Nogomet

Tko je sljedeći?

Bojan Poturica • nedjelja, 12.10.2003.

Bugarska je pala! Naši reprezentativci su odličnom igrom došli do pobjede protiv momčadi Plamena Markova. Danas s početkom u 12 sati, hrvatska nogometna reprezentacija će saznati protivnika u dodatnim kvalifikacijama na ždrijebanju u Frankfurtu. Donosimo vam pregled mogućih protivnika u novoj "povijesnoj" utakmici.

Kako je UEFA odredila prije par tjedana, u dodatnim kvalifikacijama neće biti nositelja što znači da će se u jednom kolu vrtjeti sve kuglice. Tako će ždrijeb dodatno dobiti na zanimljivosti jer se mogu sastati dvije najjače i dvije najslabije reprezentacije. Mogući protivnici Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama su Latvija, Nizozemska, Norveška, Slovenija, Škotska, Španjolska, Rusija, Turska i Wales. Naša reprezentacija bi, kao i svi ostali, voljela izbjeći Španjolce i Nizozemce koji imaju odlične momčadi, a sigurno će i Turci biti tvrd orah. Ostale reprezentacije su "prihvatljive", iako nikoga ne treba podcijeniti...

Latvija je napravila veliko iznenađenje nakon što je slavila u Švedskoj u posljednjem kolu kvalifikacija. Sreća zbog uspjeha je još veća ako se zna da su zadnjih 17 minuta igrali s igračem manje, a njihov vratar je obranio jedanaesterac u posljednim trenucima susreta. "Ovaj rezultat je prava senzacija. Plasman na EP bio bi čudo", rekao je Maris Verpakovskis, strijelac pobjedničkog pogotka protiv Švedske. Latvija bi mogla "izgoriti" u želji, a neiskustvo njihovih igrača daje im male šanse za prolaz bez obzira koga dobiju.

Nizozemska je reprezentacija koju svi žele izbjeći. Nizozemci možda imaju najbolju skupinu individualaca u Europi, ali jednostavno se ne mogu posložiti kako spada. Propustili su Svjetsko prvenstvo prošle godine, a neplasiranje na novo veliko natjecanje bi bio tragičan prema riječima Patricka Kluiverta. "To bi bila tragedija. Ovo je posljednja prilika naše generacije." Generacije u kojoj osim Kluiverta igraju Davids, De Boer, Van Nistelrooy, Makaay, Overmars, Van Hooijdonk, Van der Saar, Stam i mnogi drugi.

Norveška je u dodatne kvalifikacije ušla sretno, zahvaljujući remiju BiH i Danske u posljednjem krugu. Protiv Luksemburga su igrali jako loše, slavili su samo s 1:0 zahvaljujući pogotku Tore André Floa. Norveški nogomet je vidio i ljepše dane pa bi stoga plasman na EP bio jedan pozitivan "korak". Slovenci su na listi želja Otte Barića i nekih naših igrača. Naši susjedi su igrali u skupini s jakim Francuzima, ali ostale momčadi nisu bile na razini. Izrael, Cipar i Malta zasigurno ne spadaju u vrh europskog nogometa. Škotska je vrlo dobra momčad koju je u dodatne kvalifikacije odveo tinejdžer Manchester Uniteda Darren Fletcher.

Španjolska je uz Nizozemsku najjača po kvaliteti od svih momčadi koje će se naći u ždrijebu. Par nesretnih rezultata ih je spriječilo da osvoje prvo mjesto u skupini koje su "odnijeli" Grci. Njihov glavni igrač Raul je izjavio: "Milslim kako možemo dobiti sve. Voljeli bismo zaobići Nizozemsku i Tursku, a Hrvati isto znaju biti neugodni." Očito je da se naš nogomet cijeni, ali slažemo se s Raulom - ne bi bilo loše da se "izbjegnemo".

Rusija je pamtila i bolje dane u svojoj nogometnoj povijesti. Osim što su im klubovi slabi niti reprezentacija ne blista. Prošlogodišnje igre na SP-u su bile razočaravajuće, a porazi od Albanije i Gruzije u kvalifikacijama za EP su samo produbili rane. Rusi su se "sabrali" u posljednje dvije utakmice u kojima su pobijedili Švicarsku i Gruziju, no sigurno da naši izabranici ne bi imali ništa protiv sraza s njima.

Turska je treća najjača reprezentacija u ždrijebu. Osim što su treći na svijetu, Turci imaju jaku momčad koju vodi dobar trener. No ono što najviše plaši je atmosfera na njihovom stadionu. Wales je odlično startao u kvalifikacijama, ali su na kraju uvjerljivo poraženi od Italije i SiCG pa su završili na drugom mjestu. Nisu u formi i iako imaju dobru momčad, ne bi bili loš protivnik.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!