Vodeni sportovi

Mumm 30 Svjetsko prvenstvo: Bitipi u vodstvu

Igor Dragozetić • četvrtak, 09.10.2003.

Talijanska jedrilica Cheyenne nalazi se na prvom mjestu ukupnog plasmana Mumm 30 Svjetskog prvenstva koje se održava u Portoferraiju na otoku Elba u Italiji. Početak natjecanja obilježili su problemi s vjetrom te nemogućnost realizacije predviđenog broja jedrenja...

Na prvenstvu se okupila 41 posada među kojima se nalaze i poznata jedriličarska imena koja su nastupala na America's Cupu poput Murraya Jonesa (svjetski prvak u Mummu 30 iz 2000.), Hamisha Peppera (Europski prvak 2000.), Tommasa Chieffai ili Vasca Vascotta.

Jučer su organizatori imali velikih problema s vjetrom koji je puhao jačinom od 35 čvorova, što je bio razlog za pet startnih odgađanja. Na kraju se vrijeme ipak smilovalo te je vjetar pao na 12 do 14 čvorova, te su jedrličari uz ipak jako valovito more uspjeli održati jedan plov. Najbolje vrijeme ostvarila je švicarska posada na jedrilici Olympic s kormilarom Jean Marc Monnardom, prošavši ciljem za tri dužine broda prije drugoplasiranog talijanskog Cheyenna s Claudiom Rechhijem. U napetoj završnici iza njih je stigla jedrilica Bitipi.

Danas su na rasporedu bila tri jedrenja, po sjeveroistočnjaku jačine 12 do 18 čvorova. Najbolje vrijeme, ukupno drugog plova, ostvario je francuski Bite the Bullet, iza njega ciljem je prošao Enfant Terrible iz Italije te La Marachella Di Dri Dri. Treće jedrenje pripalo je britanskom Asterixu dok je u posljednjem današnjem plovu slavio talijanski Kismet. U ukupnom poretku prva je jedrilica Bitipi, dok je na drugoj poziciji Enfant Terrible, a na trećoj Cheyenne.

Prvenstvo traje do subote, a prema planu natjecanja trebalo bi biti održano jedanaest jedrenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!