Nogomet

EP 1988.: Van Bastenov gol za povijest, Nizozemci konačno pobjednici

Bojan Purić • nedjelja, 06.06.2004.
EP 1988.: Van Bastenov gol za povijest, Nizozemci konačno pobjednici

Prvenstvo Europe došlo je i u ovom natjecanju najtrofejniju Njemačku. S iznimkom relativno nepoznate Irske, bio je to turnir ravnopravnih momčadi, od kojih je svaka gajila nadu u konačni trijumf. Najsolidnijom se pokazala Nizozemska, koja je u finalu uzvratila SSSR-u za poraz u skupini. Jugoslavija se nija plasirala u završnicu.

SKUPINA 1
SR Njemačka - Italija 1:1
Španjolska - Danska 3:2
SR Njemačka - Danska 2:0
Italija - Španjolska 1:0
SR Njemačka - Španjolska 2:0
Italija - Danska 2:0
1. SR Njemačka 5, 2. Italija 5, 3. Španjolska 2, 4. Danska 0.
SKUPINA 2
Irska - Engleska 1:0
SSSR - Nizozemska 1:0
Nizozemska - Engleska 3:1
Irska - SSSR 1:1
SSSR - Engleska 3:1
Nizozemska - Irska 1:0
1. SSSR 5, 2. Nizozemska 4, 3. Irska 3, 4. Engleska 0.
POLUFINALE
Nizozemska - SR Njemačka 2:1
SSSR - Italija 1:0
FINALE
Nizozemska - SSSR 2:0

U kvalifikacije je Jugoslavija ušla s novim izbornikom Ivanom Osimom, i u skupini s Engleskom, Sjevernom Irskom i Turskom. Protiv Iraca problema nije bilo (2:1, 3:0), protiv Turaka još i manje (4:0, 3:2), no Engleska je ipak bila nepremostiva zapreka. Poraz na Wembleyu 0:2 mogao se nadoknaditi domaćom pobjedom, jer je Turska uzela bod Englezima. Međutim, "plavi" su protiv Engleske u jesen 1987. odigrali jednu od svojih tragičnijih partija, izgubivši s čak 1:4.

U kvalifikacijama su od hrvatskih nogometaša sudjelovali: Ravnić, Zo. Vujović, Mlinarić, Zl. Vujović, P. Jurić, Slišković, Vulić, Asanović i Ivković.

Francuski snovi o obrani naslova prvaka rasplinuli su se već u kvalifikacijama; plasirali su se iza SSSR-a i DR Njemačke. I Belgija je očekivala plasman, ali je bila iza Irske i Bugarske.

U skupini A završnog turnira najprije su remizirali SR Njemačka i Italija, a Španjolska je zasjela na vrh pobjedom nad Danskom. Ipak, brzo su to vodstvo izgubili porazom od Italije, a naposlijetku i od SR Njemačke. Domaćini i Talijani prošli su dalje.

Papirnato slabija skupina dala je oba finalista. Engleska se pokazala kao potpuno razočaranje, pretrpjela je tri poraza. Sovjeti su svladali Nizozemsku, pa su unatoč remiju s Irskom osvojili prvo mjesto u skupini, s bodom više od Nizozemaca.

Slika 1 od 2.

Nijemci su u hamburškom polufinalu očekivali pobjedu nad rivalima iz Nizozemske. Čak su i poveli preko glasovitog Matthäusa, ali su u finišu "narančasti" preokrenuli preko R. Koemana i sjajnog Van Bastena. U drugom se polufinalu više očekivalo od Italije, koju je Sovjetski Savez glatko pomeo golovima Ukrajinaca Litovčenka i Protasova.

Finale u Münchenu ostalo je najviše upamćeno po drugom pogotku Nizozemske za konačnih 2:0 protiv SSSR-a. Iz mrtvog kuta opalio je Marco van Basten i lopta je u neobjašnjivoj krivulji ušla u mrežu. Prije toga strijelac je bio i vezist Ruud Gullit, kapetan momčadi.

Marco van Basten je bio najbolji strijelac završnice s pet pogodaka, dok je u cjelovitom natjecanju, sa sedam pogodaka, taj naslov podijelio s Talijanom Altobellijem i Belgijcem Claesenom. Odziv gledatelja na Prvenstvu bio je sjajan, samo se na jednoj od 15 utakmica "brojno stanje" spustilo ispod 50 tisuća.

NIZOZEMSKA - SOVJETSKI SAVEZ 2:0 (1:0)

München, 25. 7. 1988. Olympiastadion, 72000 gledatelja
Sudac: Vautrot (Francuska)
Strijelci: 1:0 - Gullit (33.), 2:0 - Van Basten (54.)
NIZOZEMSKA: Van Breukelen, Van Aerle, Rijkaard, R. Koeman, Van Tiggelen, Vanenburg, Wouters, A. Mühren, E. Koeman, Gullit, Van Basten
Izbornik: Michels
SOVJETSKI SAVEZ: Dasajev, Hidjatulin, Demjanenko, Litovčenko, Alejnikov, Zavarov, Gocmanov (69. Baltača), Mihajličenko, Rac, Protasov (72. Pasuljko), Belanov
Izbornik: Lobanovski

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 07:31
    malo je povrsan ovaj opis prvenstva...Nizozemska je bila lagano iznenadjenje, izgubili su prvu utakmicu od SSSR-a, a u polufinale su se plasirali par minuta prije kraja zadnje utakmice u skupini s Ircima (da je ostalo 0-0, prosla bi Irska). Finale je bilo neizvjesnije nego sto to izgleda, imao je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 21:17
    nizozemska pokazala pravu snagu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 20:42
    Jako ste zanimljivi sa ovim našim igračima u ex-Yu,šta je to Slišković naš a Davor Jozić je Bosanski??Kao i ono za Zvezdana i Boru Cvetkovića!!
    Obrisan korisnik