Nogomet

Dinamo - Osijek: U blatnoj kaljuži domaćin bolji

Dražen Patarčić • subota, 04.03.2000.

Dinamo - Osijek 3:1

Mjesto: Zagreb, stadion Maksimir.
Suci: Josip Strunje (Split), Stjepan Haliček (Virje), Ivica Metličić (Split).
Strijelci: 0:1 - Bjelica (31), 1:1 - Pavlović (34), 2:1 - Šokota (68), 3:1 - I. Cvitanović (90)

Dinamo: Ladić, Tokić, Jurić, Pavlović, Šabić, Šarić, Cvitanović Igor, Tomas, Bišćan, Šokota, Mumlek. Rezerve: Butina, Mikić, Mujčin, Bazina, Šimić Josip, Cvitanović Mario, Pilipović.

Osijek: Malovan, Prišić, Zebić, Vuica, Beljan, Ergović, Beširević, Jukić, Bubalo, Bjelica, Turković. Rezerve: Jukić Ivan, Zrilić, Krstulović, Ostopanj, Gašpar, Mitu, Balatinac.

Borba Mumleka i Ergovića (Snimio: Dražen Patarčić)

Po ružnom i prohladnom vremenu, praćenom dosadnom kišom koja je podsjećala na jesen, istrčali su nogometaši Dinama i Osijeka u borbi za važne bodove u sklopu 20. kola Hrvatske nogometne lige.

Počelo je napadom plavih na vrata Osijeka, koji su se prvo poluvrjeme nalazili na polovici koja se naslanja na sjevernu tribinu, gdje je bilo oko tri tisuće navijača BBB. U prvih pet minuta, osim jednog pokušaja Osijeka da probije sredinu obrane Dinama, te slobodnjaka Šokote koji je završio u živom zidu gostiju, nismo vidjeli ništa zanimljivo. Igra je bila rastrzana i nervozna s obje strane, svodila se na individualne želje i bezuspješne driblinge, koji su ionako bili oteženi skliskim i mokrim terenom.

Prva ozbiljnija situacija koja je zamirisala pogotkom bila je akcija Mumleka, koji je duplim pasom sa Cvitanovićem izigrao i pretrčao obranu Osijeka, ali nije uspio prevariti Malovana. Golman gostiju odbija loptu na noge Šokote, a ovaj si je, namještajući loptu na desnu nogu, dozvolio luksuz da ga obrana Osijeka kvalitetno blokira.

Sljedeće uzbuđenje smo čekali do 23. minute, kada je Mumlek s ruba kaznenog prostora uputio oštar prizeman udarac u desni Malovanov kut, ali se golman Osječana nije dao iznenaditi i loptu je odbio u korner, iz kojeg Dinamo nije imao nikakve koristi.

U trenucima kada se činilo da su igrači obje momčadi zaspali, iznenada s nekih 25 metara na udarac se odlučio novopridošli igrač Osijeka, Nenad Bjelica, ne tako snažno, ali po skliskom terenu lopta je neugodno odskočila i sa čudnim "efeom" ispala iz ruku Ladića i jedva uskakutala u mrežu - 0:1. Gol koji je iznenadio sve prisutne na stadionu, pa čak i samog Bjelicu. Bila je to 31. minuta susreta.

Pogodak Pavlovića za 1:1, Malovan je bio prekratak (Snimio: Dražen Patarčić)

Nakon svega tri minute Dinamo pokušava lijevim bokom probiti obranu Osijeka, koja je na Šabiću napravila prekršaj. Više nego uspješno izveo ga je Zoran Pavlović - lopta je bila precizno upućena u Malovanov desni kut. Opružio se golman Osječana koliko je god mogao, ali lopta je prošla kraj njegovih prstiju - 1:1, 34. minuta. BBB su napokon nagrađeni za podršku koju su davali plavim momcima cijelo vrijeme.

Kiša koja je nemilice padala već za prvih 45 minuta napravila je maksimirski travnjak vrlo teškim za neku kvalitenu igru. Lopte su se bez ikakvog smisla i smjera bacale što više naprijed, gdje su jedna ili druga obrana izbijale na sličan način. Bilo je to poluvrijeme koje bi trebalo što prije zaboraviti. Bez obzira na dva zgoditka, nismo vidjeli ništa od naša dva kvalitena prvoligaša.

U samom zavšretku prvog dijela Osijek je sa Bubalom probio lijevi Dinamov bok, a loptu upućenu na peterac Dinama, umjesto da je pospremi u mrežu, Turković je sasvim promašio.

Počelo je drugo poluvrijeme potezanjem Bubala za dres Cvitanovića, zbog čega je zaradio žuti karton. Igra se sa samim početkom preselila u Osijekovih 30 metara. U 50. minuti Pavlović snažno šutira sa desetak metara, ali Malovan odbija loptu u korner. U 56. minuti bezuspješan pokušaj iz slobodnjaka završava u nogama osječkog živog zida. Dinamo je apsolutno preuzeo inicijativu, igra se na Osijekovoj polovici, ali bez neke izrazite šanse. Osječki napadi završavaju već nekoliko metara čim pređu u polje Dinama.

59. minuta - centaršut Šarića, na drugoj stativi Šokota puca, ali Malovan je opet na visini zadatka i spašava svoju mrežu. U 66. minuti Šabić pokušava iskosa slijeva, s nekih 25 metara, oštrim udarcem iznenaditi Malovana, ali po sreću Osijeka, lopta je prohujala uz samu desnu vratnicu.

Jurić, Ergović i Bišćan "rovali" su po maksimirskom blatu (Snimio: Dražen Patarčić)

I napokon, Šokota u 68 minuti savladava Malovana za 2:1. Nakon što je na lijevom boku Šabić oteo već izgubljenu loptu i uputio upotrebljiv centaršut na drugu vratnicu, Šarić je dočekao loptu i vratio je na prvu stativu ravno na glavu Šokote - mreža se po drugi puta zatresla iza leđa Malovana.

U 76. minuti nakon što je Šabić šutirao s nekih 25 metara, odbijenu loptu je iza Malovana smjestio Mikić, no gol je neopravdano poništen zbog navodnog zaleđa pomoćni sudac Halaček, koji je ovom prilikom oštetio plavu momčad.

I kada se očekivao kraj susreta Igor Cvitanović zatresao je još jednom mrežu vrlo dobrog Malovana, za konačnih 3:1.

Sve u svemu, gledali smo jednu tešku borbenu utakmicu lišenu ljepote, i zbog teškog terena i zbog Osijeka, koji je pokušao destrukcijom igre i bunkerom s povremenim kontranapadima nešto napraviti u Maksimiru. Nije uspio - nakon teške borbe rezultat je sasvim realan.

SuperSport HNL

1Dinamo 00:000
2Gorica 00:000
3Hajduk 00:000
4Istra 1961 00:000
5Lokomotiva 00:000
6Osijek 00:000
7Rijeka 00:000
8Slaven Belupo 00:000
9Šibenik 00:000
10Varaždin 00:000

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 00:000
2Gorica 00:000
3Hajduk 00:000
4Istra 1961 00:000
5Lokomotiva 00:000
6Osijek 00:000
7Rijeka 00:000
8Slaven Belupo 00:000
9Šibenik 00:000
10Varaždin 00:000

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!