Vodeni sportovi

SP veslanje: Lov na norme i odličja

Laura Novak • nedjelja, 24.08.2003.

Šest posada predstavljat će hrvatsko veslanje na Svjetskom prvenstvu u Milanu. Prvenstvo je i kvalifikacijsko za Olimpijske igre i zato je većini osnovni cilj izboriti plasman za Atenu. Posljednjih godina naša je veslačka reprezentacija redovito osvajala odličja na velikim natjecanjima...

Lani u Sevilli osvojene su dvije medalje. Vjerujemo da će i iz Milana stizati dobre vijesti i da će se kolekcija popuniti. Veslanje je sport u kojem ima vrlo malo iznenađenja. Medalje osvajaju oni koji su se potvrdili tijekom sezone.

Slika 2 od 2.

Mirna Rajle - Brođanac nedvojbeno je kandidat za odličje u konkurenciji lakih samica. Dominantna u svojoj disciplini. Na utrci Svjetskog kupa u Münchenu samo ju je viroza spriječila u osvajanju zlata. No, zato je u Luzernu sve naplatila i uvjerljivim trijumfom nagovijestila da je ovaj put odličje blizu. Osječanka je i u najavi ovog prvenstva standardno oprezna: "I prošle godine sam bila jako blizu medalji (četvrto mjesto, op.a.). Ja sam već najavila da bi bila zadovoljna s dobro odveslanom utrkom u finalu. Svi već znate da ne volim ništa najavljivati i obećavati osim ulaska u finale. Konkurencija je i ove godine vrlo jaka, čak i nešto brojnija nego lani. Nadam se da sam i ja bolja nego prošle godine. Vrlo kvalitetno smo radili cijele sezone, odradili smo dio priprema u Dražu, dio u Zagrebu s ostatkom reprezentacije tako da imamo puno kvalitetnog rada iza sebe što bi trebalo donijeti odgovarajući rezultat."

Vezane vijesti

Siniša i Nikša Skelin u dvojcu bez kormilara naša su najjača posada. Stazu Idroscalo pored Milana pamte po dobrome. Na početku sezone, na prvoj utrci Svjetskoga kupa pobijedili su ispred Talijana i Engleza. Nakon te utrke nije ih bilo, imali su malih problema s bolešću. Veslali su na Kraljevskoj regati u Londonu i tamo ispali u polufinalu. Braća Skelin brane broncu iz Seville, a kako kaže Siniša, u Milano idu po zlato, pa šta bude: "Ambicije su zlatna medalja, to je vjerujem želja svakoga tko dođe na SP. Prošle godine smo osvojili broncu, u Milano idemo braniti to pokušati se popesti se koju stepenicu više. Glavni zadatak je ispuniti normu za Olimpijske igre (11. mjesto), što ne bi trebao biti problem. Za medalju ćemo se uvijek boriti, pa koja bude. Englezi su ipak favoriti broj jedan, a Talijani su prema dosaadšnjim regatama opasni. Ne znam tko će doći od Australaca, vjerojatno će Amerikanci biti dobri. Bit će gusto, tri-četiri posada unutar sekunde - dvije."

Slika 1 od 1.

Nikša također puno optimizma dočekuje prvenstvo: "Svi problemi su iza nas. U punoj smo formi, čak smo bolji nego lani i prijašnjih godina. Testiranja u Zagrebu pokazuju da smo napredovali i to nam daje nadu da ćemo biti dobro plasirani. Vidjet ćemo koliko su drugi napredovali. Straha nema za dobar plasman, isto tako ni pritiska. Lani smo rekli da idemo korak po korak ka Ateni. Naravno da se ne bi razočarali ako već u Milanu osvojimo zlato, ali ako je srebro pokazatelj naše trenutačne vrijednosti onda bi nas i srebro zadovoljilo. Ipak bi to bio napredak. No, primarno je dati sve od sebe."

Osmerac je iza sebe imao turbulentnu sezonu. Promjenjivi rezultati, za izbornika nedovoljno uvjerljivi, uzrok su promjenama u posadi. Kušurin, Vekić i Martinov zamijenili su Vučičića, Bajla i Marića. Nakon toga promijenili su čamac, vratili se starom Empacheru. Jedino su ciljevi, zacrtani još početkom sezone, ostali isti. Reći će ih najiskusniji u osmercu - Igor Boraska: "Prvi cilj je izboriti Olimpijske igre (biti među sedam najboljih), a cilj je također pokušati osvojiti medalju. Sve te promijene su napravljene da bi bili brži. Treninzi tako i pokazuju, ali vidjet ćemo kako će biti na regati. Dobili smo na snazi, vjerujem i na brzini, pa očekujem bolji rezultat nego u Luzernu, kada smo bili peti Konkurencija je poznata, osim Amerikanaca koji se nisu pokazali ove sezone. Kanada i Njemačka su dominantni, ostalo sve izjednačeno. Bit će zanimljivo."

Na prvenstvu će sudjelovati još tri naše posade, četverac sa i bez kormilara i dvojac na pariće. Kvalifikacijske utrke počinju u nedjelju, kada će na vodu Mirna Rajle - Brođanac, braća Skelin, četverac bez kormilara i dvojac na pariće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!