Košarka

Kreće nova Ožujsko liga

Branimir Korać • subota, 18.10.2003.

U subotu, osamnaestog listopada, starta i A-1 liga košarkaša pod sponzorskim nazivom, 'Ožujsko liga'. I ove sezone, prvi dio lige obilježit će tzv. kvalifikacije za Ligu za prvaka, u koju ulaze četiri prvoplasirane ekipe iz prvog dijela natjecanja, a pridružuju im se i naši Goodyear ligaši, Cibona VIP, Zadar, Split CO i Zagreb.

Sudeći po 'rosterima' momčadi, očekuje nas izuzetno neizvjesno prvenstvo i teška borba za ulazak u društvo najboljih. Novi prvoligaši u odnosu na prošlu sezonu su Zagorje Tehnobeton iz Varaždina (bivši MIV) te Alkar iz Sinja. Zagorje Tehnobeton ima najjaču snagu u treneru, pomoćniku Nevena Spahije u reprezentaciji, Ivici Buriću. Burić je u samoj najavi prvenstva isticao kako je osnovni cilj momčadi ove sezone ostati u društvu najboljih, ali Zagorje bi se vrlo lako moglo uplesti i u borbu za ulazak u društvo najboljih. Uz provjerene snage iz prošle natjecateljske sezone doveli su i nekoliko pojačanja koja će im dobro doći u borbi za ostanak u ligi.

Slika 2 od 3.
Foto: Karlo Dževerlija

Prije svih tu su mladi centri Macura i Perajica, zatim Dražen Dolinar, igrač s prvoligaškim iskustvom te dugogodišnji nositelj igre Belišća i jedan od najboljih playmakera A-2 lige Čamagajevac. Novi prvoligaš iz Sinja, Alkar, poput Zagorja, predstavljat će svima tvrdog protivnika. Riječ je o iskusnoj ekipi koja je već dugo na okupu , a pridošlice Zoran Nikolić (bivši igrač vratio se iz inozemstva), Grizelj (Omiš) te Manović (Split), mogli bi se pokazati kao prava pojačanja.

Triglav osiguranje iz Rijeke sigurno je jedan od favorita za ulazak u Ligu za prvaka. Uprava prvoligaša iz Rijeke konačno je dobila konkretnu pomoć grada i to se odrazilo na dovođenju igrača u momčad. Pojačanja u ovoj sezoni trebali bi biti odlični centar Buljubašić (došao iz Bosne),iskusni prvoligaški igrač Ante Kapov, povratnici iz Slovenije Devčić i Šćepanović te Velčić i Budinić. Najveći dobitak im je ostanak prošlosezonskog vođe i najboljeg igrača Siniše Štembergera. Iako nisu uspjeli dovesti Ivicu Marića, u Rijeci je složena respektabilna ekipa.

Za razliku od Riječana, pulska Istra, koja je igru gradila prvenstveno na dobro selektiranim stranim pojačanjima, ove sezone neće biti toliko jaka. U nedostatku Amerikanaca, okrenuli su sedomaćim igračima, prvenstveno s istarskog područja.

Svjetlost Brod također u prvenstvo ulazi s izmjenjenim sastavom. Nema tu više najboljeg igrača Ožujsko lige od prošle sezone Marka Piplovića koji je prešao u Zagreb, a kao njegova zamjena doveden je Kristijan Ercegović bivši igrač Zadra. Veliko pojačanje predstavljat će im i Vladimir Minovski dojučerašnji igrač sarajevske Bosne. Uz ovu dvojicu košarkaša, nositelji igre bit će oni koji su ostali, prije svih Hrvoje Kovačević i Domagoj Norac.

Slika 1 od 1.

Momčad Šibenke pravi je košarkaški 'boom' u Hrvatskoj. Dovođenje Huseyina Besoka dovelo je do prave euforije u gradu podno Šubićevca. Osim Besoka, Šibenčani su doveli odličnog beka šutera Antića, igrača koji je bio jedan od najperspektivnijih Ciboninih juniora, ali poput mnogih svoj talent nije mogao pokazati u matičnom klubu pa se uputio na druge destinacije gdje je potvrdio neprijepornu kvalitetu. U Mihovilov grad došli su još Vidačak i Karač, a najbolji igrač Šibenika prošle sezone, Miro Jurić, i dalje će nositi šibenski dres.

Hiron, Hermes Analitica i Dubrava ostali su manje-više u istim sastavima kao i prošle sezone, a dobar prošlosezonski plasman te slična momčad i ove sezone, garantira im borbu za sam vrh prvenstvene ljestvice. Zrinjevac također nije puno mijenjao, ali veliki gubitak predstavljat će im odlazak ponajboljeg igrača iz prošle sezone Marina Rozića u Italiju.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!