Nogomet

Hajduk - Rijeka: Olakšanje nakon sata u grču

Bernard Jurišić • subota, 08.05.2004.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Nakon poraza u derbiju od Dinama i trenerske promjene, malo je navijača Hajduka vjerovalo u još jedan preokret i Hajdukovu titulu. Tri kola prije kraja, u idealnim vremenskim uvjetima, na Poljudu se protiv Rijeke očekivalo i do dvadesetak tisuća ljudi. No, topljenje prednosti od 5 bodova i očigledan pad forme, doveli su na poljudske tribine tek tri tisuće gledatelja. Mnogo ih je "poteglo" i do Zadra, na utakmicu Zadar - Dinamo, gdje se očekivao posrtaj "modrih".

Hajduk je počeo oslabljen, bez Bule, Đolonge, Turkovića, Vukovića i Miladina, a nekoliko standardnih nedostajalo je i Rijeci. No, pritisak je u potpunosti bio na strani domaćina. Čak i čudna situacija u kojoj je gostima odgovarao - poraz!? Jer Rijeka do Europe može jedino ako Dinamo osvoji Kup, a prvak postane - Hajduk. U velikom grču počeli su domaći utakmicu, vidio se strah, nervoza, ali i velika želja za što bržim pogotkom.

U 6. minuti Rački je stigao do lopte prije Kalinića, ali nije bio precizan glavom. Rijeka je pokušavala kontrama, a prvu su "provukli" Klić i Sharbini u 9. minuti. Potonji je otišao previše udesno i izgubio dobru poziciju za udarac.

U 14. minuti dogodila se najbolja prigoda Rijeke na utakmici. Čak trojica gostujućih igrača ostala su sama u petercu nakon kornera, a Sharbinijev snažan udarac sjajno je ukrotio Vladimir Balić. Osam minuta kasnije Carević prijeti iz idealnog slobodnog udarca sa 17 metara, no Rijekin vratar sjajno vadi loptu iz desnih "rašlji".

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

U trenutku kad se stadionom proširila vijest da je Zadar izjednačio protiv Dinama, netko iz riječke obrane igrao je rukom u svom šesnaestercu. Publika je skočila, atmosfera se iz temelja promijenila, no Pralija je traljavim udarcem omogućio Kaliniću da mu loptu ne samo obrani, nego i uhvati.

Ipak, rezultat iz Zadra dodatno je gurnuo Splićane u napad, a probudio navijače na tribinama. Domaći su napadali, no bez pravog učinka, a pogodak je opet mogla postići Rijeka. U 41. minuti Danijel Šarić prebacio je obranu Hajduka, a Ćaćić je spasio odbijanjem lopte u korner na drugoj vratnici.

Nastavak je donio istu sliku, a prvi su opet zaprijetili gosti, nakon kornera, preko Sharbinija. Minutu kasnije Rački je neprecizan nakon ubačaja Blatnjaka. U 63. minuti Blatnjak odlučuje prekinuti ubačaje i pokušati sam s desna, no nije bio precizan.

Kad je nervoza počela uzimati još značajnije razmjere, dogodio se pogodak. Carević je u 66. minuti izveo jedan od mnogobrojnih Hajdukovih kornera, a Vejić glavom u sredini šalje loptu u mrežu za 1:0. Kamen sa srca pao je domaćim navijačima, a pravi "melem" stigao je samo tri minute kasnije. Ćaćić je prošao po lijevom boku i ubacio duboku loptu na drugu vratnicu. Tamo ju je dočekao Zvonimir Deranja i prekrasnim volejem zakucao u mrežu za 2:0.

Do kraja susreta igra se primirila, Rijeka je pokušavala postići počasni pogodak, no Hajduk je dobro zaključao prilaze svom golu. Sa tribina se orilo "Igraj Zadre, volim te" i osluškivale vijesti iz Stanova, a nakon što je sa službenog razglasa objavljeno da je u Zadru utakmica završena 1:1, dogodila se velika erupcija oduševljenja. Hajduk ponovno ima prvenstvo u svojim rukama.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!