Vodeni sportovi

Kostelići, Tamara, Gordan, Blanka...

Tomislav Pacak • nedjelja, 28.12.2003.

Kraj godine redovito je prilika za izbore sportaša godine, kao i rezimiranje učinjenog u godini na izmaku. Sportnet.hr u posljednjem će tjednu 2003. godine sagledati sve uspjehe hrvatskog sporta te važne svjetske događaje u još uvijek aktualnoj godini, i u to u nogometu, košarci, rukometu i tenisu. No red je započeti s najboljim sportašima hrvatske 2003., Janicom i Ivicom Kostelić te uspjesima u ostalim sportovima...

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Da će 2003. biti uspješna i pobjednička za hrvatske sportaše najavio je već prvog dana nove godine Mirko Filipović. Popularni Cro Cop nokautirao je Yujia Nagatu u ultimate fightu u prvoj rundi borbe. No usprkos Mirku i ostalim sportašima, siječanj je protekao u znaku Kostelića. Prvi puta u povijesti Svjetskog kupa, na isti dan (5. siječnja) slavili su istodobno brat i sestra - Janica je osvojila šesti slalom sezone (u Bormiju), dok je Ivica oduševio navijače u Mariboru.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

18. siječna Maja Kezele nosila je hrvatsku zastavu na otvaranju Zimske Univerzijade u Tarvisiju, a osam dana kasnije trostruka olimpijska pobjednica, Janica Kostelić, osigurava mali kristalni globus u slalomu. Veljača je zasigurno jedan od najplodnijih mjeseci otkad je hrvatskog sporta - nakon što su rukometaši pokorili rukometni svijet, Kostelići su isto učinili skijaškom. St. Moritz je bio domaćin SP-a na kojem je Janica, usprkos jakim bolovima u desnom koljenu, prvo pobijedila u kombinaciji (10.2.), a pet dana kasnije uzela i drugo zlato (slalom) i tako osvojila zaista gotovo sve što se u skijanju osvojiti može. Obiteljskoj idili pridonio je i Ivica zlatom u slalomu, a kad se tome pribroji i sjajno osmo mjesto Nike Fleiss u slalomu ne čudi da se na Trgu bana Jelačića okupilo 100.000 ljudi kako bi pozdravili skijaške heroje (17. veljače).

Tamara Boroš trijumfalno je završila "Katar Open" pobijedivši u finalu Viktoriju Pavlović nakon sedam izjednačenih setova (7. ožujka). Devet dana kasnije Janica je u svoje vitrine pospremila još jedan veliki trofej, Kristalni globus namijenjen ukupnoj pobjednici Svjetsko kupa. Nažalost, ozljede su polako skidale osmijeh s Janičinog lica...treći mjesec zaključio je Filipović koji je u prvoj rundi nokautirao Boba Sappa u Saitami.

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Veliki uspjeh, vrijedan nagrade SN-a za ekipu godine, napravile su stolnotenisačice u Courmayeuru na EP-u. Predvođene Tamarom Boroš, hrvatske predstavnice osvojile su srebrnu medalju, pale su tek u finalu protiv domaćina Italije s 3-1 (1. travnja). Pet dana kasnije, najbolja europska stolnotenisačica okitila se sjajnijom medaljom - u paru sa Michaelom Steff, Boroš je osvojila europsko zlato. Odličan mjesec za hrvatske ekipe zaključile su odbojkašice koje su u Zagrebu osvojile kadetsko EP, slavivši protiv Italije s 3:0 u završnici.

Slika 5 od 5.
Foto: Nikola Movrić

Karlo Kuret postao je 9. svibnja prvi Hrvat na čelu ISAF-ove ljestvice jedriličira u klasi "Finn". Treba odmah spomenuti i da su jedriličari inače imali sjajnu godinu, najbolju u povijesti, a pogotovo vesele silne medalje u mlađim kategorijama. Boroš je zablistala još jednom, kolekciji medalja pridodana je svjetska bronca...

Lipanj je ponovno pobjedom otvorio Mirko Filipović, u Yokohami je pao Heath Herring. Veliki uspjeh, možda i nepravedno zapostavljen zbog kasnijeg neuspjeha, napravili su vaterpolisti koji su na EP-u u Kranju osvojili srebrnu medalju, nakon što su u dramatičnom finalu izgubili od SiCG. Nažalost, neredi koji su uslijedili zasjenili su, objektivno, sjajan uspjeh hrvatskih vaterpolista...uskoro je na adresu Saveza stigla i kazna od 100.000 eura zbog nereda navijača.

Slika 6 od 6.
Foto: Dražen Patarčić

Srpanj je, pak, "osvojila" Blanka Vlašić. Prvi puta osobni rekod je pao u Parizu, gdje je Blanka osvojila miting "Zlatne lige" prvi puta u karijeri, s preskočenih 199 centimetara. Već tri dana kasnije (7. srpnja), Vlašić na mitingu u Zagrebu preskače dva metra po prvi puta u karijeri, dovoljno za pothavt godine u izboru SN-a. Uspjesi su nastavljeni 19. srpnja kada je u Bydgoszczu Blanka sa 198 centimetara osvojila mlađe seniorsko SP. Srebrni vaterpolisti razočarali su u Barceloni na SP gdje je osvojeno tek deveto mjesto (Mađari prvi).

Najveći uspjeh hrvatskog plivanja dogodio se na SP-u gdje je Gordan Kožulj na 200 metara leđno isplivano fantastičnih 1:57.47 i tako osvojio srebrnu medalju. Nažalost, nisu svi plivači imali sjajan mjesec, Marko Strahija suspendiran je na četiri godine zbog korištenja nedozvoljenih sredstava...

Vaterpolisti su 2. kolovoza osvojili broncu na juniorskom SP-u u Istanbulu, poslije dramatičnih 8:7 i tri produžetka protiv Španjolske. Uspjehe mladih hrvatskih sportaša nastavio je Aleksej Puninski koji je na EP juniora u Glasgowu osvojio tri medalje, uključujući zlato na 50 metara leptir. Cro Cop je nastavio rušiti protivnike, 9. kolovoza stradao je Igor Voučanjin. Nažalost, godina je ipak donijela i poraz Filipoviću, Minotaur je bolje iskoristio svoje prednosti i tako postao prvak u ultimate fightu.

Slika 3 od 3.

16. kolovoza Blanka Vlašić srušila je hrvatski rekord u skoku u vis s preskočenih 201, što joj je na slavnom mitingu u Zurichu donijelo drugo mjesto. Istog dana sportsku javnost potresla je vijest o pogibiji vaterpolista Ive Ivaniša koji se utopio roneći na dah. Na SP-u u veslanju održanom u Milanu, braća Skelin i Mirna Rajle-Brođanac osvojili su srebrne medalje.

Taekwondaši su imali uspješan rujan, na SP-u pobrano je pet medalja (dvije srebrne i tri brončane), a silnim uspjesima pridružili su se i boćari - na SP-u u Nici Sandro Gulja postao je svjetski prvak u preciznom izbijanju. Studeni, nažalost, nisu obilježili uspjesi (bar ne u ostalim sportovima), a vijest mjeseca bili su problemi sa štitnjačom Janice Kostelić. Najbolja skijašica svijeta imala je zaista tešku godinu, nakon niza operacija na koljenu stigla je i ta bolest, pa još jedna povreda koljena, što je u pitanje dovelo ostatak sezone za Janicu.

Zdravlje je, činilo se, bolje služilo Ivicu koji je u Madoni di Campiglio 15. prosinca osvojio drugi slalom sezone, no uspjeh je zasjenila ozljeda koljena. Ipak, artroskopijom je problem uklonjen, Kostelić će uskoro na skije. A kad smo već kod skijanja, stigla je i odluka FIS-a da će 2005. domaćin utrke Svjetskog kupa (slaloma) biti Zagreb, preciznije Sljeme. Razoračala je, pak, odluka da Rijeka neće biti domaćin Mediteranskih igara 2009. godine, po treći puta kandidatura nije uspjela...

Naravno, nemoguće je popisati sve uspjehe hrvatskog sporta u samo nekoliko odlomaka, ali i kratki rezime odličja, pothvata, uspjeha još jednom potvrđuje ono što već cijeli svijet zna - hrvatska je neobično plodno tlo za talentirane sportaše, više to nisu samo sportovi s loptom, već skijanje, plivanje, atletika, veslanje. U koliko se zemalja od 4 milijuna stanovnika novinar mora toliko potruditi da "sabije" sve veće uspjehe u ovakav tekst? Samo jednoj, samo Hrvatskoj...i zato, BRAVO za sve hrvatske sportaše!

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!