Zimski sportovi

"Ispit zrelosti" za Niku i Anu, Ivica u brzim disciplinama

Maša Babić • srijeda, 22.10.2003.

25. i 26. listopada u austijskom Söldenu počinje nova sezona za alpske skijaše i skijašice. Za hrvatsku skijašku A reprezentaciju to je sezona velikih očekivanja. Kao što znamo, Janica Kostelić svoju će sezonu zbog operacije startati tek negdje oko Božića pa se od nje trenutno ne može ništa očekivati osim što bržeg oporavka i povratka u formu...

U prvom planu trenutno su Ivica Kostelić te Ana Jelušić i Nika Fleiss. Od Ivice se očekuju jednako dobri slalomski rezultati kao i prošle sezone, a nadajmo se i povratak malog kristalnog globusa u ruke svjetskog slalomskog prvaka. Također se očekuju i bolji rezultati u veleslalomu koji su Ivici prošle godine redovito izmicali unatoč dobrim rezultatima na treninzima. Novost ove sezone je ta da će Ivica skijati i brze discipline u kojima se zadnji put natjecao 28. studenog 1999. kada je teško stradao vozeći super G na stazi Birds of prey u Beaver Creeku u američkom Coloradu.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Ove sezone Ivica je najavio sudjelovanje u super veleslalomu i spustu u kanadskom Lake Louisu, u finalu Svjetskog kupa u Sestrieresu, a možda i u Val d'Isereu, a sve u cilju pripreme za olimpijsku kombinaciju u Torinu 2006. Sudjelovanje Ivice Kostelića u brzim disciplinama biti će posebno zanimljivo jer se u njima nije natjecao već 4 godine, a prije nesreće to su bile njegove najbolje discipline, pa će Ivica time i moći provjeriti da li je i koliko je još dobar u njima. Nika Fleiss i Ana Jelušić najavile su odličnu formu uoči početka ove sezone. 8. slalomašica svijeta prošle sezone imala je nekoliko bljeskova, no još uvijek nije pokazala konstantne rezultate, a i rezultate s treninga još nije pretočila u rezultate na natjecanjima.

Ovih se dana skupa sa Anom Jelušić na treninzima imala priliku ogledati sa najboljim austrijskim i norveškim skijašicama i sudeći prema rezultatima Nika je trenutno među najboljim svjetskim slalomašicama. Ove godine Nika je promjenila i trenerski tim. Na mjesto Slaviše Weinera došao je Janičin serviser Hafner, a timu se pridružio i Renato Gašpar koji je zbog brojnih ozljeda prošle sezone odlučio prekinuti svoju skijaški karijeru (vozio brze discipline) i posvetiti se Nikinoj. Ana Jelušić prošle je godine upravo u Söldenu napravila ono što još nitko prije nje nije, postala je najmlađa skijašica (15.godina) koja je u Svjetskom kupu osvojila bodove i tu pokazala i dokazala svoj veliki potencijal.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

No, osim tog rezultata (23. mjesto), Ana je još samo jednom ušla među prvih 30 (27. mjesto u Cortini d'Ampezzo). Danas je Ana godinu dana starija, a u novu sezonu ulazi u dobroj formi, a ni rezultatima na treningu ne zaostaje puno za najboljim svjetskim skijašicama (svega nekoliko stotinki). Dakle, veliki potencijali kod obje, i Nike i Ane, postoje, a koliko će ih one ove sezone iskoristiti i hoće li položiti "ispit zrelosti" na skijaškim stazama Svjetskog kupa uskoro će pokazati rezultati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!