šokote, te autogolom Sebastiana Schniedzielorza, oba postignuta u prvom poluvremenu utakmice.

Hrvatska je bila bolja, tehnički jača, iskusnija, dominantno je ostvarila pobjedu, a dojam je da može i znatno više. Igrači i izbornik ne skrivaju zadovoljstvo...

Hrvatska - Njemačka 2:0 (2:0)

Mjesto: Varaždin, stadion Varteksa
Gledatelja: 6500
Suci: Franjo Čeferin (Slovenija), Ivan Žunić (Slovenija), Silvo Borošak (Slovenija)
Četvrti sudac: Ivan Novak (Varaždin)
Delegat: Ivan Herenčić (Varaždin)

Hrvatska: Silvije Čavlina 6.5, Darko Miladin 7 (od 59. Silvester Sabolčki 6.5), Anthony Šerić 7.5, Igor Bišćan 6.5, Igor Tudor 7.5, Dario Smoje 7 (od 85. Dalibor Višković -), Boško Balaban 7 (od 76. Ivan Bošnjak -), Jurica Vranješ 7, Tomo Šokota 7 (od 59. Goran Brajković 6.5), Ivan Leko 7, Josip Šimić 6.5 (od 59. Mihael Mikić 7.5). Izbornik: Ivo Šušak.

Njemačka: Timo Hildebrand 6, Tim Borowski 6.5, Thomas Lechner 5.5, Marcel Rapp 5.5, Fabian Ernst 6.5, Sebastian Kehl 6 (od 35. Paul Freier 6.5), Sebastian Schnidzielorz 5.5 (od 61. Francis Bugri 6), Tobias Schäper 6, Enrico Kern 6 (od 46. Bernd Korzynietz 6), Christian Timm 5.5 (od 61. Patrick Falk -), Daniel Bierofka 5.5. Izbornik: Hannes Löhr.

Strijelci: 1:0 - Šokota (Miladin, 20); 2:0 - Schindzielorz (43, ag, Šimić)
Žuti kartoni: Mikić (64), Bišćan (73).
Crveni kartoni: -
Igrač utakmice: Igor Tudor

Ugodna i topla večer privukla je na Varteksov stadion oko 6500 gledatelja, koji su došli prisustvovati prijateljskom susretu mladih nogometnih reprezentacija Hrvatske i Njemačke.

Na kraju slavili su Hrvati, sasvim zasluženo, s dva pogotka postignutim još u prvom dijelu, uz dominaciju većim tijekom utakmice.

Nijemci, u prosjeku mlađi od svojih protivnika, pružili su blijedu partiju, tek jednom su ozbiljnije zapucali prema vratima domaćeg vratara.

Od samog početka hrvatski reprezentivci pokazuju laganu terensku premoć, prilike su im konkretnije, dominiraju terenom.

Nakon neopasnog udarca Bierofke u 1. minuti, već dvije minute kasnije Šokota odlično iz prve stvara priliku za Balabana, no njemački vratar Hildebrand pravovremeno "njuši" opasnost i istrčava pred riječkog mladog reprezentativca na sam rub šesnaesterca.

Prevladavala je igra većinom na sredini terena. Nijemci su tu pokazivali nešto veću nepovezanost, i izrazitih prilika nije bilo. Kod Hrvata izdvajamo slobodni udarac Leke u 13. minuti. Lopta je preletjela vratara, no u gužvi nitko nije najbolje reagirao.

Mat u tri poteza: Balaban - Miladin - Šokota (Snimio: Dražen Patarčić)

Ipak, na gol se nije dugo čekalo. Balaban je oteo loptu na polovici gostiju, proslijedio je do Miladina, koji vuče te dodaje lijevo do Šokote. Realizacija nije bila problem - 1:0 za Hrvatsku. Bilo je to u 20. minuti.

Sličnu igru gledamo i do kraja poluvremena. Spomena vrijedna tek je prilika Leke, koji puca iz daljine. Pritom je netko od njemačkih obrambenih igrača skrenuo loptu, usporio je, pa je ona završila kod gostujućeg vratara.

A onda, u 43. minuti, u jednoj dobroj prilici hrvatske reprezentacije najbolje se snašao - njemački igrač. Naime, Šimić je uputio centaršut slijeva, Schindzielorz skače i, u pokušaju izbijanja lopte u korner, smješta loptu u vlastitu mrežu - 2:0.

Na tribinama mnogo velikih imena

Bilo je mnogo promatrača iz stranih zemalja koji su se našli na tribinama varaždinskog stadiona: Nigel Spackman i Kenny Swain ispred Engleske, Cesare Maldini iz AC Milana, Giambattista Lanfranchi iz Intera, Ernesto Varnier iz Udinesea, Angelo Sala iz Juventusa, Christoph Daum i Reiner Calmund iz Bayera 04 iz Leverkusena, te Francesco Russo iz Brescie.

Drugi dio donosi nam znatno više izmjena, izbornici su isprobavali neke taktičke varijante, a u broju izmjena prednjačio je hrvatski izbornik.

Prvi dio drugog dijela pripao je domaćinima. U 56. minuti u odličnu je priliku Balaban izbacio Tudora, no sudac ne pušta prednost, prekida akciju zbog prekršaja.

Raspoloženi Miladin da desnom boku oprobao je svoj udarac dvije minute kasnije - bez opasnosti po gol Nijemaca.

Ulazak Mikića u 59. minuti povećao je živost u igri Hrvata. Tako je u 70. minuti prošao nekoliko igrača na lijevom boku, uletio u šesnaesterac domaćina, te predao loptu do Leke, koji puca, ali preslabo.

Centaršut Šimića kraj Borowskog, akciju promatra Kern (Snimio: Dražen Patarčić)

Od sredine drugog dijela Hrvati popuštaju u pritisku, i Nijemci premještaju igru na polovicu domaćina.

U 72. minuti Borowski je izmamio pljesak s tribina nakon odličnog, oštrog udarca sa preko 25 metara, no Čavlina je bio siguran. Bio je to najbolji pokušaj Nijemaca da ugroze vrata hrvatske reprezentacije tijekom cijele utakmice. Zadnji red domaćina, na čelu s Tudorom, bez problema je riješavao sve pokušaje gostiju, čineći ih jalovima.

U samom finišu utakmice još je bilo nekoliko poluprilika pred vratima hrvatske reprezentacije, no sve te situacije Silvije Čavlina, dotad uglavnom nezaposlen, spremno riješava u svoju korist.

Pobjeda - zaslužena. Igra - dopadljiva. Da je s druge strane stajao nešto raspoloženiji, ili možda kvalitetniji protivnik, moguće je da bi hrvatski mladići pokazali još i više. No, iovako je utakmica pokazala da Hrvatska ima adute za predstojeće Europsko prvenstvo mladih reprezentacija.

Izjave nakon utakmice

Nijemci "jači" u transparentima

Njemački navijači bili su glasniji tijekom cijele utakmice, a i zastupljenost transparentima na tribinama bila je u njihovu korist. Pobrojali smo 37 njemačkih transparenata, a hrvatskih 15. Hrvati su, pak, bili vlasnici najvećeg transparenta, kojeg su na jugu raširili varaždinski White Stonesi.

Hannes Löhr, izbornik Njemačke: "Ova utakmica pokazala nam je gdje nam je zapravo mjesto kvalitetom. Hrvatska je bila nadmoćna, i u tehnici i u iskustvu, rezultat je realan. No, bitno je i to da je u prosjeku moja momčad dvije godine mlađa od hrvatske. Isto tako, pet igrača je bilo ozlijeđeno, iako to nije previše utjecalo na našu igru - protivnik je bio predobar."

Ivo Šušak, izbornik Hrvatske: "Nastavili smo seriju dobrih rezultata i dobrih igara. Spretno smo dali dva gola i nakon toga odlično odigrali na rezultat. Vjerujem da ćemo bez poraza krenuti na Europsko prvenstvo. Jako sam zadovoljan."

Boško Balaban: "Bila je to teška utakmica, u kojoj smo mi išli na rezultat, na pobjedu. To smo i pokazali, te smo zasluženo pobjedili, a vidljivo je da nam forma raste iz utakmice u utakmicu. Svojom igrom sam zadovoljan, igrao sam nešto povučenije, zatvarao prostor, nije bilo puno situacija za šut, ali u narednim utakmicama mislim da će i toga biti više."

Cristoph Daum, trener Bayera iz Leverkusena: "Zaslužena pobjeda hrvatske mlade reprezentacije, koja je bila tjelesno i igrački nadmoćnija u ovom susretu. Čak niti nisu morali pokazati svoju punu snagu, jer su dominirali utakmicom. U drugom dijelu izvršeno je nekoliko izmjena i ulaskom mlađih igrača u hrvatskom sastavu igra se izjednačila. Tada su naši igrači imali nekoliko prigoda da smanje rezultat, ali sve u svemu vidi se da su hrvatski igrači došli dalje u svojem razvoju i da je većina hrvatskih igrača starija godinu do dvije od njemačkih igrača."

Darko Miladin: "Sve je bio riješeno već u prvom poluvremenu kada smo postigli dva pogotka i stekli jednu veliku prednost. Ta prednost nam je omogućila da uđemo lakše i rasterećenije u nastavak u kojemu smo čuvali rezultat i prijetili kontrama gdje smo mogli i povećati rezultat. Nijemci su pokazali da su jedna prava momčad, čvrsta u duelima, ali mi smo prava klapa i kada zaigramo kako znamo svaku ekipu možemo dobiti sa dva ili više gola."

Tomislav Šokota: "Mogu reći da je bila jedna dosta agresivna utakmica, ali mi smo zasluženo pobijedili i nadam se da je publika bila zadovoljna. Možda je taj rezultat mogao biti i veći u našu korist, ali s obzirom na ovaj ritam utakmica i prisutan umor kod svih igrača, moramo biti zadovoljni."

Anthony Šerić: "Igrali smo protiv Nijemaca, za koje svi dobro znamo tko su i kako igraju. Ali mi smo ipak bolja ekipa, što smo i dokazali u prvom dijelu kada smo dali dva gola. U drugom dijelu smo se dogovorili da samo čuvamo rezultat i igramo od noge do noge. Oni nas nisu opasno napadali tako da je rezultat ostao isti."

Fabian Ernst: "Iako smo danas igrali protiv jedne iskusnije momčadi mislim da smo u utakmicu ušli previše uplašeno i zatvoreno. Hrvatska je ipak mnogo iskusnija jer veće dvije godine igraju zajedno i dok su oni vrlo sigurno baratali loptom, mi smo puno komplicirali i griješili."

Goran Štimec, Marko Breljak, Dragan Kovač

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!